Zběsilý život

Zběsilý život https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70841/zbesily-zivot-70841.jpg 5 9 3

Román italského spisovatele a neméně známého filmového scenáristy a režiséra (nar. 1922), jednoho z hlavních představitelů italského neorealismu. Podává pravdivý a úděsný obraz života v římských kolonkách a bídy obyvatel periférie, která je od narození poznamenává. Děj se odvíjí v mistrných dialozích mezi skupinou předčasně dospělých mladých lidí, už od nejútlejšího dětství narušených a odcizených společnosti.... celý text

Přidat komentář

ravenrain
12.05.2018 5 z 5

Dopadlo to ako obvykle v jej živote, či sa už smiala, či hnevala alebo ju bili. Vždy mala sčasti skutočne strach a sčasti sa tvárila, ako keby jej to bolo jedno - len sa trochu divila, čo sa to s ňou deje. (s. 314 - 15)

Pasoliniho jazyk je jedinečný, prekladateľ urobil skvelú prácu. Zatiaľ najlepšia próza, ktorú som od PPP čítal. Veľmi na mňa zapôsobil záver - smrť, ktorá má zmysel (ako inak?), uvedomil som si pri ňom, ako málo ešte stále Pasoliniho poznám. Zúrivý život je od začiatku do konca jeden smutný príbeh. Pozorujeme život jedného chlapca od základnej školy až do veku 20 alebo viac rokov. Z každého obdobia jeho života je zachytený iba útržok v samostatnej kapitole. Tomasso je postavou, ktorú si nemôžeme obľúbiť, je neprispôsobivý a sebecký. Obľúbime si ho, až keď sa ukáže, že sa v mimoriadnych situáciách dokáže postaviť na stranu slabších, že mu teda osud iných nie je ľahostajný, za čo v závere knihy zaplatí vlastným životom. Jeho smrť nie je nepodobná Kristovmu ukrižovaniu.

Mišima
23.03.2017 5 z 5

Svět nejhlubších pater římského subproletariátu, nebyl pro Pasoliniho jen palčivým problémem sociálním. Poté, když se kvůli "sexuálnímu skandálu" s mladistvými odstěhoval i s matkou do Říma, zcela se ponořil do víru velkoměstské periferie. Zde se plně odrážela jeho vitalita, jeho uvědomování si smrti a zejména jeho "nenávistná láska" ke všemu, co bylo zkažené, špinavé a proto už předem nepřijatelné pro měšťáckou společnost. Vynikající překlad Radovana Krátkého!


Montezuma
13.03.2015 5 z 5

Je to příběh starý jako lidstvo samo: příběh ostrakizace, bídy a sociálního vyloučení libovolné skupiny nešťastníků provázený bující nenávistí k sobě samému a lidem všeobecně. Máte-li navíc tu smůlu, že jste dost inteligentní na to, abyste si to uvědomili, čekají vás jako třešnička na dortu zoufalé, tuberácké pokusy o proražení tohoto egregoru zla a finální tečka v podobě palčivé hořkosti a prašivé smrti.
Tolik Pasolini k možnostem vymanění se z prostředí, jež bylo umělecky zpracováno již mnohokrát, nikdy však s tak brutální upřímností ohledně životních perspektiv postižených. Nečekejte sentimentální meditaci o sociální bídě a možnostech jejího řešení, o vinících a obětech, Pasolini byl jiná nátura. Ghetta, gangy a násilí jsou produktem moderní společnosti, jsou jejím nevyhnutelným rubem, předstírat, že existuje řešení je pokrytectví nejhrubšího zrna, naším úkolem tudíž není nic jiného než držet tento městský podbřišek v přijatelných mezích a po generace pracovat na jeho postupném umenšení.

Autorovy další knížky

Pier Paolo Pasolini
italská, 1922 - 1975
1975  69%Darmošlapové
1965  93%Zběsilý život
2011  79%Zuřivý vzdor
1968  67%Přerušený ráj. Moderní italská poezie
1999  78%Nečisté skutky. Amado Mio

Kniha Zběsilý život je v

Přečtených10x
Doporučených2x
Knihotéce16x
Chystám se číst11x
Chci si koupit4x