Zažehnutá jiskra

Zažehnutá jiskra https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/304623/mid_zazehnuta-jiskra-YQu-304623.jpg 4 42 14

Dramatický příběh o síle mateřské lásky, odhodlání a odvaze tváří v tvář nepřekonatelným překážkám. Když byly Jacobovi dva roky, řekli lékaři matce, že je autista a nikdy nebude schopen ani zavázat si sám boty. Zatímco se odborníci zaměřili na to, aby Jake zvládl základní dovednosti a nenechal se rozptylovat zbytečnostmi, chlapec se víc a víc stahoval do svého vlastního světa a nedělal žádné pokroky. Nakonec úplně přestal mluvit. Jeho matka cítila, že tohle není v pořádku. Odhlásila ho ze speciální školky a doma v garáži vytvořila centrum denní péče. Proč se při výchově soustředit na věci, které dítěti nejdou? Proč naopak nerozvíjet jeho nadání a záliby? To se stalo její základní filozofií spolu s důrazem na hry a běžné dětské zážitky, jako je sport, pikniky nebo táboření. Její tvrdá práce a odhodlání přinesly výsledky, které nikdo neočekával. Jacob má ve skutečnosti IQ vyšší než Einstein, fotografickou paměť a počítat se naučil sám v průběhu dvou týdnů. V devíti letech začal pracovat na originální teorii v oblasti astrofyziky, která mu podle odborníků jednou přinese Nobelovu cenu. Od dvanácti let se profesionálně věnuje kvantové fyzice.... celý text

Přidat komentář

Jirinamac
23.01.2024 2 z 5

Určitě se jedná o velmi nadaného chlapce, ale tato knížka mě bavila tak do poloviny, pak už jsou popisované jen úspěchy, které měl na univerzitách. Koukala jsem i na nějaká videa na YouTube a měla jsem pocit, že všichni odborníci jsou vlastně hlupáci a ona zvládne během 10 minut určit, co dítě potřebuje. Tady v knížce je popisovaný život "génia" kterému se matka 100% věnovala, ale v té rodině vyrůstalo i další postižené dítě. Mám pocit, že tato knížka byla napsaná pro peníze, i když ona všechno provozuje bez finančních darů. Možná jednou napíše svůj životopis i Jake. ###
Nyní tuto rodinu řeší v kauze týrání adoptivního postiženého děvčátka z Ukrajiny. Ale to už je jiný příběh.

katerinaOFCq
22.01.2024 odpad!

Prosím, než budete tuto dámu obdivovat, tak si o ní zjistěte trošičku víc.
Je to opravdu šikovná manipulatorka.


Níže se dozvíte více.

https://www.eonline.com/news/1392459/natalia-graces-adoptive-mom-kristine-barnett-breaks-her-silence-on-explosive-docuseries


simca9342
03.03.2023 5 z 5

Evidentně to nebyla poslední kniha s tímto tématem.
" Autismus si podmaní celou rodinu. Jíte s ním, dýcháte s ním a ukládáte se s ním ke spánku."
Autorka knihy a zároveň matka autisty Jacoba ví o čem mluví. Její syn uměl z vatových tyčinek sestavit to, co nikdo jiný, puzzle většinou pokrývaly celou podlahu. Kristine mu nikdy nečetla, abecedu ho jako malého neučila, naučil se vše sám. Ale při oslavě, kde byl hluk se věnoval potichu svým písmenkám a na zavolání nereagoval. Na testech neprošel , kvůli vysoké inteligenci si odborníci mysleli, že je Jake asperger, to ale později přehodnotili. Doma s ním rodiče absolvovali terapie, ale nic se nezměnilo. Zlom nastal ve jednou, ve třech letech mluvil Jake ve hvězdárně odborné o vesmíru. V té době Kristine jako trojnásobná matka už řadu let vedla školu a napadlo ji oslovit rodiče turistických děti. Čekala několik rodičů, nakonec dostala stovky žádostí, aby jejich se děti mohly vzdělávat. Čemukoliv, od pečení perníčků k tvorbě vlastní knihy. Fantazii se meze nekladou. Ani téhle knize ne.

micha-ella
02.07.2022 3 z 5

Až neuvěřitelné osudy jedné rodiny. Autismus mě zajímá, jen mi to vyprávění matky přišlo občas trochu přibarvené. Na několika místech si odporuje - na str. 145 říká, že její syn ve třech letech nemluvil, nekomunikoval s okolím, jen vykonával autostimulační stereotypní pohyby. A předtím na str. 130 říká, že ve třech letech při návštěvě hvězdárny mluvil dlouho a souvisle - mimo jiné vysvětloval těmito slovy návštěvníkům: ,,Měsíce Marsu nemohou mít tvar koule, protože jsou malé a mají nízkou hmotnost. Jejich gravitační účinky jsou tedy příliš slabé." Takových rozporů je v knížce víc, je psaná hodně na efekt.

Knihomolka506
06.04.2022 5 z 5

Jake byl odmalička jiný. Nepotřeboval dudlik, ale bez kostkované dečky nevyšli z domu. Nemluvil , nezačleňoval se do kolektivu, ale pamatoval si volby jazyků ze všech DVD. Celkem uměl 4 jazyky a byl mu necelý rok. Takhle vypadají znaky autismu nebo aspergerova syndromu. Ten Jakeovi později změnili na autismus. Jeho matce Kristine řekli, že její syn je autista a nikdy si nezaváže boty .Opak je pravdou. Sice si boty úplně nezašěruje, ale od 12 let profesionálně věnuje fyzice. O své cestě za zlepšením, kdy si doma rozhodla udělat denní centrum pro Jacoba( a nejen pro něho) se rozhodla napsat knihu. Tady je. Upřímná dramatická, ale plná lásky k synově odlišnosti a hlavně přednostem, zájmům.

mysterygirl
09.03.2021 5 z 5

Strasne krasny pribeh...prozivala jsem to s celou rodinou, chvilema mi tekly slzy smutku, nebo dojetim.
Vyhledala jsem si o nem na internetu vse jen me zajima, proc se uvádí, ze mel pouze bratra Ethana, kdyz mel ještě jednoho.
Jinak bych dala 20*
Jedna z nejlepsich knih, co jsem kdy cetla.

pablito
30.11.2019 4 z 5

Autobiografický příběh obyčejné matky autistického syna, která se vzepřela prognózám a bojovala za své dítě. Na můj vkus mohlo být malinko méně patetické, ale líbilo i obohatilo.

vojteska70
07.06.2019 5 z 5

Považuji to za úžasnou knihu

Hobo
15.03.2019 5 z 5

Mám rád takové knihy, ve kterých nejde primárně o sloh, ale o život. Tato k nim patří. Líčí velmi přesně, jak posuzovat jakýkoli handicap - neučinit jej centrem, nesoustředit se na něj jako na překážku, ale prostě rozvíjet potenciál, který je v každém člověku. I mne během života obklopovali odborníci, kteří nade mnou už předem zlomili hůl, v podstatě mne přesvědčovali, abych se připravil na roli poživatele důchodu; že bych mohl žít produktivně, nad tím se v nejmenším nezamysleli.
A navíc je to dobré čtení, byť tak lineární. Je lineární jako život, a ten popisuje, jiné nároky si nedává. Tím je uvěřitelnější. Navíc je to příběh o rodičovské, především mateřské lásce.

vlcka
20.12.2017 3 z 5

Po literární stránce se nejedná o žádný skvost, je to tak nějak bez stylu mechanicky odvyprávěné. Ale ten příběh mě naprosto uchvátil! Je v něm neskutečné množství inspirace v mnoha ohledech. A rozhodně nejen co se týká pohledu na autismus. Nejsilnější je pro mě shrnutí a potvrzení faktu, že každé dítě má v sobě něco, co lze podporou a péčí pozvednout. Že není nutné ubíjet někoho tím, co neumí, ale pomoci mu rozvinout to, co umí. Dovolím si ještě citovat ze závěru knihy: "... pokud však zažehnete jiskru, kterou každé dítě nosí v sobě, rozhoří se plamen, a ten vyšlehne vždycky výš, než jste si troufli představit." Jacoba jsem si našla i na youtube a je to sympaťák :).

motolka
12.05.2017 5 z 5

Příběh Jacka je dojemný až neuvěřitelný. Co ten kluk dokázal, ačkoliv byl na začátku odepsaný "odborníky". Dívala jsem se na internet jak chlapec dneska vypadá. Už od pohledu vypadá inteligentně a je to moc hezký kluk. Přeji mu, ať se mu v životě daří. I když to nevypadá, že by se tenhle kluk v životě ztratil.

m.valova
12.05.2017 5 z 5

Chvílemi až neuvěřitelné,co všechno může lidi potkat.Snad bude kniha optimistickým návodem pro všechny,kdo se musí prát s takovým osudem.

radka73
03.01.2017 5 z 5

Perfetní kniha, která popisuje barvitě autismus a jeho úskalí života. Po přečtení této knihy jsem prozřela a mám na něj jiný pohled. Ale není autismus, jako autismus.

Pechule
02.01.2017 4 z 5

Některé rozvláčnější pasáže jsem jen "přelétla", ale jinak jsem ráda, že jsem se k takové knize dostala. Je to opravdu silný příběh milující a silné matky.

Štítky knihy

autismus podle skutečných událostí

Autorovy knížky

2016  86%Zažehnutá jiskra