Vzpomínky staré paruky

Vzpomínky staré paruky https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65948/mid_vzpominky-stare-paruky-Zdw-65948.jpg 5 1 2

Podtitul: Volné, velmi volné převyprávění Pamětí Carla Goldoniho. Román neobyčejně rušného života slavného dramatika Carla Goldoniho. Známý nizozemský spisovatel jej vypráví na základě jeho vlastních Pamětí a dává čtenáři strhující četbu nejen o zajímavém člověku a dramatiku, ale i o době, v níž žil a kterou tak mistrovsky mnohokrát zvěčnil na divadelní scéně.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Herrinneringen van een oude pruik , 1961


více info...

Přidat komentář

zdennyrakky
04.02.2020 5 z 5

Absolutně nechápu, že jsem první, kdo tu hodnotí tuhle fantastickou knihu. Pravda, ani mně se nechtělo do životopisu dramatika 18. století. Zběžné prolistování ale dávalo tušit, že to nebude suchopárné čtení. A realita je taková, že jde o strhující příběh, neobyčejně životně vylíčený, a navíc zábavnější než leckterá "humoristická" kniha. (Tím se ostatně jen znovu potvrzuje, že nejlepší humor vzniká jako vedlejší produkt vážně míněného vyprávění.)

Krátká ukázka:
"Řekni mi alespoň, koho máš ráda: mě, nebo jeho?"
"Tebe! Tebe! Nikoho jiného než tebe!"
V ráži tohoto ohnivého argumentu prudce rozhrnula župánek a uchopila vášnivě jeden z prsů, jako by se ho dovolávala za svědka, že mluví pravdu.
Bojoval jsem těžký boj.

Prostě Goldoniho realita se neustále mísí s jeho divadelnictvím.
A plno dalšího. Postavy jeho tatínka, maminky, Tonie, Nicoletty..., které si nemůžeš nezamilovat. Úroda životní moudrosti. Všudypřítomný italský temperament.
Zkrátka "Bravo, Goldoni!"
Respektive "Bravo, Fabricie a Olgo Krijtová."

WEIL
28.09.2011

Goldoni napsal hodně úspěšných her, některé se hraí dodnes.