Zádušní básně za Pavla Buksu

Zádušní básně za Pavla Buksu https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144608/zadusni-basne-za-pavla-buksu-144608.jpg 4 14 1

Zádušní básně za Pavla Buksu (1993) jsou básně o žalu, o hlubokém smutku, který rozprostřel nad jedním lidským životem své vlastní ticho naplněné studem. Možná že poezie Violy Fischerové je znamením doby, která se pomalu, trpělivě a jak se někdy zdá, úplně od počátku učí hledat vše, co už kdysi bylo nalezeno, ale co musí znovu vyhledat každý z nás a co tedy zůstává z hlediska obecných rozměrů lidského osudu navždy postrádáno. (Pavel Švanda) Tato první, dnes již legendární sbírka Violy Fischerové vychází po sedmnácti letech, záhy po smrti básnířky, ve druhém vydání.... celý text

Přidat komentář

qwill
19.01.2016 5 z 5

Pavlův sen z 29. června 1984

Potkal jsi spirálovou ženu. Byla to žena, kterou jsi už odeždy miloval, ale nikdy neměl. Nezůstala u tebe, slíbila ti však, že se vrátí.
Musel jsi do práce. V Bartolomějské, v kanceláři, k tobě přiběhla malá copatá holka a brečela: "Zachraň mě, jdou po mně."
Nemohl jsi jí pomoct, nemohl jsi pro ni nic udělat. Byl jsi jen obyčejný policajt bez jakékoliv moci.
Vzlykala: "Já jsem spirálová žena." Věděl jsi, že je to ona, poznával jsi ji. Ale byla teď tak ošklivá s těmi culíky přes uši a uřvanou tváří.
V chodbě dupaly kroky už docela blízko. Držela se tě a prosila: "Ale mně jde o krk."

"Kdybys věděla, ta úzkost . . . ta úzkost a lítost . . . a ta naprostá bezmocnost" mumlal jsi mi do klína a zbývaly ti dvě a půl hodiny žití.