Zatracené kyselo

Zatracené kyselo https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273575/bmid_zatracene-kyselo-ar8-273575.jpg 3 10 5

Laskavé vzpomínání na vaření, jídlo a domácnost v osmdesátých a na počátku devadesátých let minulého století Ve své druhé knize autorka vzpomíná, jak se žilo v okresním městě pod horami a jak si po svatbě zařizovala vlastní domácnost a zvykala si na nové prostředí, tak odlišné od velkoměsta. Nakonec všechno zvládla – výchovu potomka i místní kyselo. Vaření se stalo jejím koníčkem a časem i pracovní náplní. A pak vtrhly do života i do kuchyně polistopadové změny: nové suroviny, kontakty se světem a první zážitky z cestování. Vyprávění doprovázejí dobové recepty. PaedDr. Jaroslava Kadlasová (*1956) se narodila v Praze. Vystudovala Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy, obor čeština – výtvarná výchova. Třináct let prožila v Jablonci nad Nisou. Od roku 1996 působí v Městské knihovně v Praze. Osmým rokem píše svůj foodblog Vilemínino zátiší (vilemina.blog.cz) a vede stejnojmennou stránku na facebooku. Propaguje food festival amatérských pop-upů, na kterých i sama vaří. Občas se objeví v médiích a připravuje programy zaměřené na tradice a historii vaření u nás.... celý text

Přidat komentář

vilemina1866
22.08.2021

Škoda, že jsem nereagovala na komentáře dříve, ale aspoň pro nové čtenáře: Recepty ilustrují dobu, o níž vypravuji, a nejsou zamýšleny ani jako škola vaření. Fotky některých jídela více o knize najdete také zda:
http://www.vilemininozatisi.cz/category/moje-knihy/zatracene-kyselo/

Clara del Valle
13.01.2019 1 z 5

Slabá kniha. Velmi nezajimavá a velmi nudná. Vzpomínky na doby minulé mají možná hodnotu pro samotnou autorku, ale pro čtenáře je to bohužel o ničem. Recepty jsou v dnešní době velkého zájmu o vaření a v éře vypravných a často i poutavě psaných kuchařem úplně pasé. Ztracený čas a bohužel vyhozené peníze vzhledem k tomu, že jsem si knihu koupila.


bookcase
25.09.2016 4 z 5

Mám tyhle retro vzpomínky ráda, početla jsem si s chutí. Akorát jsem taky měla pocit, že je to trošku chaotické a neuspořádané. Ale jinak ok a doufám, že autorka bude v psaní pokračovat, konec by tomu odpovídal.

cérka
17.08.2016 3 z 5

Někdy asi člověk potřebuje číst knihu ve které život s odstupem času jen tak pokojně plyne, problémy se nějak vyřeší, manžel se najednou někam ztratí, dítě vyroste...
Asi mě to uklidňovalo a tím pádem se to i dobře četlo- za to 3 hvězdičky. Další nepřidám, poněvadž vaření s bujónovými kostkami a maggi kořením neuznávám. Vyrůstala jsem ve stejné době a maminka (samoživitelka) s babičkou vařily skvěle, levně a bez glutamátů a podobné chemie.

orinka3
13.06.2016 1 z 5

Když tohle útržkovité vzpomínání porovnám s knihami Ivanky Deváté anebo Marcely Mlynářové, pak nechápu, o co této paní jde. Rodinné vzpomínky nestojí za mnoho, navíc jsou podané zmateným stylem. Co se vlastně stalo s manželstvím - najednou a zničeho nic je samoživitelkou...nechápu. Když už o manželovi ze začátku psala, mohla se alespoň zmínit, kam zmizel. Kniha postrádá vtip, je nudná. Takový všední a povrchní popis toho, jak to tenkrát chodilo. No, a kuchařka, která používá maggi a polévkové kostky, pro mě kuchařkou prostě není! Nemá se čím chlubit. Recepty jsou hodně známé, nijak mi obzor nerozšířily. Určitě nedoporučuji těm, kdo začínají vařit. Tady by leda chytli špatný základ.

Štítky knihy

kuchařky

Autorovy další knížky

2011  82%Cukr na nitku
2015  60%Zatracené kyselo

Kniha Zatracené kyselo je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x