Z arény žití

Z arény žití https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 5 1 1

Soubor próz Polykarpa Starého obsahuje tyto povídky: Dceřin hřích, S jedním okem, Adélin muž, V říši mrtvých, Kristova hlava, Mé druhé "já", "Steeple Chase", Šach-mat, Frenolog, Atropa belladonna, Černá panna, Cizí krev, Magnetický spánek, Komtessa Teréza, Heliotrop princezny Hesmen-benti, "Blázen".

Přidat komentář

PajaMaya
15.03.2015 5 z 5

Dlouho jsem přemýšlela, k čemu bych Polykarpovu tvorbu přirovnala. Napadala mě jména jako Arbes nebo Poe ale ne... není to stejné. Povídky ve sbírce "Z arény žití" jsou vesměs krátké, úderné, vypointované, často i podivně mrazivé, některé náměty jsou poněkud vizionářské (vezmeme-li v potaz, že se jedná o knihu z konce 19. století) a v mnoha případech záhadné. Hlavním Polykarpovým darem je jeho neuvěřitelná představivost, ze které loví neotřelé motivy a zápletky, a také schopnost poutavě psát. Škoda jen, že spáchal jenom tuhle jednu sbírku...

Vřele doporučuji k přečtení všechny texty ze sbírky, ale zejména povídku "Heliotrop princezny Hesmen-benti", která se snad v blízké budoucnosti dokonce dočká nového vydání.

Autorovy další knížky

Polykarp Starý
česká, 1858 - 1907
1883  100%Z arény žití
1892  0%Magdalena