Výstřely na šumavské hranici

Výstřely na šumavské hranici https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385755/bmid_vystrely-na-sumavske-hranici-gW3-385755.jpg 5 13 7

Šumavská hranice byla místem, kudy po únorových událostech v roce 1948 opouštělo ilegálně svoji vlast tisíce našich spoluobčanů. Zabránit těmto únikům měly nově vytvořené specializované útvary ochranců hranic a to i za pomoci střelné zbraně. Právě o těchto ozbrojených střetech strážců hranice tato kniha pojednává. V převážné části příběhů je hlavní postavou Josef Hasil.... celý text

Přidat komentář

jozik_v_tumane
26.02.2023 5 z 5

Fantastická kniha! Neuvěřitelně napínavé a dobrodružné čtení – a přitom je to s vědeckou přesností rekonstruovaný průběh skutečných událostí. Skvělý "doplněk" k beletristickému zpracování týchž událostí Návrat Krále Šumavy. Hluboce se klaním a mnohokrát děkuji autorovi za všechny pečlivě shromážděné a stručnou, jasnou a čtivou formou podané údaje o převaděčských cestách Josefa Hasila a dramatických příbězích dalších osob. Okamžitě kupuji další knihu autora.

anibeni
26.11.2022 5 z 5

Trošku jsem se bála, abych se nezačetla do něčeho, kde se to bude pouze hemžit fakty a jmény. Opak byl pravdou - čekalo mě velmi napínavé přecházení šumavské hranice v místech, kde to tak dobře znám a hltala jsem příběhy celé rodiny Josefa Hasila.


ivzu77
02.09.2022 5 z 5

Děkuji autorovi za jeho mravenčí práci a děkuji za převyprávění příběhů, které by nikdy neměli zaniknout v čase. Odvaha a síla lidí je úctyhodná.

halam
29.01.2021 4 z 5

Je škoda, že kniha neprošla kvalitní redakční úpravou. Odstranila by se tím řada zbytečných chybek. Jinak jde ale o zajímavé čtení plné detailních postřehů a informací.

KatkaB77
21.03.2019 5 z 5

Právě přečteno. Vzala jsem to všechno popořadě Krále Šumavy, Návrat krále Šumavy a nakonec tuto knihu. Za mne je ze všech nejlepší a čtenáři dává obraz toho, co se v těch letech dělo nejen na hranicích, ale i v Československu. Člověka z toho až mrazí, co je schopný člověk člověku provádět, když má moc. Jeden národ. Jsem ráda, že ta doba již není a věřím, že se již nikdy nevrátí.

Dáma s hrnstjm
03.02.2019 4 z 5

Velmi dobrá kniha na to, že ji napsal člověk bez historického vzdělání. Odvedl mravenčí práci při zpracovávání dobové dokumentace a je vidět, že všechna místa tisíckrát prošel. Oceňuji také kontakt s pamětníky a perfektní obrazovou přílohu. Je to přesně ten styl populárně-naučné literatury, která je srozumitelná všem a čtivá. Mně osobně vadily ty chvíle, kdy byly popisovány myšlenkové pochody osob, kor těch dnes nežijících... to opravdu nemůže nikdo vědět, co se jim honilou hlavou, takové pasáže patří do beletrie. Za to snižuju hodnocení, bylo to v knize častěji, než bych byla ochotná jen tak přejít. Ale i přesto - skvělá práce.
Jen tedy... příšerná obálka, jak z 90. let.

Inozuka
25.01.2019 5 z 5

Musím konstatovat, že toto je nejlepší kniha o agentech-chodcích, kterou jsem dosud četl. Přestože se jedná o autorovu prvotinu, odvedl mimořádně kvalitní práci. Problematiku ozbrojených střetů v šumavském regionu, který by se dal ohraničit prostorem Nová Pec - Strážný, prostudoval opravdu detailně a výsledkem je kniha, která ohromuje svou objektivitou i precizností. Velice vítané jsou mapky přechodových tras s GPS souřadnicemi jednotlivých střetů i bohatá fotografická dokumentace. Vzhledem k tomu, že je mi kraj popisovaných událostí velice blízký, byl zážitek z knihy ještě umocněn znalostí "terénu" i některých osob. Zájemcům o tuto část naší historie jednoznačně doporučuji a doufám, že nezůstane pouze u této knihy a Pavel Moc podobným způsobem zpracuje některou další část Šumavy.