Vzestup a pád generála Gajdy

Vzestup a pád generála Gajdy https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267692/bmid_vzestup-a-pad-generala-gajdy-267692.jpg 4 3 1

Známý český publicista čtivým a současně erudovaným způsobem líčí složitou životní cestu generála R. Gajdy. V první části kniha popisuje jeho činnost jako jedné z předních osobností čs.legionářů v Rusku (i se všemi neuskutečněnými vojenskými a politickými ambicemi). Podstatná část knihy se věnuje vzniku českého fašismu (hned po nástupu tohoto hnutí v Itálii) a Gajdově úloze - zčásti vnucené, ale z velké části ochotně přijaté. Autor dokazuje, že v pozadí všech Gajdových činů stála jeho nenaplněná ctižádostivost i naivní politické názory. Za šestileté nacistické okupace - zdůrazňuje autor v krátké předmluvě - se vůdce českého fašismu stranil jakékoliv spolupráce s nacisty. Život a politická činnost rozporuplné postavy moderních českých dějin spolu s obrazem složitého vývoje čs. politiky do r. 1948.... celý text

Přidat komentář

misantroop
09.02.2018 4 z 5

Životní příběh generála Gajdy zde chvílemi tvoří pouze část vyprávění. Velkou část zabírá popis o fašistický puč v Brně - Židenicích na začátku roku 1933.
Ambiciózní generál Gajda si prošel vzestupem i pády, které na jeho zarputilé povaze zanechaly stopy se kterými se nedokázal smířit. Jeho politické směřování nabralo dost kontrovezního směru a v historii zůstane zapsán jako rozporuplná postava československých dějin.
Jinak kniha hezky dokumentuje, že politická scéna v tolik glorifikované první republice obsahovala naprosto stejnou rétoriku, která prostupuje volby v posledních letech.