Vyprávěj mi o komunismu

Vyprávěj mi o komunismu https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526288/bmid_vypravej-mi-o-komunismu-6552b8fb19ac2.png 3 7 4

Johana Hovorková a Pavel Šafr si v desetidílném podcastu povídali o každodenním životě před rokem 1989. Pavel Šafr tu dobu zažil, Johana Hovorková se ptá. Právě úmorná, nekonečná každodennost ukazuje, že šlo o režim, který kontroloval všechny aspekty života lidí. Ano, byla to totalita. Jak se projevovala v tom, co lidé jedli, na co se dívali v televizi, co četli v novinách? Jak komunisté změnili město, venkov a chování občanů? O tom všem je tato kniha doplněná o příběhy a vzpomínky, které napsali Jan Rejžek, Vladimír Just, Dan Hrubý, Karolína Němcová, Pavel Šmejkal, Petr Volf nebo Michal Klíma.... celý text

Přidat komentář

hnatlubo
31.03.2024 1 z 5

Předně musím uvést, že jsem nikdy nehájil, nehájím a nikdy hájit nebudu komunismus.
Osou této knížky je rozhovor obou autorů, který je po novinářské stránce prachbídný. Johana Hovorková je sice vystudovaná novinářka, ale její reakce na Pavla Šafra jsou povětšinou dětsky infantilní, viz třeba: „Počkej, vždyť ony byly vlastně občanky takové sešitky, že? Tu měl ještě můj děda“. Jindy zase dává najevo svou neznalost tehdejší reality například: „Jak mohl takový herec jako Miloš Kopecký hrát v blbosti jako Nemocnice na kraji města?“ nebo: „To bych se styděla, že jsem také žena“. Šafrovy odpovědi mi připomínají fanatickou komunistickou propagandu padesátých let, jen role se obrátily. Knihu jakžtakž zachraňují příběhy uvedené na konci každé kapitoly.
Suma sumárum: peníze, které za publikaci utratíte jsou doslova vyhozené z okna. Lepší je investovat do práce seriózního historika, kde se o této bezesporu strašné době dozvíte víc.
P.S.: ne, nejsem volič ANO, SPD, PRO, nebo jiných zrůdných politických spolků. Tuhle knížku do své sbírky rozhodně nezařadím a budu si však hodně rozmýšlet, jestli si někdy koupím nějakou další s logem Forum24.

KaLiBi
21.03.2024 3 z 5

Celkem jsem se dovzdělala, kniha se čte snadno, ale jako podcast by byla asi o něco poutavější. Oceňuji široký záběr, kdy se kniha věnuje situaci povšechně.
"Václav Klaus napsal moc hezkou esej o nefunkčnosti ekonomického systému, který si stanovil jako svůj fetiš stoprocentní zaměstnanost."
"Jako je umění včas přijít, je i nemenší umění včas odejít. Ten, kdo to pochopí, odchází možná někdy i tragicky, ale vždycky důstojně."
"Naše mládež tu hrdost necítí. Neví, že Karlova univerzita byla založena dříve, než byla objevena Amerika. Změňme morální a duchovní klima naší vlasti, a změníme tím i mnoho jiného, k lepšímu, nepochybně."
"Malost lidí je v tom, že když se naštvou na boha, zabijou kostelníka."
"Komunismus podporoval v celé společnosti lidovost, plebejství, a tím taky zaostalost."
"Nejhorší pozůstatek komunismu je představa, že se má o všechno postarat stát."
"Fungující společnost má stát na kultuře zodpovědnosti každého člověka za svůj osud."
"Antikomunisté tvrdí, že komunismus se nepodařilo vybudovat proto, že jde o nesmyslnou teorii, která v praxi vede ke zločinům a destrukci fungování společnosti."


Netopyr07
19.02.2024 5 z 5

Nepatřím mezi vyložené pamětníky, takže jsem se více méně poučila, jaký měli náhled "ti starší" a přitom mladí. Několik věcí se mi osvětlilo, na některé mám vlastní názor, nad jinými žasnu, jak se dění kolem mnohým lidem dařilo zametat pod koberec a tvářit se, že jsme všeci happy. Dalo by se o všech tématech vykládat a vykládat... až by z toho byla kniha o 7000 stránkách ;-) Doporučuji !!! A k tomu se mi kniha hodí do Čtenářské výzvy - autor nosí brýle a boj o lidská práva je tu taky :-D

sadlo
19.01.2024

Moc hezky popsaná doba " éry komunismu". Padesátá , šedesátá, sedmdesátá , osmdesátá léta. Vývoj komunistické diktatury v Československu. Ukázáno na příkladech, které pochopí žák i student. Skvělá kniha pro učitele dějepisu, ZSV. Pro učitele, kteří tuto dobu nezažili, ale kteří o ní musí učit své žáky. Mnozí studenti se mi svěřili, že o této době je ve školách neučili, protože to např. vyučující nestihli nebo prostě něvěděli, jak život v komunismu vypadal.

Autoři knihy

Pavel Šafr
česká, 1967
Johana Hovorková
česká, 1991

Kniha Vyprávěj mi o komunismu je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce19x
Chystám se číst9x
Chci si koupit4x