Záleží jen na kole

Záleží jen na kole https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123472/zalezi-jen-na-kole-123472.jpg 4 10 7

Robert Penn je žurnalistou píšícím pro Financial Times, Observer a řadu dalších novin a časopisů. Zejména však miluje kolo - jezdí na něm do práce, nakupovat, aby zlepšil svou fyzickou kondici, aby si pročistil hlavu... Na kole jezdil takřka každý den svého dospělého života, vystřídal desítky kol, projezdil více jak 40 zemí pěti kontinentů. Jednoho dne se rozhodl, že si pořídí své "kolo snů", kolo, které nemusí být nutně posledním technickým výstřelkem, ale bude odpovídat jeho postavě, způsobu jízdy a naturelu. Čtenář může autora sledovat na jeho cestě při shánění vhodných komponentů - od ručně vyrobeného rámu, přes vhodný systém řízení, převodů atd. - až po finální kompletaci. Stavba kola je však jen pozadím, na které autor představuje historii kola od 19. po 21. století a vypráví příběhy lidí, kteří stáli za klíčovými inovacemi. Je to kniha o kole - a o svobodě, kterou kolo přináší.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Sport
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

It's All About the Bike , 2010


více info...

Přidat komentář

Marek.Sc
20.04.2020 5 z 5

Výborná kniha . pre všetkých milovníkov "hľadania" najlepšieho bicykla. Od nábojov od Chrisa Kinga až po sedadlá B17. Naozaj kniha pre cyklofajnšmekrov. Nečakajte cestopis ani nič podobné, je to proste o šťastí na dvoch kolesách a hľadaní toho správneho "high-end" miláčika s dvomi kolesami. Vrelo odporúčam a aj keď to nie je román, nudiť sa nebudete.

LiberX
28.04.2019 4 z 5

Brána do světa "technologie kola", která přináší odpovědi na základní otázky typu "Kdy?" a "Proč?". Ozvláštněna je pak střípky příběhů z autorova života, z hledání těch nejlepších komponent i historie. Co chybí, je větší množství ilustrací znázorňujících komponenty a technické specifikace, o kterých se právě píše.


Karborund
20.04.2016 4 z 5

Absolutně nenucenou a pohodou formou pojatá historie cyklistiky spojená s tvorbou toho největšího vynálezu světa-kola.Jako aktivní cyklista jsem si užíval výrobu cyklošperku a musím dát v mnoha ohledech autorovi za pravdu,

gan112
13.11.2015 3 z 5

Ako aktívny cyklista som sa na knihu tešil, ale bol som sklamaný. Čakal so omnoho viac, niečo na spôsob mojej obľúbenej športovej knihy- Stvorený pre beh, od MCDougalla, ale téma tvorby vlastného bicykla pre mňa nebola dostačujúca a zaujímavá. Uprednostnil by som teda skôr len knihu o histórií bicykla a ľudí z odvetvia, podrobnejšiu a menej časovo porozhadzovanú. Našťastie v závere knihy sú typy na literatúru. Zrejme bude ale všetko cudzojazyčné.

pegascom
29.09.2015 5 z 5

Historia vyvoja nielen bicykla ale aj jeho jednotlivych sucasti (materialy a tvary ramov, kolies, atd.), velmi zaujimavou formou vcelene do vtedajsieho prostredia, kde sa vynasli a ako to zmenilo zivot ludi. Jedna z mala kniziek, ktore som precital dvakrat.

Yaromil
12.01.2013 5 z 5

Nejsem velkým příznivcem sportovně laděné literatury, ale tuto knihu jsem si užíval od začátku do konce. Výrazně tomu pomohla výborná čtivost knihy, kdy autor provází čtenáře stavbou kola snů a velice nenásilně předkládá nejrůznější historická fakta a souvislosti. Tato kniha mírně změnila můj pohled na kolo a už se těším na jaro,kdy si ho budu moci zase plně užívat! Za doporučení knihy děkuji Petrovi Václavkovi (http://petr.vaclavek.com/)

orson
14.11.2012 5 z 5

Je to asi ta nejlepší knížka o historii kola a cyklistiky, sice mě nedonutila hned sednout a vyjet, ale zato jsem valil oči a nestačil se divit, co všechno tento zázrak způsobil a ovlivnil (a to nemluvím o těch famózních historických výkonech). Určitě se k ní v budoucnu ještě nejednou vrátím.

Štítky knihy

cyklistika kolo, bicykl

Autorovy knížky

Robert Penn
britská, 1967
2012  88%Záleží jen na kole

Kniha Záleží jen na kole je v

Právě čtených1x
Přečtených16x
Doporučených2x
Knihotéce18x
Chystám se číst13x
Chci si koupit2x