Za Římem

nehodnoceno
Za Římem https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378129/mid_za-rimem-HGX-378129.jpg 0 0 2

Patnáct let pobýval autor této knížky v Římě a o víkendech a svátcích se povětšinou toulal s manželkou a přáteli po Apeninách a v okolí Říma. Prošli a poznali Apeniny snad lépe než většina Římanů. Hledali nekropole Etrusků, národa který byl pohlcen římskou říší a dodnes patří k nejtajemnějšímu etniku na světě. Navštívili mnoho historických měst provincií Lazio, Umbrie, Toskánska a dalších. Knížka přináší zajímavé epizody a fakta a inspiruje k návštěvě velmi podmanivého kraje.... celý text

Přidat komentář

Musvar
06.03.2022

Autor má ohromující dar neříct ani o těch nejzajímavějších místech nic zajímavého. A pokud už to náhodou zajímavé je, tak to dokáže říct tak, aby to zajímavě nevypadalo.

Matematicka
04.04.2021

Po dlouhé době kniha, kterou jsem nedočetla. Proč? Záplava jmen, fakt z historie a různých podrobností, které si buď můžete přečíst v turistických průvodcích, nebo nejsou ničím zajímavé. Ani způsob cestování Tomislava a Mary mi nijak neseděl: jezdili autem, navštěvovali restaurace, spali v hotelech. Sice procestovali velkou část Itálie a viděli určitě mnoho zajímavého, ale mě se to ničím nedotklo.
Ale třeba to osloví nikoho jiného. Nejsem taky žádný znalec cestopisů, ale už jsem četla dost takových, které mě oslovily podstatně víc. Jeden příklad za všechny:
"Orientovali jsme se v mapách Rieti, Carta della Provincia 1: 10 000 a L'Aquila 1:100 000. Byly vydány v roce 1960 a 1959 a dnes už v mnoha ohledech neodpovídaly skutečnosti. Některé vyznačené cesty a silnice neexistovaly, místo nich byly jinde jiné, na mapách nezakreslené. Nebylo divu, že mapy byly odtajněné, vojska by tu teď podle nich asi hodně bloudila, natož aby vítězila." (O tom, že šlo o utajované vojenské mapy nebyla v předchozím textu ani zmínka.)