Zatemnění aneb Příběh o blackoutu

Zatemnění aneb Příběh o blackoutu https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496392/bmid_zatemneni-aneb-pribeh-o-blackoutu-Axw-496392.jpg 4 1 1

Autor beletristicky zpracovává téma BLACKOUTU, neboli rozsáhlého výpadku elektrické energie na velkém území po dobu několika dnů. Sleduje, jak taková náhlá změna už po několika hodinách dramaticky proměňuje společnost i chování jednotlivce. Všímá si ale rozdílu mezi dopady takové katastrofy v anonymním městě na jedné straně a na vsi, kde se všichni znají a pomáhají si, na straně druhé. Příběhu nechybí zajímavé rozuzlení a z druhé strany knihy se dozvíte i to, jak se na případný BLACKOUT připravit a co dělat a jak se chovat ve chvíli, když by skutečně nastal.... celý text

Přidat komentář

ZaS
14.08.2022 4 z 5

Kniha na pomezí literatury faktu a románu, nejvíce evokuje literární obdobu tzv. 'hraných dokumentů'. Autor takřka hodinu po hodině popisuje průběh celorepublikového výpadku proudu na pozadí dvou 'protilehlých' světů - velkoměsta a malé vesnice.
Městská linka je logicky mnohem katastrofičtější, nicméně těm, co četli Elsbergův Blackout - Zítra bude pozdě případně Kyberbouři od Mathera, neposkytne nic nového. Vesnická linka je naopak až příliš idealizovaná a čiší z ní snaha o adoraci venkova. Ne, že bych s tímto názorem nesouhlasil, ale myslím si, že v mnoha případech by situace nebyla tak "snadná".
Z literárního hlediska je kniha silně pod průměrem současné produkce, ale dávám tři hvězdy navíc. Jednu za upozornění na ožehavé téma závislosti na elektřině, druhou za osvětu něčeho, co bych nazval sociálním prepperstvím, tedy důraz na to 'postarat se o sebe' sám a nespoléhat na stát, který je v mnoha ohledech nefunkční už nyní, natož pak v případě podobné katastrofy a třetí za poměrně výstižný popis fungování "deep state".

Autorovy knížky

2022  80%Zatemnění aneb Příběh o blackoutu

Kniha Zatemnění aneb Příběh o blackoutu je v

Právě čtených1x
Přečtených1x
Chystám se číst1x