Vytoužené dítě

Vytoužené dítě https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/329838/mid_vytouzene-dite-CZi-329838.png 4 71 32

Německo, 1939. Dvě děti sledují, jak jejich rodiče pomalu zabředávají do záhadných soukolí moci. Siggi žije v prostředí blažené nevědomosti měšťáckého Berlína. Její otec, cenzor, zásadně nepoužívá slova jako „slib“, „láska“ nebo „milost“). Erich je dítě žijící poklidným venkovským životem, ale trápí ho podivné otázky, na které nezná odpověď. Tisíckrát deklamovaná naděje Němců na skvělou budoucnost se začíná hroutit a děti nalézají dočasné útočiště v opuštěném divadle uprostřed Berlína – nebo lépe řečeno, toho, co z něj zbylo. Ze všech oken visí bílá prostěradla a po celém městě se mluví o kapitulaci. Dny, které Siggi a Erich strávili spolu, zformovaly celý jejich další život. Tajemný vypravěč střeží jejich přání a touhy. Vidí to, co vidí, cítí, co cítí, a přesto se z trosek národního snu začíná pomalu ozývat nový hlas.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Omega
Originální název:

The Wish Child , 2017


více info...

uzivatel1190
uzivatel1190
09.11.2023 5 z 5

Příběh psaný jinak, pohledem nenarozeného dítěte, některé pasáže zvláštní, ale jako celek to bylo dobré. Při čtení těchto knih si vždy uvědomím, jak se my a naše děti máme dobře.

simca9342
simca9342
23.04.2023 5 z 5

Příběh, který je dalším důkazem toho, že se válka dotýkala nejvíce dětí...
Sieglinde a Erich: děti, každé z jiné německé rodiny se za zvláštních a tragických okolností setkají. Děti, které přišli o dětství a byli nuceni se stat rychle dospělými. Bylo jim oběma (a nejen jim) předurčeno, co musí poslouchat ,že vše co říkají dospěli je pravda. Dodnes nepochopím ten totální brainwashing už u malých dětí. Ale ve výsledku není divu, když od učitelů,okolí a hlavně rodičů slyší, že německé výrobky a oni samotní Němci jsou nadřazení, lepší než americké sušenky, rádia a hlavně Židé. Vše,co není německé je podřadné. A tohle je důležité vědět snad už od školky...
Vedle hlavních postav je tajemný vypravěč, který z dálky vše sleduje a komentuje. Netradičním způsobem jsou tak čtenáři vtazeni do děje retrospektivního románu.


beefeather
beefeather
11.07.2022 4 z 5

Zvláštně psaná kniha vytváří zvláštní atmosféru. Pro někoho bude pomalu plynoucí a nudná, někoho naopak vtáhne a nebude ji moct odložit dokud se nedozví, jak to všechno vlastně bylo...

osuška
osuška
07.07.2022 5 z 5

Doporučuji před tím, než se dáte do čtení, začít od konce - od poznámky autorky k historii na konci knihy. Kniha se nečte lehce, ale po přečtení dovětku dává už od začátku větší smysl.

Knihomolka506
Knihomolka506
15.08.2021 4 z 5

Catherine Chidgey: Vytoužené dítě
"Víkendovka"
Edice: knihy Omega
Děti ve válečné zóně, skrytá bolest všeho druhu, ale hlavně se mísí se žárlivostí a pocitem, že jeden stát může všechno. I zabíjet ...

bábuška
bábuška
24.02.2021 5 z 5

Krásná obálka napověděla děj knihy. Rozbité město, rozbité rodiny, mezi sutinami hledání hledání čehokoliv co bylo možné sníst a mezi tím dvě ztracené děti. A hodně obyvate stále věří Fühlerovi a jeho slibované zázračné zbrani a silné armádě bránící Berlín. Přichází silné rozčarování příchodem Rudé armády, tragický osud je dvanáctiletého děvčátka, brutálním způsobem znásilněného deseti ruskámi opilci .Potrestání by měli být jiní a ne bezbrané oběti. Po podepsání kapitulace prohlásí každý, že nebyl v žádné fašistické straně, nesouhlasil se stávající politikou, a tak zůstávají navenek všichni čistí, ale zaseté učení v nich zůstává dál. Bohužel i v dětech. Je to krutá kniha, ale myslím, že pravdivá.

LenkaGonn
LenkaGonn
31.01.2021 4 z 5

Něco takového jsem ještě nečetla. Očekávání jsem od toho neměla vysoká a i možná proto jsem byla nakonec tak příjemně překvapená. Kniha je napsána poetických jazykem, který nemusí každému sednout, ale mě se přesně tento styl moc líbil. Autorka zvolila dvě rodiny, které nás touto knihou provedli. Jednu žijící v Berlíně a druhou žijící v nějaké vesničce u Lipska. Je to smyšlený příběh, který staví na příbězích přeživších. Podle mě je důležitý pohled na to, že i Němci to neměli jednoduché a jaký vedli život. Hlavní myšlenkou je dítě K. Myslím si, že to rozhodně stojí za přečtení, ale nečekejte od toho literaturu faktu nebo válečnou literaturu. Je to román a je dobrý.

Danago
Danago
25.01.2021 5 z 5

Knížka určitě nebude pro každého, ale mě hodně zasáhla.

vikyna9
vikyna9
12.10.2020 1 z 5

Po přečtení více jak jedné třetiny jsem knihu vzdala. Snažila jsem se číst dál a dočíst, nerada odkládám knihy a vždycky jsem dočetla. No, vždy je něco poprvé. Tak u mě je to tady.

Baja333
Baja333
25.08.2020 3 z 5

Náročné čtení....Napsáno nezvykle - zmateně. Spoustu kapitol trvalo, než jsem pochopila oč jde.

SimčaS.
SimčaS.
10.08.2020 4 z 5

Zajímavé. Pro mne neobvyklé téma, nemusím moc knihy z II. sv. války, ale tohle JO!
Neobvyklý, i když pro mne ne nepříjemný, styl psaní a dost překvapivý doslov...

Marekh
Marekh
12.06.2020 5 z 5

Tato kniha má poměrně nízké hodnocení v Databázi knih. Dalo by se souhlasit s tím, že kniha je rozvláčnější, některým čtenářům může připadat nudná, místy je náročnější na četbu. Děj knihy se odehrává především během 2. světové války z pohledu dvou německých rodin. Vidíme, jak na válku pohlíželi Němci, jaká propaganda se hustila do dětí, cítíme atmosféru bombardování Berlína. Zajímavé byly také dialogy s paní Millerovou a Müllerovou. Hlavními postavami jsou dívka Siggi a chlapec Erich, kteří vyrůstají v rozdílných rodinných poměrech. V románu se také nachází tajemný vypravěč, který komentuje dění kolem sebe. Když se kniha blížila k závěru, tempo vyprávění se zrychlilo a kniha byla více čtivější oproti předcházejícím částem. Závěr byl překvapivý..

Autorčin styl vyprávění a celkové pojetí příběhu se mi líbilo, i když by se daly vytknout některé věci, a proto dokážu pochopit čtenáře, kteří dali knize nižší hodnocení. Z druhého hlediska je kniha napsána jiným způsobem, než jsme asi zvyklý u těchto příběhů, ale to mi na tom připadalo zajímavé. Autorka v závěru knihy uvádí zdroje, ze kterých čerpala. Autorka přiznává, že některá fakta jsou překroucená, ale udělala to záměrně.

Jsem rád, že jsem si knihu koupil a myslím si, že kniha stojí za přečtení, pokud čtenářům nevadí, že tok vyprávění je pomalejší a místy to pro některé čtenáře může působit nezáživně. Přesto tato kniha byla pro mě zajímavá, a kdyby tomu tak nebylo, patrně bych nevydržel číst 5 hodin v jednom kuse. Knihu jsem přečetl za 2 dny. Knihu hodnotím na 100 %. Kniha má pěkný přebal.

danielavachova
danielavachova
23.10.2019 2 z 5

Téma bylo zajímavé,ale jinak těžké čtení,občas nudné,zdlouhavé,chtěla jsem to vzdát,pak jsem si řekla,že to dočtu. Musela jsem se do četby nutit a to se mi stalo pouze párkrát.

helena2961
helena2961
25.07.2019

Moc jsem se těšila na přečtení knihy. Prvních přibližně 100 stránek se mi líbila. Dějový spád byl sice minimální, nicméně je zde velmi hezky popisováno prostředí, kde se příběh odehrává. Bohužel kousek za polovinou, se pro mě kniha stala již neúnosně nudnou a získala jsem pocit, že se zjevně nic nestane až do samého konce. Ač jsem se snažila, nedočetla jsem.

KKlara
KKlara
30.04.2019 3 z 5

Kniha by byla zajimavejsi, kdybych si nejdriv precetla dovetek - Poznamku o historii. Nebo kdyby to, co bylo v poznamce, bylo v knize vic rozpracovano. Behem cteni jsem precetla nekolik jinych knih, protoze me to proste dlouho moc nebavilo, bylo to rozvlekle, ale odkladat jsem knizku nechtela, protoze to delam velmi vyjimecne. Je jednoduche dilo hodnotit, kdyz sama bych to lip nenapsala, ale za me to proste nebylo ono. Zaver zajimavy, kdyz se to tak nejak slozilo, ale jako celek to nebylo ono..

petrpospa
petrpospa
04.04.2019 4 z 5

Těžké čtení. Silný námět. Netradiční zpracování. Minimální dějový spád. Spoustu čtenářů nezaujme, mnoho z nich ani nedočte do konce. A to je myslím škoda. Občas není špatné nechat se poučit, ponořit se do příběhu, připomenout si temnou historii. Přiznávám, že i já se při čtení raději bavím, nechám se strhnout a vypínám hlavu. Tedy přesně to, co u této knihy nejde. Syrové, mrazivé, děsivé.... A pravdivé! Doporučuji všem (s výjimkou fanoušků Rosamund Pilcher)

Maruska57
Maruska57
18.03.2019 3 z 5

Pro mě nezvyklý styl. První polovina knihy nezáživná až téměř nečitelná.Téma zajímavé,ale příliš obšírné. Myslím si,že mnoho čtenářů to odradí a knihu nedočte.Nenechejte se odradit.Druhá polovina je lepší.Závěr mnohé překvapí.

miroslava999
miroslava999
17.03.2019 2 z 5

Je pravda ze kniha me zaujala az od druhe poloviny.Musela jsem si zvyknout na styl psani.Tema je to ale zajimave dozvedet se o valce i z druhe nepratelske strany.

kenedu
kenedu
14.03.2019 1 z 5

Knihu jsem, jako jednu z mála nedočetl. Připadala mi rozvleklá a nezajímavá.

Len2očka
Len2očka
12.03.2019 1 z 5

Obálka knihy mi přišla zajímavá,ale samotnou knihu odkládám nedočtenou.