Za všetko môže Nora

Za všetko môže Nora https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422992/bmid_za-vsetko-m-ze-nora-Ntd-422992.jpg 3 17 6

Život tridsaťročnej Niny nie je žiadny Hollywood, no ona je s ním spokojná. Hoci je nadaná spisovateľka, nemá veľké ambície: Pracuje v malom kníhkupectve a s priateľom Willom si plánuje šťastnú a nekomplikovanú budúcnosť. Všetko sa však zmení, keď ju jedného dňa podlo zradí… Vtedy sa Nine otvoria oči a ona sa po rozchode konečne odhodlá dopísať scenár k pokračovaniu svojho obľú... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , XYZ (SK)
Originální název:

I love Nora , 2016


více info...

Přidat komentář

Katy_vKnihách
27.09.2023 3 z 5

Upřímně řečeno, tomu nízkému hodnocení tak úplně nerozumím. Nemám tušení, co na téhle knize většina lidí vidí tak špatného, možná málo romantická? A to je to první, co se mi na ní líbilo. Podle názvu by to člověk odhadl na romantiku jako vyšitou, ale bude to tím, že v češtině je to hodně špatně přeložené. Tady nejde o láskyplný příběh hlavních postav. Tady jde o vyznání lásky k jedné scénáristce jménem Nora Ephron. Je to příběh o ní a pro ní. A myslím, že si ho zaslouží, protože opravdu byla skvělá scénáristka. Pokud jí tímto chtěla autorka složit poklonu a poděkování, myslím, že se ji to povedlo. Její pokračování Když Harry potkal Sally, bych vidět nechtěla. Ale, proti téhle knížce nemám nic, proč bych se k ní nechtěla vracet. Kniha z prostředí knihkupectví a pohled do života scénáristy byl podle mě nápaditý. Nejde o romantické klišé, kde se rozebírají jen pocity dvou lidí, kteří se zamilují, pohádají a nakonec žijí šťastně až navěky. Už proto by si to zasloužilo trochu lepší hodnocení. Jen to brát tak, jak to autorka zamýšlela. Stačí, když si uvědomíte, že kniha se jmenuje "Miluji Noru". Hned to uvidíte jinýma očima. Za mě 3,5 *.

LiLinka
17.02.2022 1 z 5

Tahle kniha byl pro mě bohužel velký přešlap a nebavila mě.


evismaior
07.08.2021 3 z 5

65% - Kniha, která mě donutila znovu se podívat na film Když Harry potkal Sally a připomenout si, že tenhle film mi příliš nesedí a že sice Meg Ryan předstírající v restauraci orgasmus je vážně vtipná, ale mnohem raději ji mám ve filmech Láska přes internet nebo Samotář v Seattlu - a to bylo zajímavé, protože já nikdy nepátrala, kdo je autorem scénáře ke všem těmto filmům, a tak pro mě Nora Ephron byla překvapením. Kniha je vlastně poctou této dnes již bohužel nežijící scénáristce. A nečetla se špatně, hlavní hrdinky, které se zabývají psaním a/anebo pracují v knihkupectví, s těmi jako čtenářka zřídkakdy šlápnu vedle. Ovšem spoluscénárista Ben, který se z nesnesitelného hipstera zázračně proměňuje v toho pravého Harryho pro Sally alias Ninu, ten byl takový tuctový a plochý. Ale ze všeho nejpodivněji tam působil ten scénář k pokračování filmu, na kterém Nina v průběhu děje pracovala (a ten tvůrčí proces se vším tím nedobrovolným přepisováním byl popsaný zjevně dost věrně tomu, jak to chodí ve skutečnosti) - popravdě mi na něm nepřišlo nic tak skvělého, proč by si ho měli zástupci filmového studia vůbec všimnout (když údajně v minulých letech odmítli mnoho jiných scénářů na pokračování), a to ani na začátku, ani po všech provedených změnách. Asi proto, že mi při skončení filmu vůbec nepřijde nutné, aby měl nějaké pokračování, v čemž bych se zřejmě s autorkou knihy neshodla. Když už, tak pokračování podle naznačeného scénáře bych vážně asi vidět nechtěla.

Ivuska.09
10.11.2018

Když Nina potkala Bena je nutností pro ty z vás, kteří milují film Když Harry potkal Sally. Autorka se snaží příběh Niny a Bena udržet na stejné vlně jako příběh Sally a Harryho. Je to vtipné, romantické, pohodové, zkrátka fajn oddechovka na dlouhý podzimní večer.

bookcase
19.06.2018 5 z 5

Pohodová, oddechová knížka, která nabízí přesně to, co slíbila. Romantiku, která je vtipná a chytrá, opravdu tam vidím inspiraci dílem NE, je vidět, že ji autorka má ráda.

niknikita
17.02.2018 2 z 5

Vážně jsem tohle četla?
Bylo to jako reklama na Hollywood, kde každý zná každého. Občas se našlo pár vtipných míst a občas taky pěkně trapných a občas jsem měla chuť s tím praštit a nebo aspoň praštit Ninu. A měla jsem to udělat.
Až budu mít pár vlivných známých, napíšu taky scénář. Tak třeba - přesně vím, kdo by mohl hrát Tři kamarády od E.M.Remarquea - a že by si to zaloužilo nově nafilmovat, to si pište!

Štítky knihy

láska

Autorovy knížky

2017  60%Když Nina potkala Bena

Kniha Za všetko môže Nora je v

Přečtených27x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce57x
Chystám se číst21x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x