Záchrana českých uprchlíků 1938-39

Záchrana českých uprchlíků 1938-39 https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/329691/bmid_zachrana-ceskych-uprchliku-1938-39-0IV-329691.jpg 4 29 9

Nenechte Československo na holičkách! hlásaly transparenty demonstrantů v Londýně na podzim roku 1938. A právě na pomoc a práci Britského výboru pro uprchlíky z Československa se soustředil autor této knihy. V aktivitách výboru vyniká pět osob – Doreen Warrinerová, Nicholas Winton, Trevor Chadwick, Bill Barazetti a Kanaďanka Beatrice Wellingtonová. Siru Nicholasi Wintonovi se dostalo za tuto záslužnou činnost náležitého uznání, ostatním však patřičné zásluhy přiznány nebyly. Autorovi se podařilo na základě archivních materiálů a výpovědí pamětníků zcela objektivně zrekonstruovat podíl práce jednotlivých aktérů pomoci a postarat se tak o to, aby jejich práce nebyla zapomenuta.... celý text

Přidat komentář

LadyCotton
15.09.2021 4 z 5

Velice zajímavá knížečka, která vám rozšíří obzory o anglických hrdinech, kteří se rozhodli zachránit několik set českých obyvatel během počátku druhé světové války. Jen škoda, že se všeobecně ví jen o siru Wintonovi (a i na něj se přišlo tak nějak náhodou).

Svatka63
28.06.2021 4 z 5

To, že z Nicholase Wintona se stala modla, mě nepohoršuje, svůj podíl na záchraně určitě má, a jestli to dělal z Anglie nebo z Česka je mi úplně fuk. Jsem ráda za nové informace a rozšíření obzoru, vůbec jsem o těch ostatních netušila.


radusak9806-1
21.05.2020 4 z 5

Předně říkám, že věty o zhnusení z Nicholase Wintona a volání o sochách v Anglii místo Česka mně vyděsili.
Sama jsem k nějakému přehnanému důvodu k zhnusení nenašla. Ano Sira Nicholase jsme si stvořili a je hrdinou, který ten příběh potřeboval.
Jsem nyní ráda, že jsem se dozvěděla o dalších, kteří cítili nutnost a konali.

Nedomova.em
23.10.2019 4 z 5

Pěkná knihy pro ty, kdo se o 2. světové válce chtějí dozvědět i něco jiného, než třeba příběhy z koncentračních táborů. Najdeme zde shrnutí činů pěti významných osobností, které se navždy zapsaly do životů stovkám zachráněných lidí v Československu před 2. světovou válkou.

Vašek56
02.07.2019 5 z 5

Zajímavá kniha, zklamání ze sira Nicolase Wintona. Jak já jsem mu věřila a po této knize jsem padla na zadek. Zklamání, zklamání. Proč nebyli zveřejnění i Češi, kteří pomáhali?
Pan Winton by měl mít pomník v Anglii, ne u nás. U nás by měla mít velký pomník slečna Dorren Warrinerova, o ní a jejím kolektivu by se mělo začít více mluvit. Statečná to žena.

vladislav6610
14.11.2018 3 z 5

Trochu zklamání, úvod slibuje nové skutečnosti a informace, něco málo objasňuje, ale asi jsem čekal víc. Vzhledem k tomu, že jde o překlad, nejsou zde kromě závěru nikde vzpomenuti čeští spolupracovníci. Škoda, že toto nebylo například doplněno překladatelkou v poznámce.

rarášek
11.10.2018 5 z 5

,,... skuteční hrdinové transportů byli rodiče. Byla to velikost jejich lásky a odvahy, s jakou byli připraveni předat své děti úplně cizím lidem, poslat je do zemí, které nikdy nenavštívili, předat je do péče lidem, s nimiž se nikdy nesetkali a kteří mluvili jazykem, jemuž nerozuměli.“ Po přečtení této knihy mám hlavu zaplněnou novými informacemi, co se týče pomoci českým uprchlíkům v letech 1938-39. Objevují se tu jména lidí, kteří s tím měli co do činění, a o každém je napsána krátká kapitola. Jsou to Dorren Warrinerová, Nicholas Winton, Trevor Chadwick, kanaďanka Beatrice Wellingtonová a Bill Barazetti. V knížce je jasně napsáno, jaké měli tito lidé podíl na pomoci uprchlíkům (u Barazettiho je jeho historie, kvůli málo dokumentům, velice nejasná). Nicholas Winton by nikdy nic nedokázal, kdyby nebylo pomoci Dorren Warrinerové a Trevora Chadwicka, což se často snažil zdůraznit. Všichni lidé, kteří pomáhali a nebylo jich málo, si zaslouží náležitou úctu za to, co dokázali, především ženy, které projevily opravdu velké úsilí.

Anna27
31.08.2018 5 z 5

Nebýt této knihy, tak má člověk opravdu o některých událostech zkreslenou představu z médií a "věrohodných" zdrojů. Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, autor totiž podal veškeré informace a fakta výborným stylem, zaujal mě hned od začátku a určitě tato kniha, ačkoliv není nijak velká, obsahuje veškeré důležité detaily, které se při transportech uprchlíků staly. Je mi ctí ji mít ve své knihovně. :-)

DariDerek
10.06.2017 4 z 5

Kniha, která mne překvapila, vyvedla z omylu. Koukněte na recenzi v záložkách a hned pochopíte, jak to myslím. :-)