Zapomenutá tajemství Prahy

Zapomenutá tajemství Prahy https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505436/bmid_zapomenuta-tajemstvi-prahy-7Hk-505436.jpg 5 28 13

Víte, kde se v Praze v horších časech skladovaly mrtvoly na ulici? Víte, co zbylo ze Staroměstských hradeb a kde si je můžeme prohlédnout? Víte, kde je dům U Poslední lucerny, v němž je ukryt základní kámen Prahy? Víte, jakou chybu skrývají dveře do katedrály svatého Víta, jež měla být napravena? Víte, jak se jmenoval kůň, který stál modelem pro koně svatého Václava na Václavském náměstí? Víte, kde je morový židovský hřbitov, kam se sjíždějí židé z celého světa, ale mnozí Pražané by ho marně hledali? Odhalte zapomenutá tajemství magické Prahy.... celý text

Přidat komentář

Ladislav73
20.01.2024 5 z 5

Velmi pěkně upravená kniha plná dobových snímků, připomínajících staré časy, i nádherných barevných fotografií ze současnosti, dokumentujících magicky podmanivou krásu Prahy.

Magrata15
01.01.2024 5 z 5

Krásná kniha plná krásných fotek a příběhů o Praze.
Škoda jen, že text v článku se opakoval s textem v popiscích. To bylo trošku zbytečné.
Z knihy jsem tak nadšená, že jsem ochotná drobnosti přehlédnout.


GYROTOURBILLON
16.11.2023 5 z 5

Krása, mnoho historických i kuriózních zajímavostí...
Spojení obcí v jeden celek, vznik sídlišť, zaniklé památky, to a ještě více, je Praha.
Ano, po Praze se pohybuji, jistá zákoutí jsem už i za pomocí knih DČ. prošel.
Relaxační motivující čtení.

hajrys
26.10.2023 5 z 5

Čerpám z ní stále, když hledám místa nových procházek. Krásná kniha.

Aaloha
24.10.2023 5 z 5

Ani tentokrát autor nezklamal. Stále je v Praze co objevovat co se týče historie.

elcapitano
09.05.2023 4 z 5

Jako milovníka pražské historie a samozřejmě z toho vyplývajících mýtů a tajemství mne kniha potěšila. Některá témata z knihy jsem znal, jiná - v souladu s názvem - dávno pozapoměl, některá pro mne byla novinkou. Původně mi přišel výběr témat jako takový neladící pel-mel, ale posléze jsem tomu přišel na chuť a nevadilo mi to.
Měl bych ovšem i nějakou tu šťouralskou připomínku. Více by mi seděl trochu jiný formát - tato kniha je zpracovaná formálně spíš jako učebnice, ale k těm tajemstvím by mi spíš sedlo něco emotivnějšího, a to se týká i stylu vyprávění, které je spíš věcné. Ačkoliv třeba je to myšleno jako průvodce, co já vím, jak říkám, zbytečně do toho šťourám :).. jo, a mohlo to být delší .

Musvar
15.04.2023 4 z 5

Zajímavá kniha. Našlo se v ní několik skutečně atraktivních neznámých příběhů, které mě bavily. Jednu hvězdičku srážím za to, že se v některých kapitolách řešily spíše únavné historky o chronicky známých místech (nepřevažovaly) a za to, že se v popiskách často opakovaly informace z textu.

a304
10.04.2023 5 z 5

Velké dobrodružství, odhalování tajemství jedno a další a další. Autor celé série knih, určené pro zvídavé bez omezení . Lehce vplujete do autorova fanklubu. Rodinná četba. Povídání, co jste již věděli, kdy jste místa navštívili, kdy podniknete společnou výpravu.

Terva
31.03.2023 4 z 5

Víte,
jak se jmenoval kůň,
který stál modelem
pro koně svatého Václava
na Václavském náměstí?

Další z knih pana Černého o Praze a o tajemstvích, které ji doprovází už od jejího vzniku. I když tady jsou některé záhady ještě před samotným vznikem. Jako první mě moc zaujala legenda o neviditelné Praze a o domě U poslední lucerny ve Zlaté uličce. V jedné staré pověsti se říká, že nahoře ve Zlaté uličce stojí dům, který se objeví jen za mlhy a vidí ho jen nedělňátka, tady lidé narození v neděli. Další zajímavostí je Klementínum. Vlastně tak nejde ani o něj, spíše o rekordní teploty zde naměřené. V roce 1983 27. července bylo naměřeno rekordních 37,8°C a 1. března 1785 zase naopak rekordních -27,6°C Citát níže však měření nabourává.

Citát: Za oknem pod meteorologickými přístroji byla kuchyně. Stávalo se, že hospodyňka vylila z okna horkou vodu z brambor, čímž vědecké měření znehodnotila.

Tato publikace je převážně o architektuře pražských budov. Také něco málo o pohřebištích, perličky o navrácení se Mariánského sloupu na Staroměstské náměstí a mnoho dalšího. Tato kniha se mi nezdá tak poutavá, jako ty předchozí, co jsem četl. V podstatě jsem tu nenašel moc událostí, které by mě překvapily. O spoustě historek jsem věděl dříve. Publikace mi je jen připomněla. Hezké jsou pohlednice, které nám ukazují okolí Prahy, než se na místech začalo stavět. Je tu k zhlédnutí asi šestnáct pohledů. A jsou to velmi zajímavá místa. Například fotografie z výstavby Libeňského mostu z roku 1928. Myslím, že každý si tu vybere to své.

Citát: Doktor Johann Georg Faust uzavřel smlouvu s ďáblem a zaprodal mu svou duši. (Záhada Faustova domu)

RMarkéta
09.01.2023 5 z 5

Zapomenutá tajemství jsou tu od toho, aby je někdo šikovný znovu objevil a vyšel s nimi na světlo. Takové příběhy mám nejradši. Moje toulání po Praze bude zase o něco zajímavější. Jako takový nevšední průvodce nemá kniha chybu. Jen tak dál. Už se těším na další knihy.

oblakaknih
19.12.2022 4 z 5

Zapomenutá tajemství Prahy je pro mě tak trochu netradiční kniha. Přece jen jsem více zvyklá na klasickou fikci. Přesto mě čas od času hodně baví knihy tohoto typu.

Od knihy jsem očekávala netradiční procházku Prahou, nové informace, překvapení a těšila jsem se i na fotografie. Nic z vyjmenovaného v knize rozhodně nechybělo!

Kniha je moc hezky zpracovaná, přesto mě (zvláště pak na jednom místě) trochu překvapilo například zvolení barev.

Kniha nás vezme na známější i zapomenutá místa, ale u každého nás obohatí nějakými informacemi. Já osobně bych se bez knihy o těchto věcech určitě nedozvěděla, takže jsem vděčná, že jsem si ji mohla přečíst.

Fotografie skvěle doplňují text, zvláště pak v jedné kapitole mě hodně bavily.

Co se čtivosti týče, určitě to není žádná dějepisná učebnice, naopak se kniha moc dobře čte.

Myslím si, že pokud si zase udělám výlet do Prahy, tato kniha pocestuje se mnou a bude mi skvělým společníkem. Díky ní se podívám na nová místa, nebo uvidím ta již objevená v novém světle.

Pokud jste z Prahy, bude mít tahle kniha možná o chlup osobnější atmosféru, což vám nesmírně závidím.

Doporučuji.

Áňa 998
20.11.2022 4 z 5

Kniha obsahuje 20 kapitol, které Vás provedou Prahou. Ráda se toulám v centru, a tak pro mě tahle kniha byla nezbytností. Navíc tu najdete i krásné fotografie, díky kterým jsem si některé místa vybavila, i když mi název nic neříkal. :-)

nada3314
18.11.2022 4 z 5

Poutavě, zajímavě a dynamicky popsaná malá i větší tajemství (ať jde o zapomenutá nebo skrytá), o kterých mnozí do chvíle přečtení knihy nevěděli vůbec nebo jen mlhavě. Kniha a snad i její další pokračování jistě stojí za přečtení. Nejde jen o poučení a objevování skrytého.... Za krátkými odhaleními je jistě mnoho práce a studia. Vždyť jen mé objevování, zda byl Myslbekův pomník svatého Václava dokončen přidáním poslední sochy (sv. Vojtěch) v květnu 1924 jak píše autor této knihy nebo v roce 1925, jak zmiňuje Wikipedie nebo kudyznudy.cz, případně v roce 1922 jak se zmiňuje pan Václav Rybařík na straně 27 ve Věstníku klubu Za starou Prahu 1/2009, nebylo krátké..... Takže za mne toto malé tajemství zůstává :-)...

Škoda, že se do každé knihy vloudí tiskařský šotek. Přeci jen, co jest tesáno do kamene na Václavském náměstí by mělo býti v knize přetištěno správně....

Ale celkově BRAVO, děkuji, jen tak dále.

Štítky knihy

Praha tajemno tajemství pragensia zajímavosti

Autorovy další knížky

2018  91%25 tajemství Prahy
2019  91%Nová tajemství Prahy
2021  93%Skrytá tajemství Prahy
2022  91%Zapomenutá tajemství Prahy
2021  87%Nejkrásnější fotografie Prahy

Kniha Zapomenutá tajemství Prahy je v

Právě čtených2x
Přečtených32x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce14x
Chystám se číst20x
Chci si koupit11x