Výsevní dny speciál

Výsevní dny speciál https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407174/bmid_vysevni-dny-special-Kid-407174.jpg 5 1 1

Za dvacet let vydávání Výsevních dní Marie Thunové si spousta lidí tento kalendář oblíbila a s dobrými výsledky ho používá nejen při práci na zahradě a ve včelíně. Kromě kalendáře obsahuje brožura vždy také zajímavé podněty z různých oblastí. Výsevní dny Speciál jsou shrnutím toho nejzajímavějšího, co zde vyšlo v době, než začal kalendář vycházet v českém jazyce, tedy v letech 1986 až 1995; pro toto nové vydání byly dále doplněny o několik podnětných textů z let 1996 až 2013. Čtenář se zde dozví více o těchto tématech: - jak pracovat podle postavení Měsíce a planet ve zvěrokruhu - jak se pěstují jednotlivé zeleniny a plodiny podle Výsevních dní - jaký je rozdíl mezi znamením a souhvězdím - jak ošetřovat stromy - jak hnojit na zahradě, včetně kompostu a zeleného hnojení - jak zpracovávat půdu - co se slimáky a dalšími škůdci - jak si poradit s pleveli - jak ošetřovat včelstva - recept na žitný chléb - osevní postup ve skleníku - co s mravenci - jak využít vaječné skořápky a mnoho dalšího. Publikace je doplněna rejstříkem pro snazší vyhledávání a působivými reprodukcemi kreseb a obrazů Waltera Thuna.... celý text

Přidat komentář

Spajdy
08.04.2019 5 z 5

Tahle nenápadná knížečka poodhrnuje závoj nejvyspělejšího přístupu k zemědělství, a sice zemědělství biologicko-dynamického. Dynamické proto, že není šablonovité a statické jako konvenční zemědělství, které za svou strnulost pyká nutností používání jedů a má za následek devastaci Země jako celku.
Autoři ve svých dlouholetých výzkumech přinášejí reálné výsledky a ukazují, proč je dobré při výsevu, ošetřování i sklizni dbát na postavení Měsíce ve zvěrokruhu (jakož i Slunce a všech planet). Biologicko-dynamické zemědělství je v současnosti nejpropracovanější přístup k zemědělství jako celku a má obrovský potenciál i do budoucna - je pozitivní a tvořivou odpovědí na palčivý problém snižující se výživné hodnoty plodin, problém, který byl aktuální již v době Rudolfa Steinera (počátek 20. století).Ten základy biodynamiky položil v Zemědělském kurzu (viz "podobné knihy") proneseném roku 1924 a manželé Thunovi je úžasně rozpracovali a prohloubili - a to ne teoreticky, ale cestou praxe.
Věděli jste, že brambory dávají největší výnosy, pokud jsou vysázeny, ošetřovány i sklízeny ve dnech, kdy stojí Měsíc v zemských znameních Býka, Panny a Kozoroha? Že když chceme nejkrásnější slaměnky, měli bychom si s výsevem a sklizní počkat na dny květové, s měsícem ve vzdušných znameních Blíženců, Vah a Vodnáře? A že když sklidíme cibuli ve dnech listových, kdy Měsíc stojí v Raku, Štíru nebo Rybách, do pár měsíců nám valná většina shnije...? :-)
Zkrátka - úžasně je nám tu ukázána cesta k vědomému zemědělství, které respektuje kosmické rytmy a pokorně s nimi spolupracuje, místo aby člověk šel přes mrtvoly a bezohledně dělal co se mu zrovna zlíbí...

Štítky knihy

Měsíc zvěrokruh bioprodukty, bioprodukce zahrádkářství, zahradničení

Autorovy další knížky

Maria Thun
německá, 1922 - 2012
2014  100%Výsevní dny speciál
2001  0%Zahrada podle kosmických rytmů

Kniha Výsevní dny speciál je v

Přečtených2x
Knihotéce1x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x