Žárlivý rytíř a tichá nevěsta

Žárlivý rytíř a tichá nevěsta https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/284865/bmid_zarlivy-rytir-a-ticha-nevesta-Ibp-284865.jpg 3 6 1

Pohádkový příběh o lásce a žárlivosti mezi nemluvným rytířem a cizokrajnou krasavicí se točí kolem porozumění. Potíže s různými jazyky, zvyky a povahami přitom nemají jen lidé, ale i čerti. Rytíř Otakar si dal na osamělé skále vystavět hrad Žárlíř a přivedl si do něj z jedné válečné výpravy švédskou nevěstu. Ohnivě ji miluje, ale nemá nejmenší potřebu se s ní dorozumět. Chce jen její němý obdiv a svůj nerušený klid. Zpravodajský čert Špehoň a záškodnický čert Kazisvět ho bedlivě sledují a dělají vše pro to, aby ho dostali do pekla. To se jim vzhledem k jeho prchlivosti málem podaří. Díky poťouchlým čertům Kverulantovi, Prokurátorovi a hlavně vědecky vyšinutému Polyglotovi Otakar sice nakonec peklu nepropadne, ale trestu neujde.... celý text

Přidat komentář

broskev28
24.07.2019 3 z 5

Knížka je už od pohledu krásná - v opravdu pevné vazbě, s krásnými ilustracemi.
Jenže je to pohádka spíš pro dospěláky, aspoň já si to myslím. Čtivost bych popsala sinusoidou - chvilkami se to četlo samo, chvilkami jsem se do četby musela nutit.
Pro mě byla Fanóšova hanáčtina skvělá, zato děti ji sotva překoktají, vždyť zápasí i se spisovnou češtinou. A zakomponování Fanóša do příběhu Otakara je taky poněkud těžkopádné, zvlášť v závěru.
Mně se pekelnická jména tuze líbila - kromě jednoduchého Kazisvěta, dále Poskoka a všeobecně známého Lucifera se tam objevuje třeba Špehoň, Polyglot, Kverulant, Evidencius, Prokurátor, tedy jména povětšinou obtížně vyslovitelná a dětem - na rozdíl od nás dospělých - nic neříkající.
A to jsem ještě nezmínila jediné jméno švédské a dále švédská slova a věty - v knížce jich není mnoho, souhlasím, ale ani já je neumím přečíst, a vůbec už jim nerozumím! Neodradí tohle malé čtenáře? Anebo se pletu, třeba jim to bude připadat tajemné!
Rozhodně nechci prozrazovat vlastní příběh, ale i v něm jsou situace, s nimiž se asi sedmileté dítě doposud nesetkalo. A hlavně se jaksi nic neděje a neřeší, prostě stalo se. To tedy zarazilo i mě, přiznám se.
Vysvětlivky veškeré žádné, pokyny pro četbu švédštiny taky nenajdete, ale v tiráži vidím "pro děti od 7 let". Tak nevím. Já bych pro sedmileté dítě, tedy pro prvňáčka, který s četbou teprve začíná, vybrala jinou četbu. Tuhle bych mu možná zkusila přečíst, nebo bych mu ji nabídla později.
Ale kdybych byla Viktor, tak bych si určitě nestěžovala!

Štítky knihy

láska pro děti rytíři české pohádky

Autorovy další knížky

2013  90%Meluzína Severýna
2003  95%Čertice Trucajda
2016  67%Žárlivý rytíř a tichá nevěsta
2007  40%K čertu!

Kniha Žárlivý rytíř a tichá nevěsta je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce8x
Chystám se číst3x