Prípad 1569

Prípad 1569 https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462826/bmid_pripad-1569-GFH-462826.png 4 118 39

William Wisting série

< 15. díl >

Wisting si neužíva svoju zaslúženú letnú dovolenku pridlho. Ešte ani nezačne oddychovať, keď dostane záhadný list obsahujúci číselný kód, ktorým ho chce niekto upozorniť na starý prípad vraždy sedemnásťročného chlapca.

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Premedia
Originální název:

Sak 1569 , 2020


více info...

Přidat komentář

pollyanna
17.04.2024 4 z 5

Za mě trošku slabší díl, ale ve srovnání s jinými autory detektivek vysoký nadprůměr. Wistinga jsem si dost oblíbila. A oceňuji, že Line tentokrát zůstala stranou vyšetřování. ;-)

Hella
02.04.2024 4 z 5

Čtivé, napínavé, překvapivé i věrohodné. Doporučuji.


ArwenAragorn
23.03.2024 5 z 5

80%

Právě jsem dočetla a jsem moc spokojená. Williama Wistinga mám moc ráda, v tomto díle má zrovna dovolenou, ale stejně se nevzdá pátrání a vyšetřování. Tentokrát se jedná o případy vražd staré více než 17 let, ten první ani komisař nevyšetřoval. Přestože tady jde o pomalé rozplétání pravdy, příběh si stále udržuje pozornost čtenáře a je i docela napínavý. Nic tady nepostrádá logiku a všechno je dostatečně jasně vysvětleno. Navíc je děj uvěřitelný.
Ke konci už příběh nabírá víc na obrátkách. Já se přiznám, že jsem pachatele té současné vraždy neodhadla. a málem bych zapomněla, je tady objasněna ještě jedna vražda, která se v současnosti odehrála, ale nějak mi mezi těmi dřívějšími případy unikla.
Tady se k mému uspokojení do vyšetřování nemontovala Wistingova dcera Lina.
K přečtení rozhodně doporučuji!

šipek
11.03.2024 5 z 5

Tak vůbec nevím jak jsem mohl tuto sérii přehlédnout. Toto je mé první setkání s komisařem Williamem Wistingem. Moc dobře se kniha četla, zajímavý případ i když se mi pachatele podařilo celkem brzo odhalit. Jsem rád, že jsem nemusel tuto sérii číst postupně. Hned se poohlédnu po dalších dílech této série. Super vřele doporučuji.

Olous1
08.03.2024 5 z 5

Jsem mile překvapena. Kniha se mi líbila. Tuto sérii čtu na přeskáčku, ale vůbec mě to nevadí. Wisting je mi sympatický. Určitě doporučuji a dám další díl.85%.

BohyněKuchyně
20.02.2024 4 z 5

Po přečtení první knížky od tohoto autora, jsem se zamilovala do postavy sympatického komisaře Wistinga. Stejně tak téměř hned jsem zařadila na seznam neoblíbených postav jeho dceru Linu. A ta se naštěstí v tomhle díle moc neohřála. Takže za mě dobrý :-)
Wisting opět spolupracuje s Adrianem Stillerem z oddělení nevyřešených případů. Ale tentokrát je to všechno trochu jinak. Řeší se případ vyřešený. Vražda mladé dívky Tone, kterou zabil její přítel. Ten si už dokonce celý trest odseděl a je propuštěný na svobodu. Komisaři Wistingovi začnou chodit anonymní dopisy, které ho nutí přemýšlet nad tím, že případ nebyl dobře vyšetřený a že si trest odseděl nevinný člověk. Pátrání ho zavede i k jedné staré vraždě, kterou vyšetřoval on sám. A souběžně se na jeho oddělení řeší další vražda. Spletenec pachatelů a podezřelých, různých kriminalistů a novinářů. Musíte dávat pozor, ať se do případů nezamotáte. Jak jsem u Wistingových případů zvyklá, úplně jsem si netipla jak to všechno bylo. Překvapení až do posledních stránek.

martini.ce
19.01.2024 5 z 5

Mám nového oblíbeného detektiva! Výborná kniha.

Simstr
16.01.2024 5 z 5

Celou sérii s vyšetřovatelem Wistingem miluji. Celou knihu přemýšlím, jak to celé vlastně nakonec bylo. Konec pro mě byl velkým rozuzlením :-) Mohu jen doporučit.

manteca8619
04.01.2024 3 z 5

William Wisting si má užívat zaslouženého volna, ale do schránky mu přijde anonymní dopis týkající se staré vraždy. A to by prostě nebyl on aby se nepustil do vyšetřování dávno vyřešené vraždy mladé holky. Takových anonymů dostane ještě pár a tak začíná vyšetřovat zda to celé nemá spojitost s nedávno zmizelou ženou.
Wistinga jsem si moc oblíbila, jako knižní postava se mi velice zamlouvá, a i když byl tento díl svým způsobem napínavý mám pocit že mě až tak nebavil a závěr mě i docela zklamal. I tak se prostě knihy tohoto autora čtou dobře, znovu musím vypíchnout krátké kapitoly a svižné tempo příběhu. Už se těším na další případ.

intelektuálka
03.12.2023 4 z 5

Otázka viny či neviny .... to je vždy možnost různého náhledu ....

Ale toto všechno zkušený komisař Wisting ví .... a když dostane anonymní dopis,
pouští se do vyšetřování ....

Protože časový rozdíl v době zločinu již dokáže najít modernější vyšetřovací metody ....

Jeho pozvolné a důkladné pátrání vede k novým zjištěním .... a samozřejmě nás dovede k objasnění ....

Autor nás provádí všemi záludnostmi policejního šetření .... najít pravdu může být komplikované ....

Zase osobitý styl norské detektivky .... doporučím.

Lenny33
19.11.2023 4 z 5

Opět další povedený díl ze série detektivek, které mi svým stylem vážně sedly. Zde mi trochu chyběl větší prostor pro osobní život Wistinga a Line.

ctenarkaEva
11.11.2023 5 z 5

Knihy tohoto autora mám velmi ráda. Jsou to pohodové detektivky, ve kterých se neobjevují žádné brutální vraždy, ale spíše se jedná o probíhající pátrání a vyšetřování. Hlavní hrdina William Wisting je sympaťák. V tomto díle se prolínají případy z minulosti a současnosti, jsou popsány rozdíly ve vyšetřovacích metodách před lety a nyní. Vše je postupně odhalováno a vysvětlováno, nechybí ani závěrečné překvapení.

VěraČamková
28.10.2023 4 z 5

Zdařilá detektivka se zajímavým námětem, která se četla sama. Bavila mě.

Jiparis
17.10.2023 5 z 5

Skvělá detektivka. Neotřelý námět, spousta zvratů, postavy, které pohánějí různé motivy a obyčejný, citlivý vyšetřovatel, který se seznamuje s moderními vyšetřovacími metodami.

EvikU.
23.09.2023 5 z 5

Již v pořadí 15.díl Williama Wistinga Otázka viny je otevřením starého případu vraždy. Před více jak 17 lety. Vrah, který si trest odseděl. William má dovolenou, ale do schránky mu začnou chodit anonymní dopisy. Vyšetřovateli to samozřejmě nedá spát a začne se v případu znovu šťourat.

Vyptává se bývalých právníků, obhajců, hlavního vyšetřovatele, novinářky, která se v případu v minulosti hodně věnovala. Natáčela za pár let dokument ve věznici. Kdo mu může anonymní dopisy posílat? Největší smysl by dávalo, pokud by je posílal vrah, aby očistil své jméno

Nedávno jsem četla předešlý díl. Tam jsem měla trochu nějaké výtky. Tento díl mi přišel mnohem více propracovaný. Smysluplné pomalé vyšetřování, které působilo věrohodně. Žádný šestý smysl vyšetřovatele, kdy čtenář neví, jak ho to mohlo napadnout.

William a jeho dcera Lina mi jsou sympatický. Líbí se mi, že je v knize i osobní život. Vnučka Amálka se kterou mezi vyšetřováním tráví svůj čas. Je to prostě starší vyšetřovatel, který sice nezná moderní vyšetřovací metody zkrz umělou inteligenci a sledování mobilu, jejich metody mu přijdou skvělé, ale nechápe všechny souvislosti.

Zato se řídí svými zkušenostmi, zdravým selským rozumem. Komplice a vraha jsem do poslední chvíle nevěděla. Kniha si mě získala a nejspíš i celá série a pokusím se sehnat i ostatní díly, abych měla sérii komplet. Mohu jen doporučit.

martin9929
30.08.2023 5 z 5

Další poutavý díl skvělé série s Williamem Wistingem. Tentokrát se pátrání neúčastnila dcera Lina, ale na ději to není znát.

alzbeta4340
26.08.2023 5 z 5

Trochu netypicky tentokrát Wisting vyšetřuje bez přispění své dcery Liny, která do děje zasahuje jen okrajově. Prověřuje se tu především starý případ vraždy, ve kterém byl pachatel celkem bez pochybností odsouzen a svůj trest si už odpykal, což se mi zdálo zajímavé.
Kniha se četla velmi pěkně.

Pazďa
27.07.2023 3 z 5

Knihu jsem koupil naslepo, teprve v polovině jsem se dozvěděl, že je to již patnácté pokračování, přesto nebyla absence znalostí předchozího děje znát. Čtení je to fajn, ale je třeba počítat s tím, že je to odpočinkovka, bez přepálené akce nebo masakrů. Četlo se to ale příjemně, utíká to. Dost mě ale zklamal konec, rozuzlení přijde tak nějak od nikud a je dost nezajímavé. Dal bych ale dalšímu Wistingovi šanci, kdyby se mi dostal pod ruku.

santa1212
15.07.2023 5 z 5

Skvělá detektivka. Je zvláštní, že to je patnáctý díl a já o této sérii s Williamem Wistingem nikdy neslyšel, ale nikdy není pozdě začít:-) Určitě se chystám i na další díly.

lexikon_tf
09.07.2023 5 z 5

Patnáctý díl série se sympaťákem vyšetřovatelem Williamem Wistingem - a já tuto detektivní sérii vůbec neznám? Chyba! A nevadí, že jsem chybu začala napravovat od konce, na příběhu jsem to nikterak nepocítila, mám tedy ale co dohánět.

William Wisting má dovolenou, do schránky mu však začnou chodit podivné anonymní dopisy. Ty obsahují buďto jen číslo nějakého policejního spisu, nebo jiné indicie. William samozřejmě začne bádat, co mu anonymní pisatel chce sdělit a objeví, že dopisy odkazují na bezmála 30 let starý uzavřený případ. Anonym podnítil nejen Williamovu zvědavost, a ten začne pátrat v minulosti, zda byl tehdy případ veden jak se patří. Co objeví a kam ho anonymní dopisy zavedou?

Svižná a napínavá kriminálka podle mého gusta, opět jsem si velmi užila celý průběh vyšetřování, jeho detaily i úskalí. Přílišné krvavé akce tu nečekejte, mně to však naprosto vyhovovalo. V příběhu se střídají časové roviny současnost a minulost a obě pro mě byly stejně zajímavé, napětí se zde stupňovalo a já jsem nemohla knihu odložit, zvědavá, jako to všechno dopadne.
Moc pěkně odvyprávěno, je znát, že autor je bývalý kriminalista a navíc mu to pěkně píše. Velice doporučuji!

Štítky knihy

anonymní dopisy

Autorovy další knížky

Jørn Lier Horst
norská, 1970
2018  84%Poustevník
2016  78%Honicí psi
2018  82%Zaslepení
2014  72%Na zimu zavřeno
2019  80%Na dně