Vzdor

Vzdor https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439258/vzdor5Y7nSp-tNW-.jpg 4 19 8

Lucinda je nešťastně zamilovaná do bezohledného sira Blakelyho, zatímco její sestra Briana čeká dítě s chudým pachtýřem Rorym. Když je bezcitný sir Blakely postřelen, vina padne na Roryho. Nejlepší vyhlídkou pro obě sestry je útěk do Ameriky. Jak by ale mohly opustit své blízké v tak kruté době a čeká je za mořem skutečně lepší budoucnost? Silný, nezapomenutelný román síly a odolnosti, postavený na pozadí irského hladomoru. Irsko 1845... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Alpress
Originální název:

The Irishman's Daughter , 2019


více info...

Přidat komentář

mariva
25.07.2022 4 z 5

Už dřív jsem četla nějaké knihy z období hladomoru v Irsku a tato kniha se jim dost podobala. Byla to krutá doba a nejde ji popsat jinak, takže mi nevadily drsné pasáže. Irsko musí být nádherné a není divu, že jeho obyvatelé jsou tak hrdí na svou zem. Dokázali přežít těžkou dobu a mnozí si dokázali vybudovat nový život v Americe a o tom je i tato kniha.

zulvisek
08.06.2022 3 z 5

Za mě dicela zklamání.Předchozí dvě autorovi knihy se četly samy,ale do Vzdoru jsem se musela místy nutit :-(


L.Helena
14.10.2020 2 z 5

Na knihu jsem se docela těšila, protože obě autorovy předchozí se mi líbily. Vždy se jedná o fiktivní příběh zasazený do skutečných historických událostí. Ovšem číst tuto knihu pro mě bylo dost dlouho doslova utrpením. První půlku jsem četla snad měsíc, do čtení jsem se musela nutit, vždy jsem dala sotva pár stránek a zase jsem knihu musela odložit, jak to bylo nudné. Vůbec to nemělo žádný děj, jen neustále dokola popisovaný hladomor, bez příběhu, bez napětí, bez emocí… Ano, jistě jde o příšerně těžké období v historii Irska, ale takto zahozený potenciál se hned tak nevidí. O tom svědčí i fakt, že samotná anotace na knihu uvádí skutečnosti, které se v knize začnou dít až někdy kolem dvousté strany. Protože předtím to opravdu nebylo o ničem. Pak už to začalo být poměrně čtivé a mělo to aspoň nějaký děj, takže jsem knihu dočetla hodně rychle. Konec však oproti tomu šíleně rozvláčnému úvodu byl zase až příliš překotný.
Mrzí mě to, ale líbila se mi asi jen poslední třetina knihy, takže dávám pouhé dvě*

Tereza1712
10.07.2020 5 z 5

Příběh je vyprávěn v Irsku v období hladomoru. Tou dobou v Rakouském císařství žije a tvoří naše spisovatelka Božena Němcová. Vraťme se ale do Irska, země, která oplývá vřesovišti a rašeliništi. Hrady, hrabství, rytíři a láska...ale i nenávist, zrada a velký hlad, chudoba. Super čtení na pošmourný deštivý den.

Verunk@92
09.07.2020 5 z 5

Píše se rok 1845 a Irskem zmítá hladomor. Bramborový mor vzal lidem nejen blahobyt, ale i naději a víru v lepší zítřky. Román VZDOR vám ukáže jednu historickou etapu v dějinách Irska, kterou nepřežilo víc jak milion jejich obyvatel.

ilona8570
08.07.2020 5 z 5

Čtivý román zasazený do Irska v období velkého hladomoru, který postihl Irsko v polovině 19. století. Jeho příčinou byla neúroda brambor, které tvořily hlavní zdroj potravy pro Iry a neschopnost nebo neochota Velké Británie Irsku pomoci. Odhaduje se, že během hladomoru zemřelo něco mezi půl miliónem a jedním a půl miliónem lidí a další dva milióny odešly z Irska hledat si obživu jinde ve světě...a právě v tomto románu volí obě sestry útěk před hladomorem do Ameriky.

orinka3
07.06.2020 2 z 5

Váhala jsem mezi dvěma a třemi hvězdičkami, nakonec dávám pouze dvě. Je trestuhodné promarnit veliké téma, kterým hladomor v Irsku určitě je. A sepsat něco tak nemastného neslaného. Děj vcelku nijak překvapivý, postavy psychologicky nevypracované. Pořád dokola se to jenom motá kolem bídy, hladu, což je logické, ale jaksi pořád stejně. Pokusy o vzpouru proti Thomasovi jsou vlažné, Rory je sice fešák, ale nepřesvědčuje, Briana je milá dívka se srdcem na dlani, ale to je asi tak všecko. Lucinda, její sestra, je na zabití a její duševní veletoče vyvolávají zvednuté obočí. V Irsku už je situace tak zoufalá, že se sestry odhodlají emigrovat. Ale jak?! Je holý nerozum jet těhotná do Ameriky, kde ji s Lucindou nečeká žádné zázemí. Přesto se jako zázrakem udrží nad hladinou a hlady nezemřou. Koruna všeho je, když se v závěru knihy - pozor - Spoiler - Briana s čerstvě narozenou dcerkou vrací do Irska, aby stihla umírajícího otce i svého manžela. Zlý vykořisťovatel Thomas se ještě naposledy pokusí zmámit Brianu, ke které plane zhoubnou vášní, leč neuspěje, ale naopak dostane kulku do těla....prostě ne, tohle se panu spisovateli nepovedlo a jestli si dělá plány na další díl, tam mu opravdu pěkně děkuju.

Danago
18.11.2019 4 z 5

Román se odehrává na pozadí skutečných historických událostí irského hladomoru. Příběh dvou sester Lucindy a Briany, která jsou každá úplně jiná. Lucinda by chtěla odejít z Irska do Anglie a dostat se pomocí sňatku do vyšší třídy. Zatímco Briana zůstává v Irsku , kde se vdá za chudého pachtýře a čeká s ním dítě. Bohužel doba hladomoru je velmi zlá. A postupem času je bezpečnější Irsko opustit. Obě sestry se vydávají hledat lepší život v Americe. Ale čeká je tam skutečně lepší život nebo to bude jen další boj o přežití?
Román velice dobře a věrohodně popisuje hladomor a jeho důsledky. Tvrdý život irského lidu, který nebyl svobodný , ale byl pod nadvládou Anglie.
Kdo má rád historické romány , které nejsou pohádkou, tomu se knížka bude líbit.