Za železnou oponu

Za železnou oponu https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/261473/bmid_za-zeleznou-oponou-M6L-261473.jpg 3 4 3

Lesníci a lidé v kraji střední a dolní Šumavy v dobách odporu totalitním ideologiím 1938 - 1989 - 2014.

Přidat komentář

Negus
20.12.2019

Komentář p.Malpeta je naprosto bezcenná! Autor je sice dost pilný čtenář,ale problematice lesa toho moc neví.Jeho slova mají zřetelný tón současné zelené ideologie("zelené náboženství").
Je to ale škoda,protože jinak bych ho mohl zařadit mezi lidi s dobrým rozhledem. Tady se však jeví jako typický Greenpeace.

malpet
01.05.2019 odpad!

Je to blábol za který je zbytečné utrácet jakékoliv peníze. Knihu jsem našel v knihobudce a v domnění, že se jedná (jak obálka napovídá) o historii Šumavy, od prvních osadníků až po tragickou dobu komunismu jsem si jí vzal domů. Prvních pár stránek je opravdu pěkně zpracovaných, ale dál už je to jen jednostranný pohled lesníka a myslivce na problematiku národního parku a jejích prvních bezzásahových zón. Autor se naprosto demagogicky a bez hlubší znalosti věci snaží ve čtenáři vzbudit dojem, že jenom kácení stromů a vysazování nových smrků Šumavě pomůže, aby zůstala zelená. Operuje s odbornými termíny jako třeba klimax, který navrhuje udržovat zásahy člověka, což je naprosté absurdum, neboť klimax je ideální stav porostu, který obsahuje všechny generace stromů od malých semenáčků až po padlé a rozkládající se velikány. Klimax rozhodně není stejnověká smrková tyčovina kde se pravidelně těží a odváží dřevní hmota, jak se snaží autor vsugerovat, což svědčí o jeho odbornosti, nebo spíš záměrnému přehlížení faktů. Kniha je tak pro mně důkaz, že kdokoliv u nás může opravdu vydat cokoliv.


Nočnípták
02.04.2019 3 z 5

Moc zajímavá kniha. Nejen o lidech ze Šumavy v době předválečné, válečné a poválečné. Nejen o odsunech Němců a nástupu totalitní ideologie. Tato útlá knížečka nám přibližuje i dávné doby, kdy se začínalo v šumavských lesích opravdu hospodařit, kdy v 18.století sem přicházeli první vyškolení odborníci - lesníci. A na konci knihy se mimo jiné dozvíme o tom, co předcházelo vzniku NP Šumava. O orkánu Kyrill a kůrovcové kalamitě Opravdu zajímavá kniha.

Autorovy další knížky

Petr Martan
česká, 1958
2015  50%Za železnou oponu
1992  0%Barok - zlatý věk myslivosti
1991  0%Jihočeské halali
1998  80%Poselství přírodních národů
2009  0%Šumava - krajina živitelka

Kniha Za železnou oponu je v

Přečtených3x
Knihotéce4x