Zajati v Angole - Než přišla UNITA

Zajati v Angole - Než přišla UNITA https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173613/zajati-v-angole-nez-prisla-unita-173613.jpg 4 2 2

Před přepadením angolského městečka Alto Catumbela a únosem 66 československých občanů si tam naši lidé celkem spokojeně několik let pracovali a žili. Od roku 1977 sem jezdili pracovat odborníci z průmyslu papíru a celulózy, zdravotníci a energetici. V prostředí téměř rajském se jich vystřídalo přes dvě stě až do doby než se přihodil onen malér s únosem. Jak se jim v Angole žilo, co prožívali za radosti i strasti, se můžete dočíst právě v tomto díle, jednom ze čtyř, které se vztahují k únosu a městu Alto Catumbela.... celý text

Přidat komentář

nhima
17.05.2023 3 z 5

Knihu jsem četl proto, že jsem chtěl vědět víc o práci a životě svého dědy, krerého se na to již nemůžu zeptat. On se naštěstí únosu vyhnul. Kniha pěkně popisuje běžný život v Angole, ale i cestování, dokonce i část autorova osobního života a myslím celkem bez příkras. Ano je nejspíš subjektivní, ano je znát, že autor není zkušeným spisovatelem, ano je plná překlepů a chyb (zřejmě chyběla korektura, za to autora neviním). Ale bez téhle cenné dokumentace bychom nevěděli nic o životě našich příbuzných a známých. Osobně jsem vděčný za tu možnost, nahlédnout do jejich životů.Knihu doporučuji hlavně zainteresovaným čtenářům s osobním vztahem k danému místu, lidem, co tam pracovali. Jen ti dokáží knihu docenit.

IYv
12.04.2023

Jsem dost stará a únos si dobře pamatuji. Vím o některých lidech, kteří pochod absolvovali jako děti a tak mě letošní výročí (40 let) motivovalo vyhledat knížečky přímého účastníka pana Sazečka.
Jakkoliv je to událost zajímavá a drsná, knížky jsou pro mě velkým zklamáním. Je vidět, že to je amatérsky psané a vydané. Text postrádá interpunkci, obsahuje hrubky, opakování slovních spojení a větná stavba je často nesrozumitelná. Takřka pokaždé chybí čárka u slova "který" a mě to doslova rve srdce.
Celé se to moc špatně čte a je to moc velká škoda, mohl to být trhák.
Nijak nesnižuji zážitky pana Sazečka, jistě si tam všichni prožili své. Můj tchán pracoval v Africe v 70tých letech mockrát na podobně exotických destinacích - Ghana, Uganda, Libye, Egypt, JAR. Máme doma rozsáhlou dokumentaci, fotky, mapy a sbírky jak Náprstkovo muzeum. Myslím, že mám trochu vhled do prostředí i tehdejší situace. V první knize mě zarazila i tehdejší naivita pisatele...ale zpětně se to lehko soudí.