Zatímco plyne noc

Zatímco plyne noc https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77966/zatimco-plyne-noc-77966.jpg 4 17 5

Román islandské autorky je vyprávěním ženy ve středním věku, která si u lůžka umírající matky zaznamenává dávno zasunuté vzpomínky na své mládí a na životy svých předků. Obraz čtyř ženských pokolení, tvrdě zkoušených svými muži a dětmi, přírodou a osudem. Román byl v r. 1990 oceněn prestižní Cenou Severské rady za literaturu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Meðan nóttin líður , 1991


více info...

Přidat komentář

Teclaireddy
23.03.2024 3 z 5

Docela zajímavé, ale přiznám se, že se mě kniha nijak nedotkla. Možná, že by mi vše do sebe lépe zapadlo, kdybych si ji přečetla ještě jednou.

Kabátice
23.01.2020 4 z 5

Moc zajímavá kniha. Hlavně vystavění celého příběhu, kde se protnou životní příběhy čtyř generací. Zpočátku je ve všech těch postavách, myšlenkách a útržků příběhů trošku chaos, ale postupně se střípky pokládají v jeden smysluplný celek.


MOu598
10.05.2017 3 z 5

Četla jsem v únoru 2008. Podle mých poznámek:
Zajímavé pohledy a osudy, životy a názory žen v různé době i v různém věku jejich života.
Bohužel nakonec až moc spletité, čtenář musí pořád hlídat, kdo je kdo.
Citát:
"Nechápu k čemu Islanďané potřebovali peklo, když žili v této zemi."

Koka
01.01.2016 4 z 5

Naprosto nechtěně a neplánovaně jsem se v poslední době setkala hned s několika knihami, jejichž tématem je loučení s umírajíci či zemřelou blízkou osobou a u té příležitosti bilance vzájemných vztahů, která se rozroste do bilance vlastního života pozůstalé postavy. Byly to nejdřív knihy
http://www.databazeknih.cz/knihy/kratsi-nez-vzdech-86743 ,
http://www.databazeknih.cz/knihy/pet-hodin-s-mariem-92559
a teď, jako bych to přivolávala, zas tahle.
Na rozdíl od předchozích dvou zmíněných knih, které jsou poznamenané jižanskou zemí původu, a tedy i jiným, vášnivějším, extrovertnějším přístupem k vztahům s mrtvým a k souvisejícím rituálům, tato je hodně typickým plodem studeného Islandu.
Dcera sedí u lůžka umírající matky a jakoby poznala, že odchodem mámy zmizí i příběhy dávnějších předků, vybavuje si vše, co kdy slyšela o její rodině, co kdy zažila s příbuznými, jak se jejich životy podepsaly na tom jejím. Islandská zima, tma, věčný boj s mořem a izolovaností, surovost těžkého života s dopadem na surovost ve vztazích. Působivé a nesnadné čtení.
Vypíchnu citaci, která se hodí na mnohé situace:
"To, co se děje, nemůžeme moc ovlivnit, ale jedno ovlivnit můžeme: jak se zachováme."

Jirka73
18.07.2011 4 z 5

Intimní zpověď zralé ženy plné vzpomínek, nádherných islandských reálií a zajímavých obyvatel neobyčejného Islandu. Měl jsem trochu potíže udržet při čtení pozornost a tak jsem knihu četl na dvakrát. Nakonec jsem rád, že jsem se ke knize vrátil, stála za to!

Štítky knihy

islandská literatura

Autorovy knížky

Fríða Á. Sigurðardóttir
islandská, 1940 - 2010
1997  80%Zatímco plyne noc

Kniha Zatímco plyne noc je v

Přečtených20x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst23x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x