Záhada obří číše

Záhada obří číše https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90516/bmid_zahada-obri-cise-n9w-90516.jpg 4 38 10

Kniha zahrnuje tři případy dvojice detektivů - výtvarníka Horáce a kapitána kriminální služby Veřejné bezpečnosti Vašátka : 1) Případ u jezera - historie spletitých milostných vztahů a zločinu na muži v prostřeleném gumovém člunu 2) Tajemství obří číše - podivný rébus smrti populárního herce 3) Zelená nálepka - případ ztracené zásilky jedů, jíž mohlo dojít k ataku na život tisíců obyvatel velkoměsta... celý text

Přidat komentář

Filomena1961
17.10.2023 3 z 5

V knize Záhada obří číše jsou vybrané tři povídky Hany Proškové. V první Případ u jezera se autorka zaměřuje na psychologické vykreslení postav a spletité milostné vztahy mezi nimi, samozřejmě nechybí zjišťování motivu vraždy, kdy obětí je muž na prostřeleném gumovém člunu. Druhá povídka stejnojmenná s názvem knihy je poměrně stručnější a vystupuje v ní populární herec, kterému se stalo pití z obří číše osudným. Nejvíc mě oslovila poslední rozsáhlá novela Zelná nálepka. Zločinem a vysvětlováním motivů nás provází empatický malíř Horác a cílevědomý kriminalista Vašátko, který k celkovému vysvětlení případu jde poněkud jinou cestou.

SSTknihy
08.08.2023 3 z 5

Přestože se všechny tři příběhy odehrávají ještě za minulého režimu, na kvalitě to těmhle detektivkám nijak neubírá. S Proškovou to není žádná akční "podívaná", spíš psychologie postav a zkoumání příčin a důvodů. Horác s Vašátkem jsou má oblíbená detektivní dvojice. Baví mě to spojení, je to jiné než běžné detektivní dvojice, trochu víc filozofické, trochu víc na hraně zákona.


Winster
23.08.2022 5 z 5

Je to moc pěkná kniha. Je pravda že ústřední povídka je tedy extrémně dlouhá a docela trvá, než se tím člověk prokouše. Nicméně momentálně jsem těmto detektivkám od Proškové doslova propadl...Uvidíme se na Uhelném trhu.

jprst
20.08.2022 3 z 5

Tři průměrné detektivní příběhy, autorka se spíše pitvá v psychologii zúčastněných a důvodech, které ke spáchání zločinů vedly, než vlastnímu vyšetřování. Co se autorce podařilo, je vykreslení postav malíře Horáce a kapitána Vašátka spojujících všechny tři novely, bez nich by to za čtení snad ani nestálo.

ninano
24.08.2020 3 z 5

Průměr.

Harry
18.02.2020 3 z 5

Menší "sbírka" (3) detektivek, z nichž poslední je nejobsáhlejší - nemůžu říci, že bych byl nadšený, místy mi to připadalo poněkud zamotanější, ale došlo to ke zdárnému konci. Oni prý jsou detektivky jako pohádky, kde také dobro zvítězí,...

konicekbily
13.05.2019 4 z 5

Tři detektivní novely z různého prostředí a různé doby minulého režimu. A u všech případů se vyskytuje detektiv amatér Horác. Určeno pro pamětníky - vzpomínky na realitu tehdejší doby převážují nad vlastními přiběhy. Tuto knihu jsem četl pod názvem "Tajemství obří číše " vydavatel MOBA Brno - rok 2013. POZOR! Existuje jiná kniha stejného názvu "Tajemství obří číše " a stejné autorky s jiným obsahem!

Vojslava
10.03.2019 4 z 5

Další série "starších" detektivek, která stojí za přečtení... Dostatečné množství psychologických motivů, proplétání dvou přístupů k vyšetřování a nakonec řešení, které zpravidla něčím překvapí... Některé autorčiny prózy jsou natočené - ráda bych takhle viděla Zelenou nálepku...

ludek.n
20.12.2018 3 z 5

Jádrem sbírky vybraných detektivních povídek Hany Proškové s názvem Záhada obří číše je rozsáhlá novela Zelená nálepka, popisující ztrátu poštovní zásilky smrtících jedů. V jejím světle jsou zbylé dva kousky, hospodské tlachání o Tajemství obří číše a milostná přetahovaná v Příběhu u jezera, jako chudí příbuzní, pro které zbyly u stolu z bohaté hostiny už jenom drobky. Co je ovšem společné všem třem příběhům, je skutečnost, že spíše než pátráním a dokazováním, se v příbězích, spojených postavami výtvarníka Horáce a kapitána Vašátka, jedná o samotnou psychologii zločinů a okolnosti, která k jejich spáchání vedly. Jednoduchý prostonárodní styl, kterým Hana Prošková píše, rezonuje s duší jednotlivých vyprávění i charakterem jednajících postav, takže čtenář nemá problém se s nimi ztotožnit a přijmout je za své.

Eicherik
03.08.2018 4 z 5

Trojice detektivních případů v této knize je hodně o složitých vztazích mezi lidmi. Myslím si, že je to takový typický rys tvorby autorky Hany Proškové. Nejvíce se mi líbila povídka Zelená nálepka a nejméně titulní Tajemství obří číše. Určitě si přečtu i další autorčiny knihy.