Zázrak v Neratově

Zázrak v Neratově https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393817/bmid_zazrak-v-neratove-RQp-393817.png 5 32 15

Zázrak v Neratově - Josef Suchár v rozhovoru s Tomášem Kutilem. Z monumentálního kostela zbylo jen torzo a v Neratově žilo pár posledních obyvatel. Dnes na toto poutní místo smíření přijíždějí tisíce lidí a Sdružení Neratov dává naději a práci stovkám lidí s hendikepem. Tuto neuvěřitelnou proměnu, kterou lze bez nadsázky označit za zázrak, způsobil Josef Suchár. Kněz, který až do revoluce nemohl veřejně působit, dokázal pro své smělé plány nadchnout i ostatní. V rozhovoru vypráví o tom, jak se mu Neratov podařilo vzkřísit. Otevřeně a bez frází mluví i o mnoha dalších věcech, které se týkají jeho, víry, služby druhým, společnosti a církve. „Když se tam zastavíte, ucítíte spojení země a nebe tak silně, že na to nezapomenete. Prosím vás, vezměte děti a jeďte tam. Uvidíte Zázrak nad Čechami.“ Michal Horáček, prezidentský kandidát... celý text

Přidat komentář

kopeceli
09.02.2023 5 z 5

Dlouhodobě sleduji a podporuji úžasné neratovské dílo. Tuto knihu jsem dostala jako dárek a přečetla ji jedním dechem. Kéž by bylo mezi námi více lidí jako pater Suchár a všichni jeho spolupracovníci.

Netopyr07
26.01.2023 5 z 5

Krásný rozhovor s velmi zajímavým, vskutku inspirujícím člověkem! Nepatřím sice k těm, kteří by se hned hrnuli do Neratova, ale rozhodně obdivuji činnost, kterou tam P. Suchár se svými přáteli rozjel a jak v ní pokračují dodnes.


huhuhu
20.12.2022 5 z 5

Do Orlických hor jezdíme s rodinou téměř každou zimu na lyžovačku a při té příležitosti obvykle navštívíme i Neratov ("naše" chalupa je hned v sousední vsi). Takže jsem se moc těšila, až si přečtu rozhovor s P. Suchárem, který stojí za všemi těmi většími i menšími zázraky, které se tam děly a dějí. Doporučuji (přečíst i navštívit)!

tonysojka
19.09.2022 5 z 5

O panu Suchárovi, Neratově a událostech, které se tam staly a dějí jsem nic nevěděl.
Zdejší komentáře, zvláště Chesterton
,mě motivovaly ke koupi a přečtení této útlé a myšlenkově bohaté knihy.
Otázky jsou stručné a jasné, odpovědi upřímné, obohacující co se týče historie zchátralého kostela a místa, které vinou komunistického režimu málem upadlo v zapomenutí.
Díky obrovskému úsilí pana Suchára a nejen jeho,se podařilo zachránit kostel a vybudovat poutní místo smíření, které navštěvují nejen věřící a odnášejí si povzbuzení a smíření.
Pan Suchár působí jako člověk, který je nesmírně pracovitý a má jasno v otázkách kněžství a víry, kterým já moc nerozumím,ale přesto byly pro mě jeho názory zajímavé.Některé jeho vzpomínky na utajenou církev mohou doplnit čtení Bílé Vody.
Jeden z jeho názorů, který mě zaujal:
...."Pokud není člověk pánem sám nad sebou a svou vůlí, tak se propadá blíž k živočišné říši a síla jednotlivých biologických tužeb je mnohem větší.
Zvláště v neorganizovanem čase je veliké riziko, že tyhle tužby převládnou.
Třeba touha něco mít, tak jdu a seberu to.Nebo touha něco ničit,i různé sexuální tužby..."
Podobných zajímavých odpovědi je v knize více.
Stojí za přečtení a zamyšlení.

Chesterton
25.08.2022 5 z 5

Tehle skvělý rozhovor bych doporučila každému, kdo četl Ty jsi kněz navěky Zdeňka Jančaříka, o brněnské podzemní církvi, aby si realisticky rozšířil
obzory o zralý přístup ke kněžství.
Krom toho mi šlo hlavou přesně to, co píše Mrňous1 - jak dnes ve společnosti chybí základy, které tohoto muže formovaly v útlém dětství a mládí!

"V učňáku jsem objevoval svět dělníků - chlapů, kteří mluví sprostě, chlastají, ale umí dělat úžasné věci."

"Při mém svěcení zazněla věta, zda ho přijímám i když kvůli němu mohu skončit pod náklaďákem. Díky tomu si stále očišťuji, co mé kněžství znamená,.....že to není zaměstnání, které mohu zítra opustit!"

"Víte, kdo je dnes největším příjemcem dotací v neziskovém sektoru? Fotbalový a hokejový svaz, následuje tenisový a Velká cena Brna......ale navenek se to prezentuje tak, že to sežerou Charity a Člověk v tísni. To je hodně nefér."

"Proč by diecézní kněz nemohl mít rodinu? ....... je tu nějaká tradice, nelze to šmahem změnit, i ženy by si musely zvyknout. Být manželkou kněze by nebylo nic jednoduchého!"

Tenhle muž nemá chybku :o) a biskupské svěcení by mu svým způsobem asi slušelo. Sdružení Neratov by si to i zasloužilo. Jen nevím jak by nesl zřejmou nutnost opustit svoje oblíbené bagry :o)
Asi pokorně a zrale, přijde mi, ze skvělého rozhovoru a neratovským tiše závidím, takhle srovnaných kněží není nikdy dost . . .
Díky otče Josefe za inspiraci a zvěst radosti v ponurejších časech!

"Objeví se hromy a blesky, ale Hospodin tam není.... Následuje mírný vánek, se kterým šel pokoj. A já si uvědomil, že to mám přesně takhle. Že mé setkání s Hospodinem je spojené s jakousi samozřejmostí, která jde životem."
10/10

GYROTOURBILLON
04.07.2022 5 z 5

Ano, plně souhlasím se všemi 4-5 *. Co více dodat ??
Mám před sebou návštěvu tohoto poutního místa...
Kniha Zázrak v Neratově mně jen utvrdila, že když se sejdou ti správní lidé, jdou dělat zázraky. A samotný kostel s pohledem na nebe , no věřím , že to bude jedinečné.
V jistém dokumentu Neratov prezentovala i Marie Rottrová .

Mrňous1
03.10.2021 5 z 5

Krásná kniha. Četla se úplně sama, výborně sepsána, člověk se dověděl tolik věcí a zajímavostí. Myslím, že hned od prvních stránek je jasné, co Josefa Suchára formovalo a co bohužel v dnešní době dost dětem a mladým lidem chybí, což se poté v životě výrazně projevuje. Taky pro mě byly velmi zajímavé informace o skryté církvi a o polistopadovém dění v církvi, vztazích a náladách. Všichni jsme jen lidé, všichni chybujeme, ale pokud máme v sobě aspoň špetku pokory, vzájemné úcty a slušnosti, jde překonat mnoho problémů a vytvořit úžasné věci a nesmrtelná díla. Knihu rozhodně doporučuji, nejen čtenářům křesťanům, ale všem...

Juagustin
20.02.2021 4 z 5

Josef Suchár a tato kniha jsou pro mě prvním setkáním s moravskou skrytou církví, tedy čtení velmi objevné a inspirativní. Smekám klobouk před dílem, které se p. Suchárovi a lidem kolem něj podařilo v Neratově vytvořit. Přesto jsem z knihy vycítil jakousi únavu a smutek, že ani tady to není idyla – naopak mezi řádky na mě prosakovalo, že to stále (a možná stále více) je boj o přežití. Jsem rád, že kniha vyzdvihuje nejen zápal a vizionářství p. Suchára, ale i dennodenní práci na zemi pevně stojících spolupracovníků. Zajímavé jsou i kapitoly o integrování skryté církve do oficiální hierarchie v devadesátých letech, jakož i pasáže o cestách na zkušenou do Francie a Indie. Vtipné je třeba vyprávění o budovatelských písních na táboře Radost:-) A ten zápal pro hračky jako bagry a těžká stavební technika!-) Poslední blok „Srdce v Neratově“ se mi zdál poněkud rušivý, ovšem závěrečné svědectví pana Neugebauera je mimořádně zajímavou a hodnotnou korunou knihy. Děkuji pánům Suchárovi a Kutilovi, že mě nasměrovali k osobnostem jako F. M. Davídek, p. Krátký, L. Javorová a knihám o nich!

Popelllka
18.02.2021 5 z 5

Útlá, přesto obsahově obrovská knížka... Dlouho ve mě bude doznívat...

Pavelsosna
17.10.2020 5 z 5

S velkým zájmem jsem si přečetl tuto knihu, kterou jsem si koupil v obchůdku při mé neplánované cestě do Neratova. Velice čtivě napsané. Z čeho mám ale já velkou radost, že kniha není psána sladce a tak trochu mezi řádky vykukují i problémy v mezilidských vztazích, které takové projekty po čase vždy provázejí. A i to, že i velcí vizionáři potřebují kolem sebe ty "bezejmenné lidi" kteří pak svou skrytou pílí velké vize uvádí v život. I jim patří však velký dík.... Doporučuji přečíst

Mirka2778
25.12.2019 5 z 5

Neratov je zázrak podle definice které rozumím a se kterou souzním. Zázrak není to, co se stane z ničeho nic, ale platí babiččino: "pomoz si sám a pánbůh ti pomůže". Rozhovor s Josefem Suchárem, který dal impuls k obrovskému projektu kterým je obnova kostela, poutního místa, pomoc a práce s hendikepovanými lidmi ( a to všechno najednou), je velmi milým připomenutím, že mezi námi jsou stále lidé, kteří pomáhají nesobecky a ze všech svých sil.

Andrea S.
12.12.2019 4 z 5

Tuto krátkou knížku ve formě rozhovoru - doprovázenou fotografiemi zachycujícími nejen J. Suchára, ale i Neratov samotný - jsem přečetla během dvou / tří odpolední. Prostřednictvím rozhovoru poznává čtenář jednak příběh pana Suchára, ale také příběh Neratova, který díky činnosti pátera jako jedna z mála bývalých sudetských pohraničních obcí po roce 1989 znovu vzkvétá. Jednalo se pro mne o velmi pokorné čtení, které bylo umocněno tím, že Neratov čas od času navštěvuji a je potřeba za jeho obnovu poděkovat a nechat se také inspirovat pro obnovu dalších tzv. zapomenutých míst.

stejsdan
12.11.2019 5 z 5

Neratov jsem objevila díky mému příteli cca před pěti lety. Kouzelné místo, přímo magické, které má ohromnou duševní energii. Překrásná příroda, klid a pohoda. proto mne zajímalo, kdo je ten kouzelník, který dokázal vrátit život tam, kde už skoro nebyl, opravit nádherný kostel, který chtěli komunisti zbourat a dát dohromady postižené i zdravé lidi tak, že to skvěle funguje. Rozhovor jsem přečetla na zahradě jedním dechem a nezklamal mě, pohladil mě po duši, pane Sucháre, hluboce před vámi i všemi vašimi spolupracovníky smekám.

Pavlačinka
01.11.2019 5 z 5

Neratov je už dlouho moje srdcové místo, kam se ráda vracím a vždy tam najdu klid, mír, radost, Boha... Kostel si pamatuju ještě bez střechy a od té doby tam neratovští odvedli obrovský kus práce. Je radost sledovat každý pokrok a je ještě větší radost být sem tam aspoň mikro-součástí tohohle zázraku. Pan farář je neskutečně lidský, otevřený a s přímou linkou k Bohu. A je úsměvné pozorovat jeho nadšení při práci v bagru.
Celá knížka krásně a jemně provází historií Neratova a celým životním příběhem Josefa Suchára. Za vše, co tu s Boží pomocí vykonal, mu patří obrovské DÍKY! ♥

eliska2106
13.03.2019 5 z 5

Ráda čtu úvahy farářů i rozhovory s nimi. Marek Orko Vácha, Zbigniev Czendlik, Václav Vacek i Robert Fulghum jsou mými častými společníky, když o něčem přemýšlím. Josef Suchár mi je však svými názory asi zatím nejbližší a o to víc mě těší, že nás bude oddávat.