Záhada jménem Kolumbus

Záhada jménem Kolumbus https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250305/mid_zahada-jmenem-kolumbus-250305.jpg 4 2 2

Podtitul: Kolumbus ve světle historie a ve stínu záhad. Autor se nedal svést tradiční historiografií a bez toho, aby vytvářel o Kolumbovi nový mýtus se odvážně pustil do hledání pravdy o tomto záhadném muži, který měl lví podíl na ukončení středověku. Kolumbus Ameriku neobjevil, byl však prvý, kdo zdvihl kotvy – a v tom tkví jeho velikost. Autor se snažil najít především nepříliš známou tvář tohoto velkého muže.... celý text

Přidat komentář

dusan6521
03.03.2019

Knihu jsem odložil během první kapitoly. Kromě hrubých faktických chyb (Arabové prý dobyli Cařihrad, Turci dobyli Benátky) se v textu často objevují povýšené subjektivní soudy, např. že Platón *svévolně* čerpal ze svých předchůdců. Text je protkán vykřičníky a sugestivními otázkami typu “Jaká jsou však fakta”. Čtenář má zřejmě získat pocit, že autor je majitel nějaké tajné pravdy a postupně ji odkrývá. Občas jsou některé věci zajímavé, ale nic není zdrojované, knize zcela chybí poznámkový aparát. Takže to jsou možná všechno výmysly. Autor je jistě chytrý a sečtělý, ale také grafoman, který neumí psát stručně a sledovat dějovou linii. Běžně na jedné straně skáče v historii o tisíce let. Obávám se, že další čtení by byla ztráta času.

speciale88
21.02.2019 2 z 5

Knihou mi trvalo se prokousávat.hodně informaci se opakuje a nebo odsunuje do další kapitoly. Zajímavé fakta které by se daly shrnout do poloviny knihy.