Zachraňte Steva

Zachraňte Steva https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475895/bmid_zachrante-steva-tCT-475895.png 3 26 5

Steve Stevenson je hajzl. Cam ví, že by o klukovi s rakovinou něco takového říkat neměl, ale je to pravda. Jasně, Steve pořádá legendární večírky a je nejoblíbenější kluk ve škole, ale taky se vyžívá v ponižujících kanadských žertech, miluje Cardi B a netřídí odpad. A navíc chodí s Kaiou a ta se Camovi neskutečně líbí. Takže když si Kaia zoufá, jak Stevovi pomoci, Cam se nabídne, že zorganizuje největší dobročinnou sbírku, ve které se kdy angažoval – ZachranteSteva.org. Možná si pak Kaia konečně uvědomí, že Cam je pro ni ten pravý. Zdá se to jako dokonalý plán, ale Cam něco podcenil… Steve není žádný hlupák. Než nechat Cama, aby mu přebral holku, Steve se mu rozhodne udělat z kampaně noční můru. Jenni Hendriksová a Ted Caplan, spoluautoři románu Netěhotná, vyprávějí vtipný, ujetý a dojemný příběh o tom, co doopravdy znamená zachovat se správně.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , King Cool
Originální název:

Save Steve , 2020


více info...

Přidat komentář

Ctenaricek4
26.08.2022 4 z 5

(SPOILER) Já jsem od knihy, kterou jsem náhodou zahlédla v knihovně neměla žádná očekávání. Spíše jsem byla zvědavá, jak se autorka popere s tématem "vážné onemocnění" v boji dvou mladých chlapců o srdce jedné dívky. Nicméně, kniha mě opravdu bavila. Měla rychlý spád, nebylo místo, kde bych měla čas se nudit. A krásně nám ukázala takovou tu flegmatičnost "amíků, potažmo amíků rodičů..."Chceš si nechat vytetovat jméno kamaráda na svou zadnici, abys na něj vybral nějaký peníze? Jasně, proč ne. Však ono se to pak dá nějak předělat." ...U nás by to asi tak hladce neprošlo. Hodnotím čtyřmi hvězdami, protože mě kniha mile překvapila i svým koncem.

brunettlibrary
21.08.2022 2 z 5

Kniha je brutálně čtivá, stránky vám mizí pod rukama. Postavy jsou příjemné a vyvíjí se. Ovšem děj je přeplácaný a naivní. Uvědomuji si však, že nejsem cílovka - proto bych knihu doporučila hlavně mládeži, ne dospělým.


RemiBlack
14.07.2022 4 z 5

2022/25
Na knihu jsem narazila náhodou, když jsem hledala recenze na něco úplně jiného. Upřímně řečeno měla mizerné hodnocení a příběh mě zaujal tak napůl, ale nějak se stalo, že se mi i tak ocitla na seznamu k přečtení. :) Neměla jsem moc očekávání, protože spousta recenzí byla detailní ohledně toho, co lidi štvalo, ale asi právě díky tomu se mi ve finále docela líbila.
Řeknu to takhle: nebylo to žádné veledílo. Protesty na záchranu pralesů a žraloků mi nejsou úplně blízké, takže mi trochu chyběla vazba na hlavního hrdinu. Cam byl všechno tohle - protesty, vegetariánství, feminismus... Na ničem z toho samozřejmě není špatného, ba naopak, ale u náctiletého kluka mi to přišlo podané až trochu na sílu. Hodně dlouho si o sobě myslel, jak je ten skvělý a úžasný 'nice guy', který rád nezjištně pomůže atd, ale kniha je v podstatě o tom, jak se snaží sbalit zadanou holku, takže si asi sami dokážete udělat obrázek.
Špatně jsem taky zvládala to množství trapných scén - hlavně Camových úkolů. Sice jsem je spíš tak prolítla, abych mě ten cringe nezabil, ale kupodivu se tady promítla Camova lepší stránka - že se vším prokousal, nedělal z toho zpětně drama (když už ho tolik bylo na místě) a pořád pokračoval dál.
Nakonec to ale ubíhalo rychle a četlo se to dobře. Nikdy jsem nečetla nějaké další cancer lovestory typu Hvězdy nám nepřály, a tady je to věřím bráno o něco odlehčeněji, což mi vyhovovalo. Linka Steva byla vážnější stránka knihy, takže z toho nevznikla úplná fraška, ale zároveň to neznělo nějak hrozně tragicky. Víceméně tedy oddechové čtení.
+SPOILER: Co se mi ale hlavně líbilo, byl konec. To, že v závěru vlastně nevznikl žádný romantický vztah považuju za moudré rozhodnutí, které tomu vlastně dalo i určitou uvěřitelnost. Přátelství postavy potřebovaly v téhle fázi mnohem víc, a i mně jako čtenářovi to takhle víc vyhovovalo.

jitka_dankova
05.02.2022 5 z 5

Posmutnělý a dojemný příběh o zvláštním přátelství. A to je přitom psaný vtipně a v knize je pestrá paleta trapných scén a tak. Hlavní hrdina se snaží nezdolně zachovat správně a vymstí se mu to, nicméně objeví pár věcí o sobě a najde přátelství. Musím říct, že je to jedna z knih, která zanechá v hlavě stopu, ať chcete nebo ne. Téma rakoviny je fakt drsné, ať je to psáno odlehčeně a nebo ne. O romantiku tady v knize vlastně absolutně nejde. Doporučuji číst, když máte náladu na něco "těžšího a drsnějšího" a přitom rádoby vtipného. Ke knížce jsem se dostala omylem :-), hvězdičkami oceňuji její kvalitu, byť sama se k ní určitě vracet nebudu kvůli tomu tématu.

terryaknihy
15.12.2021 3 z 5

Jednou za čas sáhnu po knížkách z YA literatury. V tomhle případě jsem byla mile překvapená, jak mi příběh sednul. V příběhu se prolínají útrapy dnešní doby, ale naši autoři si skvěle vyhráli s vtipnou formou přednesu, že mi to skoro chvilkama ani nebylo líto. Pokud se chcete pobavit a užít si večer s příjemnou knihou pro mládež, kde ale teda bude jasný konec už od začátku ;), tak můžu tuhle příjemnou brožku doporučit :).

Autoři knihy

Ted Caplan
americká

Kniha Zachraňte Steva je v

Přečtených32x
Čtenářské výzvě7x
Knihotéce62x
Chystám se číst17x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x