Za dveřmi školy

Za dveřmi školy https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/253175/mid_za-dvermi-skoly-253175.jpg 4 9 9

Kniha zachycuje autentický pohled do současného školství očima mladé začínající pedagožky. Jak motivovat ty, kteří vyjdou základní školu s ukončenou čtvrtou třídou? Ty, kteří ztratili respekt z autorit? Ty, kteří místo rodinného zázemí vstřebávají střídající se matčiny milence? Ty, jejichž rodiče nadávají doma učitelům do neschopných blbců?... Každodenní život za dveřmi školy se pro ni stává dobrodružnou cestou plnou zajímavých setkání. Někdy skličujících, někdy úsměvných, milých, ve všech případech nezapomenutelných. Táňa je mladá začínající učitelka, která nastupuje na sídlištní základní školu. Ihned zjišťuje, že daleko důležitější než předat žákům znalosti, je zvládnout kázeň v hodině. Většina žáků pochází ze sociálně slabých a rozvrácených rodin. Destrukce rodinných vztahů a deformace tradičních hodnot děti silně ovlivňuje. Odráží se v chování a jednání. Typická je vulgarita, agrese, nekázeň. Táňa se ocitá v jakémsi panoptiku, jehož součástí je např. týraná Maruška, agresivní Richard končící v psychiatrické léčebně, Milan, který se musí vyrovnat se ztrátou obou rodičů... Kromě silných životních příběhů a osudů mapuje kniha posledních deset let současného školství. Zmiňuje různé návrhy ministrů školství a konfrontuje je s názory pedagogů. Popisuje inovativní metody výuky, zavádění interaktivních tabulí, digitálních učebních materiálů, první projekty podle Rámcově vzdělávacího programu. Vyhrocené a emočně vypjaté situace střídají příběhy humorné i dojemné. Zaznamenávají nápady a aktivity mladé učitelky (soutěže, projekty, školní rádio). Díky nim poznává žáky z jiného úhlu, objevuje v nich talent, nadání, učí se s dětmi pracovat individuálně. Za to u nich získává respekt a uznání. Kniha je plná tragikomických příběhů, které dávají čtenáři možnost nahlédnout za dveře nejedné české školy. Mnohdy naženou hrůzu, mnohdy pobaví. Nikdy však nenechají nikoho chladným...... celý text

Přidat komentář

janadibelkova
28.01.2021 5 z 5

Jako pedagog musím bohužel souhlasit s tím, že naše práce opravdu vypadá tak,jak je v knize zachycena...jako rodič chci říct ostatním rodičům: přečtěte si všichni tuto knihu, ať si právem opravdu upřímně začnete vážit práce učitelů, ať alespoň trochu nakouknete do velmi těžké práce, kterou odvádějí a co víc, kterou většina z nich pořád dělá srdcem a dělá jí ráda..

Sisi227
15.12.2019

Markéta Vignerová je jistě ambiciózní, ale nechtěla bych, aby byla moje kolegyně. Knihu jsem dočítala s velkým sebezapřením, protože z ní tryskala nadřazenost, řešení všech situací se dala očekávat. Je problém? Zavolejte Markétu, ta s požehnáním osvícené paní ředitelky vše vyřeší. Na škole to jistě nebylo jednoduché, ale nevěřím, že ostatní vyučující byli neschopní a zaostalí, jak se dalo mezi řádky přečíst. Žádná pokora, žádná solidarita, jen já, já, já. Proto jsem knihu odložila s nechutí a nedůvěrou, nebudu se k ní vracet. Nadutost nesnáším, ani v "dokumentární" beletrii.


majdvorka
20.04.2016

Hezké čtení, hlavně pro celoživotní " kantorku",
které je toto téma blízké.Koncem knihy už mi trochu
vadila lehká samochvála!

babyboar
25.02.2016 4 z 5

Při čtení mě nejprve napadaly kategorie lidí, kterým by tato kniha nikdy neměla přijít do ruky. 1) děti školou povinné a 2) adepti učitelského povolání a studenti pedagogických fakult. Důvod je jasný. Ti první, aby se z ní nenaučili další lumpárny, ti druzí, aby vůbec ve studiu vytrvali a alespoň někteří šli učit. Naopak knihu by si měli přečíst škarohlídi, kteří tvrdí cosi o tom, jaká je to brnkačka býti kantorem. No a pak po takovéhle knize sáhneme my, sběhlíci od učitelství, kteří si říkáme, jaké je to pěkné, že ta kniha není o nás. Ovšem je tam i pár spásných kapitol, které říkají, že vše není tak temné. Ani v Ostravě.

tykve
21.01.2016

Prvotinu Markéty Vignerové Za dveřmi školy vydalo nakladatelství Kava – Pech na podzim roku 2015. Markéta Vignerová je mladá učitelka s praxí na základních i středních školách, kniha má autobiografický základ, už v předmluvě se dovídáme, že byla sepsána na základě deníkových záznamů, které si autorka vedla v průběhu prvního desetiletí své učitelské dráhy... celý text recenze zde:

http://cocomagazin.cz/marketa-vignerova-za-dvermi-skoly/

lukyk8
13.10.2015 4 z 5

Těžký život učitelův... Příběhy z jedné základní školy, kam rozhodně nechodí elitní žáci. Autorka velmi čtivě a barvitě popisuje její zážitky z její pedagogické praxe, která přináší starosti, ale i radosti. Při popisu "chování" některých žáků leckdy až mrazí v zádech a člověk jen nechápavě kroutí hlavou a říká si, jakou osobní statečností musí být vybaven každý učitel. Přesto se najdou i chvíle, kdy není nouze o zábavu a které přináší učitelům radost a uspokojení nad dobře vykonanou prací. A o tom právě tato kniha je. 4/5.

magnolia
31.08.2015 3 z 5

Chtěla jsem si přečíst něco aktuálního a současného, což asi knížka splnila. Je to ale pořád jen to samé - líčení zážitků s velmi problémovými nebo znevýhodněnými žáky, což se po čase omrzí. Ale doporučím ji těm čtenářkám, které mají k tématu blíže.

Anettka
19.06.2015

Kniha Za dveřmi školy je velmi čtivé dílko. Kromě toho, že se čtenář opravdu pobaví nad veselými historkami z každodenního školního života, rovněž nevěřícně kroutí hlavou nad děsivými příhodami ze školních lavic, které autorka jakožto učitelka na vlastní kůži zažila. Jsou vůbec takových činů, které jsou v knize popsány, schopny "malé děti"? Autorka velmi sugestivně popisuje destruktivní vztahy v rodině, které se odráží na chování a jednání dětí. Místy se vám chce smát, místy vás příběhy dojmou natolik, že se vám po tváři řinou slzy dojetí. Kniha se čte jedním dechem. Je plná emocí a rozhodně stojí za to si ji přečíst. Opravdu nikoho nenechá chladným!

LYLU3
17.06.2015 5 z 5

Skvělé čtení! Hned prvním příběhem jsem byla vtažena a těšila se na další příběhy. Kniha se očima mladé učitelky zabývá životem zejména problémových žáků a mnohdy marnou snahou učitelů najít řešení ve spleti nezájmu, byrokracie a předpisů. Kniha se skládá z několika desítek krátkých příběhů, kde šokující střídá veselý nebo dojemný. Při čtení některých příběhů se čtenář rozhodně zamyslí nad dnešní společností, neúctou a nezájmem o druhé. Byla jsem šokovaná tím, s jakými dětmi a situacemi se musí současný učitel vypořádat. Ne jednou jsem se ptala, kam vlastně naše společnost směřuje. Autorce se podařilo mě rozesmát, rozplakat, šokovat i dojmout. To vše si myslím, že má kvalitní kniha obsahovat. Kniha je napsaná velice čtivě, citlivě, vtipně a současně. Mohu ji všem jen doporučit.

Autorovy knížky

2015  78%Za dveřmi školy

Kniha Za dveřmi školy je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě2x
Chystám se číst2x