Vlčí jezdci

Vlčí jezdci https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15279/bmid_vlci-jezdci-qda-15279.jpg 4 98 9

Antologie povídek ze světa Warhammer. Osm povídek a novel různých autorů, které spojuje jednotné prostředí: Stará země. Hrdinové příběhů zde prožívají svá dobrodružství mezi elfy, skřety, zlým i dobrými čaroději, v ulicích a stokách středověkého města, ve strašidelném hradě, v lesích i na cestách. Každý z příběhů je jiný stylem i zápletkou, ale všechny je spojuje napínavost, dějovost a vybroušenost vypravěčského umění autorů (Yeovil, Gallagher, King a j.). OBSAH: William King: Vlčí jezdci Sandy Mitchell: Tileánská krysa Brian Craig: Yremský fantóm Ralph T. Castle: Křik bestie Jack Yeovil: V Šedých horách zlato není Pete Garratt: Hvězdné kladivo Simon Ounsley: Velký Pulgův cirkus Brian Craig: Cesta hledače čarodějnic... celý text

Literatura světová Povídky Fantasy
Vydáno: , Polaris
Originální název:

Wolf Riders , 1989


více info...

Přidat komentář

karnifex
23.09.2023 4 z 5

Mé relativně vysoké hodnocení berte s rezervou - pokusím se vysvětlit. Fantasy příliš nečtu a svět Warhammeru vlastně neznám (i když mám v plánu si některou z jeho her vyzkoušet). Knížku mi půjčil kamarád a já se do ní zkusil začíst. Hned první povídka potvrdila mé obavy: naprosto banální příběh bez jakéhokoliv přesahu či nápadu. Další jsou v podobném duchu, přesto jsem pokračoval. A pak se v polovině knihy objeví Yremský fantóm - vypravěčem příběhu je bard naoko respektující řád svého světa, ale mezi řádky naznačující, jakéže svině jsou zde považovány za ctihodné. Pak zase pár banálních povídek, ale konec stojí za to: Cesta hledače čarodějnic je opět vyprávěna bardem, ale mnohem syrovějším - připomíná spíše proroka. Ten už bez jinotajů demaskuje iluzornost "romantického fantasy" a ukazuje brutální feudalismus obohacený maximálně o magii. Povídka končící bez naděje konfrontuje čtenáře s jeho pojetím fantasy jako pohádkového místa úniku od reality. Podle mě geniální práce editora, který dokázal upořádat vesměs podprůměrné povídky způsobem, v němž celek dává úplně jiný smysl.

Lele61
19.04.2023 4 z 5

Sbírka celkem 8 napínavých a dobrodružných povídek různé délky a od různých autorů. Jak už to tak v knížkách podobného typu bývá pravidlem, jsou tu zastoupeny jak lepší, tak i horší práce. K těm nejlepším patří titulní Vlčí jezdci (Wiliam King) a V šedých horách zlato není (Jack Yeovil). Ale i ty ostatní jsou na celkem dobré úrovni. Celek hodnotím jako lehce nadprůměrný. Pro příznivce tohoto žánru určitě solidní četba.


kolacky
26.02.2023 4 z 5

Na hraní Warhammeru jsem už trochu postarší, ale povídky jsem si přečetla s gustem. Některé jsou lepší, jiné slabší a další zase vypadají jako první kapitoly nějaké knihy. Líbilo.

Panpalapax
13.06.2021 4 z 5

Mně se tahle sbírka líbila. Takové náčrtky budoucích příběhů. Sem tam je zmíněno město, dávný hrdina, některý z bohů, mocný artefakt... To co bylo v dalších knihách ze světa Warhammer buď rozvinuto, změněno nebo třeba i zcela zapomenuto.

ludek.n
12.07.2020 3 z 5

Sbírka povídek z prostředí hráčského světa Warhammer přináší osm fantasy příběhů, které sice nemají žádné vzájemné propojení, nicméně se sobě navzájem blíží svou ponurou atmosférou i samotným vedením dějových linek. Žádná z uvedených povídek přitom nepřevyšuje ostatní, a stejně tak i obráceně zde není žádná, která by se potácela v hlušině a neměla co říct. Mozaiku světa, který je drsný, děsivý a plný temné magie, představuje sedmička autorů, z nichž někteří z nich (Jack Yeovil nebo William King) mají na kontě v sérii Warhammer i samostatné románové řady. Vlčí jezdci se honosí i řadou perokresbových ilustrací od plejády umělců, v jejichž čele stojí Paul Bonner. Krásně vyrovnaná kolekce, která sice neohromí, ale zřejmě taky nikoho nezklame.

špulo
23.04.2020 4 z 5

Tie poviedky sú krásne brakovo zastaralé. Dnes je celý svet Warhammeru už niekde inde. Kniha má asi viac cenu zberateľskú než literárnu. A hoci som tomuto svetu zásadne neprepadol, občas si nejakú poviedku z tejto zbierky prečítam. Len tak. Aby som pričuchol ku kladivu...

šmerdžito
09.12.2018 3 z 5

V této sbírce povídek určitě dominuje povídka s Gotrekem, která se nachází i v knize Zabiják trolů a je podle ní i pojmenovaná celá sbírka. Ostatní povídky mi přišli v lepším případě průměrné. Je to rozhodně dáno tím že je kniha z roku 1992. Ve většině povídek je vidět, že vnitřní fungování Warhammeru světa se teprve vytváří, některé povídky jsou dokonce pohádkové a do světa nezapadají. Kniha je dnes vhodná pro fanoušky, kteří mohou nahlédnout na první pokusy ztvárnění Warhammeru světa a jeho loru. Stojí za povšimnutí, že většina autorů neprošla zubem času a v univerzu Warhammeru se nechytla... V dnešní době beru knihu jako raritní kus pro fajnšmekry.

OSTROVID
05.02.2016 5 z 5

Kvalitní povídková sbírka a moje první seznámení s Gotrekem a Felixem v jedné z povídek:-)

Peleus
22.08.2015 5 z 5

Moje první kniha ze světa Warhammer.

Nezapomenutelná vzpomínka na setkání! Bloudil jsem onoho pošmourného dne v knihovně mezi regály a hledal něco úplně jiného, než obvykle čtu. Přiznám se, že mě spíš zaujala obálka, neboť o světě kladiva jsem do té doby ani zbla nevěděl.

Přečteno za jeden den.

P.S. Inspirováno Rickovými slovy z filmu Casablanca: "Warhammer, myslím, že tohle je začátek krásného přátelství."
P.S. 2 A s občasnými výkyvy tomu tak skutečně bylo.