Za zlatem do země Siouxů

Za zlatem do země Siouxů https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/148627/za-zlatem-do-zeme-siouxu-148627.jpg 3 5 2

Klasický indiánský příběh s ilustracemi Zdeňka Buriana. Předlohou bylo původní vydání knihy nakladatelství T&M z první republiky. Do země divokých Dakotů míří dva muži, kteří dle plánku pátrají po ukrytém zlatu. V divokých horách je však přepadnou Dakotové a jednoho z nich vezmou do zajetí. Z bílého zajatce žijící v domorodé vesnici se však postupem času stává uctívaný bojovník...... celý text

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Toužimský & Moravec
Originální název:

The Great Sioux Trail , 1918


více info...

Přidat komentář

Sitting-Bull
16.02.2024 2 z 5

Poněkud naivní příběh, který sice popisuje krásy přírody, ale z popisů přírody a zvířat je jasně patrné, že autor studiu biologie moc nedal [smečky (sic!) rozzuřených medvědů, kteří útočí v nejhlubší zimě (asi je nebavil zimní spánek)], který popisuje boje jednoho z kmenů Dakotů, ale z popisů je jasně patrné, že o kmenovém uspořádání či způsobech bojů autor nic netušil (dva náčelnící - "generálové", kteří vedou křídla a hlavní náčelník, který jim velí mácháním kopí, "nejvyšší náčelník Dakotů mající absolutní moc nad chováním všech kmenů Dakotů apod.), který popisuje zvyky a každodenní problémy indiánů, ale z popisů je patrné, že o etnologii autor ani nezakopl (popis tee-pee, zvyků apod.)... Popisuje také náhled "civilizovaného bělocha" - hocha na indiány, ale i to je psané takovým podivně naivním způsobem... Psáno asi podle toho, jak si Franta Novák z Horní Dolní představoval a démonizoval indiány. Přitom (nebo možná právě proto, že) autor byl američan žijící v době největšího vytlačování indiánů z původních indiánských teritorií a největších jejich nucených přesunů do indiánských rezervací a minimálně o jejich zvycích, ale vmastně i o biologii zvířat, o kterých psal, si mohl něco nastudovat z první ruky... Škoda potenciálu knihy, škoda papíru na "špatnou" knihu (=knihu s tolika faktickými chybami i v základních znalostech). To ten Karel May, ač mnohými zatracovaný vězeň, fabulátor a podvodník, si alespoň něco ke svým knihám nastudoval a třeba biologie překvapivě sedí.

Magnum1
16.02.2020

Další klasická kniha od Josepha Altshelera. Čtivá. Popisuje indiány jako lidské bytosti a nikoliv jen vraždící bestie. Brání své domovy před postupující civilizací. Na tuto knihu přímo navazuje další jeho román a to Ztracení lovci.