Zadrž hvězdy

Zadrž hvězdy https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362987/mid_zadrz-hvezdy-YKW-362987.jpg 4 27 5

Příběh o vztahu jednoho páru zhuštěný do 90 minut, který se odehrává v nepříliš vzdálené budoucnosti. Lidé mají k dispozici všechny myslitelné technické vymoženosti, politická mapa světa je zásadně překreslena, v multikulturní utopii se obyvatelstvo jednotlivých „teritorií“ pravidelně mění v rámci „rotací“, mezilidská komunikace se odehrává především na multimediální platformě MindShare – Facebooku budoucnosti. Maxe a Carys rozdělují názory a přesvědčení. Nyní se spolu vznášejí ve vesmíru, zbývá jim kyslík už jen na půldruhé hodiny, nedokážou se vrátit na domovskou loď ani navázat spojení se Zemí, a záchrana si nakonec vyžádá osudové rozhodnutí. Příběh o jejich vztahu, klasická love story přenesená do reálií žánru sci-fi, vypovídá o tom, že základní konstanty lidského života zůstávají ve všech stoletích a podmínkách stejné.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Argo
Originální název:

Hold Back The Stars , 2017


více info...

Přidat komentář

blackoutzuzi
12.05.2020 2 z 5

Přečteno, zapomenuto. Toto není nic, co by ve mně zanechalo jakékoli hlubší emoce.

Torino
18.08.2018 4 z 5

Tato kniha se mi celkem dost líbila. Upřímně většinu času jsem si tuto knihu přestavovala jako film a říkala jsem si, že by byl úžasný. Se všemi možnými triky, barvami a vizualizací. Dalo by se říct, že je to kniha o lásce. To je to nosné téma, které je obaleno letem do vesmíru a vzpomínkami na "normální" život, který nám lidem z roku 2018 rozhodně normální nepřipadá. Ale to co se mi na knize líbilo nejvíce byl konec. Teď musím velmi opatrně, abych vám něco neprozradila. Děj plyne takovým spádem, že si člověk konec snadno domyslí, ale tak to neskončí... U této knihy je nutné číst dál a dál a nespoléhat na to, že konec odhadnete. Neodhadnete, protože tohle vás asi nenapadne. A tím koncem byla kniha povznesena výše, alespoň pro mě.


Alethea_k
02.06.2018 5 z 5

Do příběhu jsem se zamilovala od první strany. Nemám ráda sci-fi, alternativní budoucnost, ale tady bylo vše, jak má být. První, opravdová a opětovaná láska v pozadí vesmíru, emoce, důležité myšlenky, které se autorka snaží předat. Spousta vět o této utopii, nebo vztazích se jeví pravdivě. Kniha asi není literárně hodnotná jako největší klasiky, ale pro mladého člověka, příp. každého, kdo má rád jiný pohled na svět, je to prostě poklad.

Ivuska.09
31.05.2018 4 z 5

Zadrž hvězdy je příjemným romantickým čtením, u kterého vám nakonec i nějaká ta slza ukápne. Sice se dostanete do světa, který je tak trochu parodií na ten náš, ale jinak se mi příběh líbil. Nechala jsem se zmást několika variantami konců, ale na závěr je vše objasněno.

Janadvorackova
18.02.2018 1 z 5

Moje hodnocení berte s rezervou. Nejsem cílová skupina, takže mám k tomu pochopitelně asi více výhrad, než by si příběh zasloužil.
Jde o klasickou romanci, jíž nepřejí společenské poměry. Totiž Max a Carys žijí ve světě, který se našemu podobá jen málo. Část planety je zničena válkami, Zemi navíc ohrožuje asteroidový pás, přes který se dostanou jen ti nejlepší. A až se to stane, lidé se vydají ke hvězdám.
Společnost převážně na evropském kontinentu žije zvláštně. Do nějakých pětatřiceti se dvojice nesmí párovat a zakládat rodiny. Jejich životy řídí cyklus rotací, v důsledku nichž každých pár let žijí, pracují a učí se v jiné zemi. Poznávají nové lidi, zejména také díky čilému životu na sociálních sítích a mají možnost rozšiřovat si obzory, dá se říct zajímavým, ale společností vynuceným způsobem.

Dvojice hrdinů, jak už to v romancích bývá, má s tímhle zřízením pochopitelně problém. Zvolí proto možnost, která by mohla jejich osud zvrátit. A to se stane, ale asi trochu jinak, než by čekali.

Autorka pracuje ve filmových studiích, což jsem věděla předtím, než jsem knihu začala číst. Bohužel jsem při čtení mívala často dojem, že čučím na film a nejednou mě tahle skutečnost spíš popudila, protože část příběhu tím zásadně trpí.

Jak už je z anotace jasné, děj se odehrává částečně ve vesmíru, když se dvojice ocitne mimo loď a má hodinu a půl na to svou situaci napravit.
A částečně v jejich minulosti, kdy se autorka propracovávala událostmi od jejich setkání, až po různé trable ve vztahu způsobené právě zmíněným společenským tlakem.
Obě části místy trpí naivitou, plusem pak je zajímavý svět a jedno dilema zmíněné ke konci.

Kniha je vhodná spíš pro mladší čtenáře. Milovníkům výplodů současné mládežnické kinematografie, jako je např. Divergence, Hostitel, apod., se to určitě líbit. bude.
Už třeba také proto, že se podle všeho mohou těšit i na filmové zpracování.

Štítky knihy

vesmír láska život ve vesmíru

Autorovy knížky

2018  70%Zadrž hvězdy

Kniha Zadrž hvězdy je v

Přečtených34x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst43x
Chci si koupit7x