Vzpomínky a zamyšlení

Vzpomínky a zamyšlení https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203446/bmid_vzpominky-a-zamysleni-203446.jpg 4 14 4

Vzpomínková kniha bývalého sovětského prezidenta Michaila Gorbačova dokumentuje dobu jeho politických začátků i přelomová mezinárodní jednání. Gorbačov se rovněž věnuje soukromým záležitostem, vrací se do dětství, vzpomíná na rodiče i na manželku a uvádí řadu zajímavostí ze svého života.

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Najedine s soboj


více info...

Přidat komentář

Marbo
18.04.2016 4 z 5

Gorbi je ze všech sovětských hlavounů největší sympaťák, oproti zbytku z něj vyzařuje teplo. Kniha samotná je zajímavým pohledem na dějiny SSSR od let třicátých až do jeho rozpadu. Nejvice mne zaujaly náhledy do nitra Nomenklatury, naopak ne zrovna čtivé byly závěrečné pasáže o rozpadu SSSR a nástupu Jelcina - snad to bylo tím že zde bylo cítit až příliš hořkosti ( byť je to pochopitelné )

ZuzziŠ
03.04.2016 5 z 5

Jak hodnotit vzpomínky? Mám snad napsat, že bych radši četla o citech a pocitech autora (a je to vlsatně pravda?)? Mám snad napsat, že bych byla radši, kdyby se autor víc rýpal v místech, kdy jsem si myslela, že není úplně upřímný?
Jsou to vzpomínky. Nevzpomínám jinak. A ještě navíc, já oproti Gorbačovovi ani nemám na co vzpomínat.
Jsem tou knihou unesená.


AlesXXX
12.09.2014 4 z 5

Celkem dobře napsaná biografie. Člověk se seznámí jak se samotným Gorbačovem tak i historií Ruska. A dozví se něco o nechvalně známých lidech jako byli členové politbyra, kteří řídili Sovětský svaz; předseda KGB...
Zajímavé je i poznat jak žili lidé v době, kdy ruskou zemi masakrovali Němci za II. světové války.
Doporučuji i zájemcům o historii Ruska.
Jen jedno mi není - ani po přečtení knihy - jasné: Jak to mohlo fungovat tak dlouho?

Morsie
22.05.2014 4 z 5

Můj další úlovek z veletrhu Svět knihy! Ano, přiznávám, domů jsem šla jak vánoční stromeček!

No každopádně životopis Michaila Gorbačovova mě v mnoha směrech velice mile překvapil. Původně jsem totiž spíš víc čekala nějaké náročné politické výpovědi, ale místo toho jsem se dočkala jen Gorbačovova skutečného života. Života jako úplně obyčejného, běžného člověka.
Vzpomínky a zamyšlení tedy doopravdy přináší jen jeho vzpomínky a zamyšlení. Na dětství, na rodinu, na jeho milovanou ženu, ale i na politickou funkci a jeho touhu po reformě a pozvednutí celého Ruska.

Zkrátka tady se prezentuje, a já věřím, že nejen prezentuje, jako zcela obyčejný, velice inteligentní a zároveň k druhým vnímavý člověk.

Opravdu příjemná knížka, která ukazuje velkého politika v jeho prosté lidskosti.