Zastřihávání křídel

Zastřihávání křídel https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/186334/zastrihavani-kridel-186334.jpg 3 13 5

Vendula Pačesová píše, jako dýchá, každý den si do mysli zapisuje odžité a během let se její psaní pozoruhodně proměnilo. Do nezávazného vtipkování prorostly odlesky tragédií, smutku, dennodenních křižovatek, které život navedou nečekaným směrem. Dozrává Vendula Pačesová, dozrává její psaní. Je mistrem zkratky a malé plochy, na kterou zhustí jeden den. Ano, plynou dny, měsíce, roky, životy. Každý den je nicotný , nekonečný. Zároveň osudový . Naplňuje se osud, ale jaký, když banalita kalí zrak. Pačesová zrak tříbí, mne si oči a nenechá se zlákat prázdným filozofováním. Má odvahu pro každý den. A má odvahu se každému dni podívat zpříma do očí. Radka Denemarková... celý text

Přidat komentář

Koškin
09.08.2023 4 z 5

Mikropovídky a krátké glosy s obvykle zajímavou anebo chytrou pointou. Černé svědomí manžela a černý, někdy uplakaný humor životem a vztahem použité ženy s nejasnou perspektivou. Sebezpyt na dřeň. Četlo se to lehko a těžko zároveň.

Bettinka
29.12.2020 1 z 5

Na tohle jsem se těšila, někde mě nalákala krátká ukázka a ta se mi svou trefností moc líbila. Bohužel, podobný pocit jsem v této útlé knížečce zažila znovu už jen dvakrát... bylo to takové smutné čtení - ne v tom smyslu, že bych se ztotožňovala s tím, co autorka popisuje, soucítila s ní atp. Smutné proto, že to bylo celé tak nějak ublížené. Umíněné. Unavené, poraženecké... Jako by v autorčině životě bylo všechno špatně a ani sebemotivační výkřiky a nápady to nemohly změnit.


hannina
21.11.2020 4 z 5

Jednohubka před spaním..... usínala jsem pobavená....

Jana283
11.06.2018 5 z 5

Skvělá nenápadná prvotina. Upřímně doporučuji všem -cet i -sát "holkám". Usmívala jsem se smutně i vesele celých 95 stran (škoda, že tak málo). Je to o mně, je to o mých kamarádkách, je to o nás manželkách, matkách... Asi by tohle mohla napsat většina z nás, jen asi ne s tak úsměvným nadhledem, vtipně, lehce, výstižně...
Chtěla bych napsat několik citátů, které mne opravdu pobavily, ale mám obavu, že bych přepsala většinu knihy. Tak jen malý vzoreček:
"Můj muž je můj přítel. Je lazebník mojí duše. Je i moje krize."
"Zkouším najít nějakou výhodu zralosti. My ženy na tom nejsme tak dobře jako třeba víno nebo whisky. Můj muž si velmi cení přibývajících let a zrání v dubovém sudu. Doma ho zralý soudek jen tak nevzruší."
" ...musím si opakovat, že jestli přežiju dceřinu pubertu, manželovu druhou mízu, tchyni a svou menopauzu, přežiju všechno."
"Po dvacetiletém manželství jsem kamarád křížený s feministkou...".
A víc už nenapíšu, přečtěte si ji sami....

mariposka
15.04.2017 4 z 5

Skvělé, vtipné postřehy ze života dospělé ženy. Určitě se ke knize ještě vrátím. Doporučuji přečíst i mužům.

Autorovy další knížky

Vendula Pačesová
česká, 1966
2013  68%Zastřihávání křídel
2016  73%Zapadávání
2020  100%Prodloužená jízda

Kniha Zastřihávání křídel je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce3x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x