Vyvrhel

Vyvrhel https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22742/bmid_vyvrhel-FbJ-22742.jpg 4 19 3

Příběh dobrodruha Maxe Barabandera, který se po smrti svého syna vydává z Argentiny do rodného Polska. Doufá v rozptýlení a zapomenutí, ale také v jakýsi nový začátek po dvouletém období problémů s potencí. Ve Varšavě naváže kontakty nejen s rodinou zbožného rabína, ale hlavně s místním podsvětím, a pomoc hledá i u známého spiritisty. Max se stále více zaplétá, sklouzává hlouběji a hlouběji. Svůj postupný pád i jeho nevyhnutelné následky si jasně uvědomuje; ovšem k tomu, aby se postavil vlastním špatným sklonům i pokušením, jimž ho vystavuje okolí, se mu však nedostává mravní síly.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Scum


více info...

Přidat komentář

Shindo
08.04.2024 5 z 5

Posledná čitaná singerovka z amerického prostredia mi úplne nesadla. Tu sa autor opäť vrátil k tomu, čo ma na jeho knihách tak fascinuje. V pár vetách dokáže vystihnúť ľudskú mizériu židovského štetla (v tomto prípade skôr ulice) so všetkou poverčivosťou, špinou a naivitou.

Hlavný hrdina sa vracia z Južnej Ameriky do sveta, kde sa zastavil čas a ľudia tu žijú ako pred sto rokmi. Klame, podvádza, plánuje obchod s bielym mäsom, manipuluje ženami a do toho všetkého sa v ňom neustále bijú dve časti jeho osobnosti - krysa z podsvetia schopná kohokoľvek zmanipulovať mávnutím ruky a zbožný žid, ktorý cíti volanie starých tradícií a uvedomuje si, že nežije dobre.

Scéna s "rabínom podsvetia", z ktorého sa nakoniec stala nikam nezapadajúca troska, bola silná.

J.F.
15.03.2019

Typický Singer - rozený vypravěč, schopný ve dvou větách dokonale vystihnout celou situaci a atmosféru... Nejvíc jsem užasl nad závěrem: ještě stránku před koncem to vypadá, že hlavní hrdina se zase ze všeho vykroutí a vylže jako pokaždé, a pak jeden disonantní akord, dvě rány do bubnu a je konec - naprosto překvapivě a zároveň naprosto logicky.


Ravl
04.09.2018 5 z 5

Další ze Singrových mistrovských kousků. Neustálý vnitřní boj hlavní postavy s vlastním svědomím, na kterou ze stran dobra či zla se dát. Jako ve většině autorových povídek či románů i zde můžeme nasát atmosféru Židovské komunity a odcizení se postav, které toto duchovní i národnostní společenství z různých důvodů opustili. Singer prostřednictvím života a chování svých literárních hrdinů staví samotné čtenáře před otázku smyslu života a schopnosti se v pravý čas správně rozhodnout. Pět hvězdiček...

Autorovy další knížky

Isaac Bashevis Singer
polská, 1902 - 1991
1990  92%Stará láska
1994  92%Otrok
2002  87%Šoša
2003  84%Satan v Goraji
1998  82%Kajícník