Z minulosti Islandského lidu

Z minulosti Islandského lidu https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85363/bmid_z-minulosti-islandskeho-lidu-OC3-85363.jpg 5 2 2

Přeloženo z ruštiny dle islandského originálu Rodová společnost a stát za islandské lidovlády. Odborně redigoval, předmluvu napsal a verše ze staré i nové islandštiny přeložil, vybral a komentoval, ilustrace připojil, přehled historických dat a poznámky i bibliografii doplnil Dr. Břetislav Mencák.

Literatura naučná Historie
Vydáno: , SNPL - Státní nakladatelství politické literatury
Originální název:

Ættasamfélag og ríkisvald í þjóðveldi Íslendinga


více info...

Přidat komentář

Zmiu
12.01.2019

Źe se v předmluvě vyskytují všelijaké odkazy na Marxe a Engelse a termíny jako třídní společnost, mě ani nepřekvapilo. Kniha vyšla v padesátých letech a je přeložena přes ruštinu. Ale ono to pak pokračuje i v samotném textu od islandského autora. Jedna citace od Marxe stíhá druhou a ideologické termíny se používají na společnost prvních Islanďanů. Tak jsem hledala, a hle, on autor byl zakladatelem Komunistické strany na Islandu (kterou později zakázali), čímž se ledacos vysvětlilo. Hlavně to, že s touto knihou už moc času trávit nebudu. Nevyšla zde proto, že by byla nějak kvalitní, ale proto, že byla politicky vhodná. Ale nebudu ji zahazovat úplně. Jsou tam i nějaké verše z islandské poezie, které nejspíš jinde nenajdu, a někde trochu jiný překlad veršů z Eddy, než jaký známe, a to není taky k zahození mít více verzí. Jinak je ale kniha zastaralá nejen tím, jak je politicky zaujatá, ale i přepisy jmen, které se už dnes nepoužívají. Takže prolistovat a vrátit do knihovny, které tímto děkuji, že mi ušetřila ty nekřesťanské peníze, za které ji někde nabízejí. I dvacka by byla hodně.

MOu598
29.07.2017 4 z 5

Četla jsem v září 2014. Podle mých poznámek:
Řada zajímavých údajů, foto, nákresů, historických dat o Islandu, hlavně kolem roku 1000.
Zajímavé.


Štítky knihy

Island

Autorovy knížky

Einar Olgeirsson
islandská, 1902 - 1993
1959  90%Z minulosti Islandského lidu

Kniha Z minulosti Islandského lidu je v

Přečtených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst5x
Chci si koupit3x