Zašlá chuť morušek / Cestovní zpráva čarodějova učně

Zašlá chuť morušek / Cestovní zpráva čarodějova učně https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473015/bmid_zasla-chut-morusek-cestovni-zprava--p0J-473015.png 5 35 5

Nové vydání dvou nedostupných textů autora Karpatských her a Knihy o Jizerských horách. Zašlá chuť morušek je barvitou vzpomínkou na mládí stráveném v divokém kraji Krkonoš. Odráží autorův niterný vztah k těmto horám, na které vzpomíná tak, jak je poznal v dobách svého mládí jako mimořádně půvabný kout, plný vznešenosti, pohody a harmonie. Cestovní zpráva čarodějova učně - autorova prvotina - je pak záznamem putování po východním a jižním Slovensku s Marcelem Safírem. Jemu je věnován i poslední text knihy: Marcel Safír - člověk odsouzený k životu.... celý text

Přidat komentář

wexina
13.02.2023 5 z 5

Tak útlá knížečka a jak dokáže promlouvat do duše. Jedním slovem krása. Doporučuji.

V_M
01.11.2022 5 z 5

Miloslav Nevrlý je patrně náš nejlepší žijící jazykový stylista, pokud jde o popisy krajiny a přírody, jejich nálad a jejich genia loci. Zašlá chuť morušek je naprosto mimořádný obraz Krkonoš, které už nejsou a nebudou. A Cestovní zpráva je text takřka iniciační, popisovaný Marcel Safír dorůstá podoby kohosi téměř mytického. A celkem knihy prostupuje pro Nevrlého tak charakteristická empatie a pokora vůči všemu živému a přirozenému, upřímný zájem o přírodu a svět kolem nás, to vše dohromady tvořící výsostný a bytostný humanismus. Je to - podobně jako ostatní jeho knihy - jedinečné propojení pohledu přírodovědného a duchovního (které - jak nám autor ukazuje - zdaleka nestojí v tak příkrém rozporu, do něhož bývají mnohdy stavěny).


a304
09.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Pěkně napsáno a doporučuji.

hrebmi
19.12.2021 5 z 5

Miloslav Nevrlý svým příběhem dokazuje, že kvalitní život se dal prožít i za minulého režimu a za dobrodružstvím a zbytky nenarušené přírody nebylo nutno cestovat nákladně na druhý konec světa.
Jeho poetický a mnohovrstevnatý jazyk, kterým píše, si nezadá s profesionálními spisovateli, on u toho stihnul být ještě nadšeným a zasvěceným přírodovědcem a vedoucím oddílu.
Morušky coby průvodce krkonošskými dávnými věky jsou nostalgické, ale stačí do hor vyrazit ve všední den mimo sezónu a leccos se dá stále ještě zažít obdobně. Pro Slovensko to platí snad ještě víc.

pajaroh
24.08.2021 5 z 5

Myslela jsem si, že Karpatské hry nic nepřekoná, ale objevila se tato malá knížečka, nad jejímž rozsahem jsem protáhla obličej. A pak se začetla. Tolik krásných vzpomínkových obrazů z Krkonoš vystřídaných cestovním zápisem po Slovensku, ve kterém nejde tak o navštívené kraje jako o osobnost "podivína" Marcela Safíra.
Miloslav Nevrlý píše se špetkou lidské pošetilosti, kupou přírodní moudrosti a poetickým spisovatelským talentem.
Některé poklady jsou malé ale cenné.

"Podzim byl pro mne prozatím nejkrásnější dobou, kdy příroda je v pohybu, předzvěstí mrazivých jiter, z nichž se rodí den jako větrný dukát. Byl jsem rád, že se vrátím po dlouhé cestě domů k ženě a dětem a knihám o severu, tundrách, ptácích a neporušených krajích."

"Rovnováha: děti lidí, kteří dnes bez dojetí procházejí téměř nedotčeným krajem, budou mít jednou slzy radosti nad malým trávníčkem. (...) Ještě máme blízko k přírodě a svět blízko k počátku. Jsou v něm dosud pusté kraje, lesy a oceány, ještě můžeme vidět strom a rybu. Ještě jsme blíž svobodě než totalitě, nejistotě než jistotě, nevědomosti než vševědoucnosti. Dosud prší a stále umíráme." (1967).