Zářivá noc hvězd a ledu

Zářivá noc hvězd a ledu https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513515/bmid_zariva-noc-hvezd-a-ledu-Dqu-513515.jpg 4 129 47

Kniha napsaná dle pozoruhodného skutečného příběhu lodi Carpathia, a jejího legendárního kapitána, který zareagoval na tísňové volání potápějícího se Titaniku. Krátce po půlnoci na 15. dubna 1912 je kapitán Carpathie, Arthur Rostron, vytržen ze spánku a dostává hlášení, že Titanic vysílá tísňový signál, neboť během své první plavby narazil na ledovec. I přes nedostatek informací začne Rostron okamžitě konat, odhodlán na volání o pomoc reagovat. Jenže Carpathia je více než čtyři hodiny cesty od místa neštěstí. Otázek je stále víc, odpovědi žádné. Zůstane jeho loď pohromadě, když ji vystaví dosud nevídané rychlosti? Co když také narazí na ledovec? A budou při takovém mrazivém chladu na místě vůbec nějací přeživší, až Carpathia dorazí? Kate Connollyová je cestující třetí třídy Titaniku. Poté, co loď narazí na ledovec, je jednou z posledních osob, kterým se dostane pokynů a pomoci. Navzdory zmatku při opouštění lodi se Kate podaří dostat do záchranného člunu. Když je však svědkem toho, jak Titanic mizí v propastných hlubinách, a slyší výkřiky stovek lidí, kteří jsou stále ve vodě, napadne ji, zda je nějaká záchrana vůbec možná.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

A Brilliant Night of Stars and Ice , 2022


více info...

Přidat komentář

Melian12
včera 5 z 5

(SPOILER) Napínavý příběh sledující osudy lidí, kteří cestují po moři na Titaniku a Carpathii. Tato kniha je o naději a odvaze, ale hlavně o lidských rozhodnutích. To všechno prožívá mladá Kate Connollyová, která cestuje na Titaniku do Ameriky za svou sestrou.
Na jedné straně postarší Carpathia a kapitán Arthur Roston, který se vydal na pomoc Titaniku, na druhé straně neznámá loď, která byla blíž než Carpathia, ale její kapitán nepomohl.

TerkinKnižnySve
16.04.2024 5 z 5

Rebecca Connolly - Zářivá noc hvězd a ledu


Počet strán: 319
Vydavateľstvo: #kontrast
Žáner: #historia #literaturafaktu


Príbeh Titanicu z pohľadu záchrannej lodi Carpathie ale i zachránených cestujúcich na člnoch.

Trištvrte príbehu som prerevala.

Je ine sledovat film Titanik a revat pri ňom a iné čítať o osudoch ďalších ľudí, ako sa museli vysporiadať s obrovskou zimou na člnoch vidieť plávať zamrznutých mŕtvych a vediet ze nemate ako pomoct , čakať či vás niekto vôbec zachráni :(

A na druhu stranu kapitán a posádka Carpathie, ich snaha o záchranu a neskor bezpečný odvoz do New Yorku.

Toto bol krásny a smutný príbeh s dobrým koncom minimalne pre tych co prežili

Ďakujem za #spolocnecitanie

@nika_bookslover
@nikabookworm
@kristakiksi
@kniha_a_janca
@ach_ty_knihy
@books_for_every_you
@turnovapetra

Kniha č. 90/2024

#recenzieTerka #kniznarecenzia #skbookstagram #milujemeknihy2 #rebeccaconnolly #zarivanochvezdaledu

Obsah:

#stroskotanie #loď #záchrana

Napsáno podle pozoruhodného skutečného příběhu lodi Carpathia a jejího legendárního kapitána, který zareagoval na tísňové volání potápějícího se Titaniku.

Krátce po půlnoci ze 14. na 15. dubna 1912 je kapitán Carpathie, Arthur Rostron, vytržen ze spánku a dostává hlášení, že Titanic vysílá tísňový signál, neboť během své první plavby narazil na ledovec. I přes nedostatek informací začne Rostron okamžitě konat, odhodlán na volání o pomoc reagovat. Jenže Carpathia je více než čtyři hodiny cesty od místa neštěstí. Otázek je stále víc, odpovědi žádné. Zůstane jeho loď pohromadě, když ji vystaví dosud nevídané rychlosti? Co když také narazí na ledovec? A budou při takovém mrazivém chladu na místě vůbec nějací přeživší, až Carpathia dorazí?

Kate Connollyová je cestující třetí třídy Titaniku. Poté, co loď narazí na ledovec, je jednou z posledních osob, kterým se dostane pokynů a pomoci. Navzdory zmatku při opouštění lodi se Kate podaří dostat do záchranného člunu. Když je však svědkem toho, jak Titanic mizí v propastných hlubinách, a slyší výkřiky stovek lidí, kteří jsou stále ve vodě, napadne ji, zda je nějaká záchrana vůbec možná.


Nevr
11.04.2024 3 z 5

Všechna čest kapitánovi Rostronovi, ale knížka byla zdlouhavá a v podstatě nudná. Jako historický vhled na Carpathii Ok

Padla Hvezda
31.03.2024 3 z 5

Miluju Titanic a tato kniha nabízí velmi originální pohled na onu tragédii. Jen škoda, že to není lépe napsané. Z literárního hlediska je to poměrně brak, z faktickeho tomu chybí mnoho podstatných informací, které by lépe dotvorily příběh (napr že telegrafiste na Titanicu dostali varování o ledovém poli, ale nebrali ho v potaz a ke kapitánovi se toto hlášení nikdy nedostalo a nebo, že urazili telegrafistu z Californianu, který si na jejich popud šel lehnout a nebyl tehdy schopný zachytit jejich volání o pomoc; také chybí zmíňka o stávce horníků nebo o tom jak to vlastně bylo s počtem záchranných člunu [respektive se systémem záchrany])

Leník95
30.03.2024 5 z 5

Kdo by neznal příběh o potopeném Titaniku? I když se událost stala před více jak 100 lety, každý člověk o tom něco ví. Ale Carpathie? To už je jiný příběh. Loď, která se vydala na pomoc jako první. Neuvěřitelná kuráž kapitána a oddanost jeho posádky byla ohromující. Byla jsem překvapená, jak dokázali fungovat, ihned vše zařídit a bez váhání vystavit všechny pasažéry i sebe obrovskému nebezpečí. Musím vyzdvihnout jednu větu z knihy, a tou je: "Neposílali nic než CQD, pořád dokola, a potom...se to v půlce CQD utnulo." Autorka si dala opravdu práci a muselo to stát spousty času, dát tohle dohromady. Ale koho toto téma zajímá, nebude určitě litovat.

Awča
18.03.2024 5 z 5

Obálka i začátek knihy ukazovaly spíše na romantický příběh, do kterého se mi moc nechtělo.
Ovšem nabízí celkem originální pohled ze strany kapitána a posádky Carpathie, která první připlula na pomoc. Nikdy jsem se nad tím nezamýšlela, jakou to chtělo kuráž a rozhodnost kapitána lodi, co vše se muselo připravit na pobyt přeživších na (oproti Titaniku) nevelké Carpathii, následně vyřešit místo přistání a připravit se na otázky vyšetřovatelů tragédie Titaniku.
Kniha nejde úplně do hloubky a do velké psychologie postav, ale možná je to lepší, i tak to rvalo srdce.
Líbil se mi doslov a poznámky autorky, kde je možné se více dozvědět o osudu reálných postav i samotné Carpathie.

18LenkA12
04.02.2024 4 z 5

Kniha byla napsána podle skutečných událostí Titaniku,.kdy se potopil. Od knihy jsem díky její propagaci čekala víc. Autorka zvolila zajímavé napojení kapitol, které mě rušilo pro začtení se.

Ivetaa
25.01.2024 5 z 5

O Titanicu je toho napsáno a zfilmováno hodně a mě hlavně zaujal příběh lodi Carpathie. Jediná vyslyšela nouzové volání o pomoc a přesto, že kapitán ohrozil sebe i posádku a věděl o existenci velkého nebezpečného ledovce, neváhal co nejrychleji se dostat k Titanicu... Doporučuji přečíst.

coolpet.CP
17.01.2024 5 z 5

O Titaniku jsem čela hodně článků a hodně jsem o něm slyšela. O Carpathii jsem věděla jen to, že byla první na místě potopení Titaniku a vyzvedávala čluny. Jsem moc ráda že se mi do rukou dostala tato kniha. Díky ní jsem se dozvěděla jiný úhel pohledu toho, co se té noci stalo.

L.Helena
26.12.2023 4 z 5

Jsem ráda, že jsem knihu přečetla, dozvěděla jsem se spoustu nových informací o záchraně přeživších z Titaniku. Čekala jsem však, že mě čtení všech těch smutných událostí víc emocionálně zasáhne. Nevím, zda je to mnou, nebo zpracováním. Obvykle nad podobnými příběhy roním potoky slz. Tentokrát nic.

katpas76
21.12.2023 5 z 5

O Titanicu je možno se dočíst mnoho. O Carpathii už daleko méně a tato kniha nám tragický příběh ztroskotání lodi ukazuje v jiném úhlu pohledu. Uvědomění, jaká kapitán Carpathie musel udělat rozhodnutí a co prožívala nejen posádka ale i cestující na Carpathii je zajímavé. Nikdy mě nenapadlo, že i zde se skrývá hodnotný příběh. Díky autorce za jeho zpracování.

st18321
01.12.2023 4 z 5

Zajímavý pohled na katastrofu Titanicu z pohledu Carpathie. Kniha se dělí na kapitoly z Titanicu a na kapitoly z Carpathie. Pro mě osobně byli události na Carpathii daleko zajímavější a dozvěděl jsem se nové informace. Kapitoly o Titanicu nenabízejí v podstatě nic co by nebylo omíláno stále dokola.

eliska2126
26.11.2023 5 z 5

Jsem neskutečně ráda, že vznikla kniha jako je Zářivá noc hvězd a ledu, která nás seznamuje právě s příběhem nejen Titanicu, ale hlavně Carpathie.

Příběh sleduje ze dvou pohledů. Jeden nám poskytuje Kate Connollyová, jedna z cestujících na Titanicu. Druhý pohled nám ukazuje události z Carpathie prostřednictvím samotného kapitána Arthura Rostrona.

Začátek příběhu nám ukazuje samotné přípravy a vyplutí obou lodí. Musím přiznat, že začátek byl pro mě trochu nudný. Nebyla jsem si jistá, jestli se mi kniha vůbec líbit. Ale všechno se to změnilo kolem 60 stránky, kdy se Titanic začal potápět a Catpathia zachytila tísňové volání.

Poté sledujeme samotné potopení Titanicu z pohledu Kate a cestu Carpathie na místo potopení z pohledu Arthura. To mě opravdu bavilo. Zajímavá byla i část knihy po zachránění všech cestujících. Následovala pomoc přeživším a také vyšetřování toho, co se vlastně stalo. Bavilo mě také to, že autorka píše o reálných lidech, které, když si vyhledáte, opravdu najdete jako cestující Titanicu nebo Carpathie. Například sir a lady Duff Gordon, Martin Gallagher, Martin McMahon, důstojník Pitman a spoustu dalších.
Super byly i citáty cestujících a dalších lidí, kteří se k událostem vyjadřovaly.

Až na ten začátek mě kniha opravdu bavila a jsem moc ráda, že si autorka dala tu práci a něco takového napsala. Určitě to muselo dát spoustu práce dát dohromady všechny informace a sepsat příběh, který se čtenáři vryje pod kůži.

Klaton
07.11.2023 3 z 5

Začátek knihy je čtivý, druha pulka už je horší, možná je to tím, že o knize se tolik mluvilo, proto bylo velke očekávání, ktere nebylo naplněno.
Příběh z pohledu zachrane lodi tu ještě nebyl, pár novych věci se zde určitě dozvíte a i příběhy některých lidi by si člověk rad přečetl, ale přišlo mi, že jsem se vlastně dozvěděla hrozně malo... ale za přečtení určitě stoji

packlik
05.11.2023 5 z 5

Příběh jsem vyloženě hltala, přitom by si jedem řekl, ze to tema už je notoricky známe, ale kdepak. Carpathie a její posádka si mě naprosto získala.

Dela111
04.11.2023 3 z 5

Námět knihy je vynikající, tato katastrofa zůstane navždy svými rozměry děsivá, ale také fascinující. Potěšilo mě, že autorka v knize zvolila jiný úhel pohledu než je obvyklé. Romány o této tragédii bývají z pohledu posádky a cestujících na Titaniku, tady je však pohled z obou stran a dokonce více prostoru dostává Carpathia a její kapitán, což je skvělé. Vždyť kdo je dnes schopen na první dobrou říct název lodi, která jako první přispěchala na pomoc, ačkoli vůbec nebyla tou nejbližší lodí. Také na jméno kapitána Titaniku si vzpomene hodně lidí, kdo však zná jméno kapitána Carpathie?

Námět a osnova příběhu jsou skvělé, zpracování je však slabší. Napsat hodnotný katastrofický román inspirovaný skutečnou událostí vyžaduje notnou dávku spisovatelského talentu. Tady se bohužel autorka nevyhnula patosu, klišé a jsou tu i pasáže hodné lehkého románku pro ženy.
Děj, který má psychicky drtit - potápějící se Titanik, s ním jde ke dnu i většina pasažérů, stovky lidí mrznou na člunech nebo umírají v ledové vodě - sice čtenáře zmrazí, ale je to spíše zásluhou jeho představivosti než výborného dramatického zpracování. Totéž platí o popisu psychického i fyzického strádání přeživších.

Oceňuji zápal autorky pro věc i to, že jako jedna z mála napsala román, kde se připomínají zachránci a nehledá se jen viník ztroskotání. Na zpracování největší námořní tragédie v dějinách však mám vyšší nároky.
Toto je historický román částečně zpracovaný jako román pro ženy.

mira399
03.11.2023 5 z 5

Moc hezká knížka. Téma Titaniku láká o tom žádná, proto tolik zpracovaných knih a příběhů z něj. Tohle mi přišlo jiné a lepší. Kapitán Carpathie musel být opravdu výborný člověk. Zpracování knihy je nápaditě rozdělené na dvě linky vyprávění jedné z cestujících na Titaniku a právě druhá linka je kapitánova. Autorka si dala velkou práci a je to na knížce znát. Ráda jsem si ji přečetla a rozšířila si tak opět své obzory.

smrčci
30.10.2023 3 z 5

Kniha není špatná, je čtivá (až na konec, ten mi přišel nudný a zdlouhavý), otázka je, jestli za čtivost může autorka nebo samotná událost, která je sama o sobě prostě zajímavá a člověka láká ji zkoumat. Postavy jsou ploché, chyběla mi aspoň u některé hloubka, abych si k ní mohla vytvořit vztah a oblíbila si ji.
Bohužel i tady se objevily nedostatky vzešlé z překladu a redakce/korekce, některé informace se pořád opakovaly, jako by čtenář nebyl schopen si je zapamatovat.

veronika4937
27.10.2023 5 z 5

Prvních pár kapitol mi chvíli trvalo, než jsem se zorientovala. Trochu jsem plavala v postavách, naštěstí je na začátku velmi praktický seznam postav, takže bylo kam v případě potřeby juknout. Pak už jsem se ale začetla a nemohla se odtrhnout. I když člověk ví, jak to dopadne, prožívala jsem příběh s napětím a nedočkavě obracela stránky. Autorka na mě dokázala tak dokonale přenést emoce, že jsem měla mnohokrát na krajíčku.

Ronnie68
17.10.2023 5 z 5

Tahle kniha mě doslova dostala ... jak zprvu je rozdělena po kapitolách na dění na Titaniku tak i na Carpathii ... ... pak už vše jen z jedné lodi ...plus před každou kapitolou je citát nebo co vyřkl přeživší katastrofy, či kapitán záchranné akce a nebo cestující... to mě fakt dostávalo... nemohla jsem se od knihy odtrhnout...

Štítky knihy

Titanic (loď) záchranná výprava námořní katastrofy historické romány

Autorovy knížky

2023  89%Zářivá noc hvězd a ledu

Kniha Zářivá noc hvězd a ledu je v

Právě čtených9x
Přečtených158x
Čtenářské výzvě24x
Doporučených10x
Knihotéce168x
Chystám se číst187x
Chci si koupit35x
dalších seznamech7x