W aneb Vzpomínka z dětství

W aneb Vzpomínka z dětství https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17136/bmid_w-aneb-vzpominka-z-detstvi-BDg-17136.jpg 4 24 7

Satirický, společensky angažovaný román se rozvíjí v pásmu reálném a fantastickém. Líčí příběh muže, který si ze vzpomínek utváří obraz dětství poznamenaného druhou světovou válkou, a přibližuje život na ostrově W, který se postupně stává apokalyptickou vizí totalitní nelidské společnosti.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

W ou le Souvenir d'enfance , 1975


více info...

Přidat komentář

lubtich
04.11.2020 5 z 5

Můj čtvrtý Žorže, opět úplně něco jiného a opět pecka jak od švestky.
Protentokrát je Perec převážně vážný a dostává se nám kombinace dvou textů. První je linka vzpomínací, druhá jest poněkud tíživá – fiktivní ostrov, kde jsou zvrhlá pravidla, nápadná koncentračním táborům.
Vzpomínková část je silná. Ano, pravděpodobně se Perec potřeboval z tohoto období jakýmsi způsobem vypsat, ale jeho život je pozoruhodný. Nezůstává jen u obyčejných vzpomínek – takhle linie je vůbec o procesu vzpomínání, co jsou při něm záchytné body, co se uloží do podvědomí? Ale ani při těchto zápisech nezapomíná Perec na kreativitu – opatřuje poznámkami své staré zápisky ze vzpomínání nebo vypisuje události z novin, které vyšly v jeho datu narození. A co si budeme, Georges musel bejt sympatické dítko, který to nemělo jednoduché.
Pak tady máme ostrov W. Ten se má zprvu jevit idylicky – zde mám možná problém s osobním vkusem, ale od začátku se mi to sortování podle výkonů hnusilo (kult vítězství - ble). Popis je to ale bezesporu zajímavý a i když je to v podstatě non-fiction, tak mi to přišlo sugestivní až až. Ostrov W se s odkrýváním dalších drobnostípostupně proměňuje v chaotickou dystopii. A máme před sebou koncentrační tábor jak dělanej.
Závěrečné protnutí je děsivý a mrazivý, jakási dětská hravost a do toho-
Perec v žádném případě nezklamal a opět přišel s něčím novým. Díky Rubatu za všecky překlady, poněvadž tohlencto je to, co si do češtiny překlad rozhodně zaslouží!

Podíval jsem se dolů: nebylo tam příliš mnoho světla, ale po chvíli jsem rozeznal ozdobený stromeček, hromadu bot kolem dokola a velikou hranatou krabici, jak čouhá z jedné mé boty.
Byl to dárek, který mi poslala teda Ester: dvě kostkované košile kovbojského střihu. Štípaly. Nosil jsem je nerad.
(s. 155)

Aan
01.12.2019 5 z 5

Perec je génius. Došla jsem k tomu závěru, už když loni přečetla Život návod k použití a teď nemám důvod názor měnit.
Ve W spojuje osobní vzpomínky s jako vždy do detailu promyšlenou fikcí a tu zase s historií s velkým há/kem.
První stránky můžou působit trochu matoucím způsobem, ale každý, kdo četl nějakou jinou Perecovu knihu nebo třeba Roussela, je připraven. Po pár stránkách (když si osvojíte pravidla hry), je W naopak úplně jasná a vlastně mě svou jednoznačností až překvapila (nikoliv zklamala).
Až ji dočtete, můžete se vrátit zase na začátek, jen pozor, ať neuvíznete v nekonečném kruhu čtení. Perec je génius.


matej.kulistak
25.07.2019 3 z 5

Pokud vím, Perec se léčil u Freuda, a tato kniha na mě působí jako ten druh autobiografie, která je zároveň terapií. Zdála se mi psaná trochu nahodile a neukončeně.

Přesto mě zaujalo jedno místo, vlastně opakující se pasáž, tak trochu refrén knihy: scéna z nádraží. Je popisována několikrát, pokaždé téměř stejně, ale v jednom místě, jako by si Perec během psaní a rozpomínání vzpomněl, že to bylo jinak, pasáž upraví. Vzhledem k tomu, že začíná psát autobiografii paradoxně proto, že všechny vzpomínky z dětství v sobě potlačil a zapomněl, je toto krásná názorná ukázka progresu, který díky rozpomínání na těch pár zbylých střípků prodělal. Pro mě ta pasáž byla velice působivá, bohužel jako jediná.

Lessana
19.11.2018 2 z 5

Pre mňa nie veľmi záživným spôsobom písaná kniha, hoci isté paralely, ktoré sa z textu dajú vytušiť, nie sú nezaujímavými staťami.

Palivo
30.03.2018 4 z 5

Bom džorno.

Můj čtvrtej Perec a zase dobrý. Vzpomínková část, kdy si Perec snaží z fotek vzpomenout na dětství mě moc nebrala, ale chápu jak frustrující tohle vzpomínání musí být - já zažil něco podobnýho hodněkrát v neděli ráno, když jsem se vrátil z diskotéky v Blížkovicích a probudil se třeba nahej na schodech nebo s ukradenou kočkou v batohu.

Daleko zábavnější je popis W, kdy Perec rozvaluje pravidla sportovních klání houšť a houšť každou kapitolu, až jeden zjistí, proč se tam lidi tak koncentrují na sport - páč je to země koncentrační. Já jen doufám, že si to nikdy nepřečte náš tělocvikář ze základky, páč ten jistě nepochopí, že je to jen palalela a bude tohle valit na okresním přeboru.

Za mě velmi výživná kniha, která mě kupodivu ze začátku moc nebrala, ale na konci jsem její šílenství musel ocenit.

-Pečivo-
31.01.2017 4 z 5

V této knize se Perec snaží dát dohromady střípky svýho dětství na který nemá mnoho vzpomínek. A já mu úplně rozumím. Sám totiž nevím asi až do mých 10ti let, která bije. A toluen sem nečuchal. Jen párkrat omylem ředidlo, když sem přišel pozdě do školy a musel za trest špachtlí a ředidlem škrabat žvejkačky z podlahy.

Tenhle francouzskej Václav upír Krejčí, co často strkal vidličku do zásuvky, vyrůstal za války ve Francii. Rodiče byli z Polska a taťka to nedal na frontě a mamka bohužel tě pic a nehledej mě víc - nepřežila Auschwitz.

Perec tak vzpomínky dává dohromady jen ze starých fotek a tato autobiografická dějová linka je průměrně čtivá. Kdyby jako malej měl iPhone, tak to má poskládaný raz dva. Škoda, že byl z chudý rodiny.

Ob kapitolu Perec valí ale dějovou linku druhou! A to je popis neexistujícího ostrova v Ohnivé zemi, kde žije uzavřená společnost oddaná sportu a soutěžení. S každou kapitolou se čtenář dozvídá, jak víc a víc mrdlá ta společnost je a že je celej ten jejich efektivní aparát soutěžení vlastně postavenej na hlavu a že to co vypadá jako čestná společnost je vlastně jen pošahaný peklo.

Slušný dílo o holokaustu. Za mne dobrý.

Rafa-P
17.09.2013 3 z 5

Hodně zvláštní příběh. Popis vzpomínek na život jsem pochopil, ale popis země W a sportovních pravidel jsem nechápal, dokud jsem nezjistil, že se jedná o popis nacismu a koncentračního tábora, potom to bylo kruté!