Zajatkyní Stalina i Hitlera. Svět v temnotě

Zajatkyní Stalina i Hitlera. Svět v temnotě https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90686/mid_zajatkyni-stalina-i-hitlera-svet-v--Pzp-90686.jpg 5 20 6

Kniha Zajatkyní Stalina i Hitlera je příběhem ženy 20. století, která chtěla prožít život ve shodě se svým svědomím. Obě ideologie, komunismus i nacismus, poznala zevnitř a na vlastní kůži. Po zážitku krveprolití první světové války a tváří v tvář následným otřesným sociálním poměrům v Německu se stala komunistkou, přes prvotní nadšení si však uchovala kritickou mysl. To ji předurčilo k tragickému osudu v okamžiku, když se o deset let později uchýlila do moskevského exilu. Jejího manžela Heinze Neumanna, předního člena Komunistické strany Německa, sovětští komunisté záhy uvěznili a poté zastřelili. Margarete Buber-Neumannová byla rovněž zatčena a poslána do gulagu. V roce 1940 ji sověti vydali nacistickému Německu a až do jara 1945 byla vězněna v koncentračním táboře v Ravensbrücku.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Lukáš a syn (Barrister & Principal)
Originální název:

Als Gefangene bei Stalin und Hitler. Eine Welt im Dunkel , 2002


více info...

Přidat komentář

sika444
05.07.2020 5 z 5

Tohle je opravdu jedna z knih, kterou by měli číst studenti na středních školách. Autorka dokonale zachycuje totalitní praktiky dvou zrůdných režimů 20. století - stalinského a nacistického. Její postřehy a nenápadný způsob, jak čtenáře seznámit s podstatou systému, z knihy dělají opravdovou klasiku. Škoda, že není lépe dostupná.

432830
31.12.2018 5 z 5

Úchvatné! Silné! Ohromující! Ten příběh měl šťávu, měl příběh, měl děj, měl spád, měl v sobě všechno...naprosto ojedinělá knížka, kde se střetávají dvě válečné situace, zdánlivě naprosto protikladné, ve skutečně neuvěřitelně podobné - ruský gulag a německý koncentrák...Kdo by si pomyslel, že Rusové, o nichž se nemluví zdaleka tolik, byli horší než Němci? A co víc, ta beznaděj, že z ruského gulagu se lidé mohli vrátit po několika desítkách letech, pokud vůbec...na druhou stranu německá organizovanost vypadá v kontrastu se špínou a zimou Ruska jako pohádka...ale i ta má svůj špatný konec...Knížka je poměrně dlouhá, nabytá miliony informací, které jsem vstřebávala ještě dlouho a poté a upřímně, inspirovala jsem se knihou i při výuce dějepisu, když jsme probírali stalinismus...žáci byli u vytržení z popisu rozdílů gulagu a koncentráku...Pro úplného nehistorika, který se v těchto reáliích absolutně neorientuje, může být kniha zajímavá, ale možná až příliš složitá a nepochopitelná...za mě jednoznačně plný počet a ráda bych dala ještě hvězdu navíc :)


Katka2382
06.02.2018 5 z 5

Nádherná,čtivá a silná kniha.Nikdy mě nepřestane fascinovat co všechno člověk dokáže přežít.Vřele doporučuji.

Richisa
11.01.2018 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Je psána velmi čtivým jazykem čte se lehce, při tom je plná poučení a nabitá historií.

Paní musela mít nezlomnou víru v sebe sama a obrovskou touhu žít, aby byla schopna přežít hrůzné podmínky a dlouhá léta v koncentračních táborech.

Knih podobného tématu jsem četla více, ovšem poprvé jsem mohla spolu s autorkou porovnat ruský a německý KT.

Knihu doporučuji všem zájemcům o historii.

TipsyChipsy
26.01.2017 5 z 5

Tato kniha mě totálně nadchla. Snad lepší svědectví o druhé světové válce jsem nečetla. Německá komunistka, která prošla moskevskou Lubjankou, gulagem Karaganda a Ravensbrukem, kde se skamarádila s Milenou Jesenskou - úžasné a autentické... Děkuji!

Stromm
14.04.2014 5 z 5

Úžasné dílo, naplno ukazující, jak krutě se západní prokumunistická inteligence spletla, a také plně dosvědčující, že obě totalitní ideologie se lišily pouze v detailech. Původně přesvědčená komunistka naprosto ztratila iluze a mohla tedy vše vylíčit na rovinu a bez autocenzury. Povinnost pro všechny nadšence pro historii 20. století a především pro ty, kdo tvrdě odsuzují nacismus, komunismus je jim ale přitom sympatický. A vůbec kniha pro všechny, kdo mají sklon k nekritickým postojům a vidí svět černobíle.