Z arcivévody hokynářem - Paměti habsburského arcivévody Leopolda Toskánského

Z arcivévody hokynářem - Paměti habsburského arcivévody Leopolda Toskánského https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48330/z-arcivevody-hokynar-48330.JPG 4 5 3

Habsburská říše je nenávratnou historií, a přesto dodnes není jen věcí historiků. Potvrzuje to zájem čtenářů, znásobený ještě tím, že naše nakladatelství byla v minulých desetiletích nucena knižní produkci s touto tematikou citelně omezovat. K několika titulům, které vyšly v posledních letech, přistupují nyní vzpomínky Leopolda Toskánského alias Wölflinga, arcivévody jedné větve habsburské dynastie. Spíše než o Dějinách s velkým D se v této knize dočteme o každodennosti císařského dvora ve Vídni, zejména však o autorově vlastním osudu, poznamenaném tím, že se dávno před první světovou válkou a rozpadem monarchie z vlastního rozhodnutí zřekl svého privilegovaného postavení. Dospěl k tomu po dlouholetém nelítostném boji s císařem Františkem Josefem a arcivévodou Františkem Ferdinandem ďEste za své duchovní a občanské osvobození; první ho připravil o jedinou a skutečnou lásku, druhý zničil jeho životní dráhu námořníka a vojáka. Takříkajíc v nedbalkách tu vystupuje v četných epizodách rakouský císař František Josef, následník trůnu František Ferdinand, císařovna Alžběta, korunní princ Rudolf, německý císař Vilém II. a jiní. S autorem jako námořním důstojníkem cestujeme na Dálný východ, nahlížíme do poměrů v rakouské armádě - ale i v blázinci, kam ho císař poslal, aby se ho dočasně zbavil. Prožijeme s ním dvojí nevydařené manželství. Když do jeho života vpadne Velká válka a skončí rozpadem monarchie, ocitne se na mizině. Sledujeme jeho anabázi při hledání práce, v níž je jako padesátiletý člověk bez praxe v beznadějné nevýhodě vůči mladším. Vystřídá řadu příležitostných zaměstnání: píše adresy na obálky, je pomocníkem lichváře, genealogem válečného zbohatlíka, pouličním prodavačem párků, pojišťovacím a reklamním agentem, hercem, neúspěšným hokynářem... Jeho břemeno mu činí lehčím nezištná mladá přítelkyně Claire. "Mohu sice být občas na dně," končí svou upřímnou, lidsky působivou a v jistém směru stále živou zpověď, "ale jen zřídkakdy jsem skleslý na duchu." Není mnoho knih, o kterých bychom mohli říci: Je dobrá pro chvíle pohody - ale i nepohody. Takže nemůže zklamat nikoho.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Papyrus , JEVA
Originální název:

My life story from archduke to grocer by Leopold Wölfling (Ex-archduke Leopold of Tuscany)


více info...

Přidat komentář

Lenka4
28.06.2018 3 z 5

Poněkud ukřivděná zpověď muže, kterého dle jeho názoru neměla ráda řada lidí (matka, císař, F.F., atd.), je okořeněna informacemi/drby o tom, jak to chodilo u habsburského dvora. O tom, že byl Leopold tak trochu slaboch, svědčí tragikomická druhá polovina knihy, v níž líčí svá manželství a hledání zaměstnání. Mám dojem, že se se vším čtenářům nesvěřil (pochopitelně) a spíše se snažil zveličit rádoby atraktivní témata, např. setkání s přírodními lidmi.

zbt81
01.01.2016 4 z 5

Knihu môžem odporučiť všetkým, ktorí sa zaujímajú o posledných príslušníkov habsbursko-lotrinského rodu a zároveň majú už o nich čo to načítané. A to hlavne preto, že ako každé spomienky aj memoáre Leopolda Toskánskeho sú vysoko subjektívne. Niektoré dohady a popisy udalostí rozhodne nezodpovedajú skutočnosti-netvrdím, že zámerne, ako napr. údajný popis smrti (jej príčiny) korunného princa Rudolfa jeho otcom Ferdinandom.
Osobne ma najviac zaujala druhá časť knihy po jeho dobrovoľnom odchode z cisárskej rodiny, keď sa stal radovým občanom Wölfingom, jeho dve nešťastné manželstvá a život na hranici biedy po r.1918. Prežil zaujímavý, hoci ťažký život a to určite často aj vlastným pričinením.


maryzka
05.05.2012 2 z 5

zajímavá kniha ale někdy se člověk nezorientuje co se chtělo říct myslím že je na vině i špatný překlad.

Štítky knihy

Habsburkové autobiografické prvky

Autorovy další knížky

Leopold Wölfling
rakouská, 1868 - 1935
1996  72%Z arcivévody hokynářem - Paměti habsburského arcivévody Leopolda Toskánského
1921  80%Habsburkové ve vlastním zrcadle
1924  0%Poslední Habsburkové

Kniha Z arcivévody hokynářem - Paměti habsburského arcivévody Leopolda Toskánského je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce7x
Chystám se číst1x
Chci si koupit2x