Výměna

Výměna https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494784/bmid_vymena-y5h-494784.jpeg 4 49 18

Ofku Morrisonovou byste za typickou puberťačku nepovažovali. Můžete to dávat za vinu jejím hippiesáckým rodičům, tomu, jak je děsivě vysoká, nebo její domovině na ponurém, izolovaném ostrově u břehů severozápadního Pacifiku. Ale ať už za to může cokoli, Ofka zkrátka nikam nezapadá – stejně jako Freya, nadpozemsky krásná influencerka, která bývala slavná a teď vlastní malou keramickou dílnu. Poté co se Ofka zapíše na kurzy keramiky, rychle Freyině kouzlu podlehne. A Freya, kterou Ofčino zbožňování vzpružilo, jí svěří svá nejtemnější tajemství a nejhlubší touhy. Nakonec u sebe najdou pocit, že někam patří –⁠ tedy do chvíle, se Freya seznámí s jistou Jamie. Ta zoufale touží po dítěti, a tak se s manželem přestěhovali na ostrov v naději, že jí pobyt na zdravém vzduchu pomůže otěhotnět. Freya a Jamie se rychle spřátelí, stejně jako jejich partneři, čímž zůstane Ofka zase na holičkách. Až jednoho večera Freya pro oba manželské páry uspořádá divoký večírek, na kterém navrhne výměnu partnerů. Nemá jít o nic jiného než neškodné povyražení na jednu noc mezi dospělými lidmi. To jim ale nakonec převrátí životy vzhůru nohama. A také poskytne dokonalou příležitost Ofce, aby popustila uzdu své rostoucí nelibosti.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: ekniha , Vendeta
Originální název:

The Swap , 2020


více info...

Přidat komentář

NiKub
19.04.2024 2 z 5

No Ofka. Co k ní říct, trošku poděs, trošku psycho holka. Kniha nebyla špatná ale byla jsem ráda, že končí, Konec byl hodně zajímavý. Toť z té knížky vše co za to stálo.

Dashik
11.03.2024 3 z 5

Taková čtivá oddychovka.


netopýrek1985
04.03.2024 3 z 5

Taková oddychovka. Špatné to nebylo a rychle se četla ale konec mě překvapil. Já bych asi detektiv být nemůžu

čef
16.01.2024 3 z 5

Románek o vztahu tří žen, pro mne však nikterak zajímavý. Bojuje se zde ženskými zbraně o přátelství, muže a dítě. Charaktery jsou místy nepochopitelné, ale to je asi jen moje chyba. S příběhem samotným mám také problém s uvěřitelností, nicméně číst se to celkem dalo, vyprávění v ich formě má vždy své kouzlo a to samé lze říci o lineárním ději bez různých reminiscencí a jiných skoků. No, nepotkali jsme se.

Knihomolka134
01.07.2023 4 z 5

Oddechovka na léto ideální - napínavý, psychologický, vztahový thriller s kapkou sexuálního podtextu a okořeněný o žhavé téma polyamorie, která se v této knize
srovnává s volnou láskou hippie komunity. Manipulativní a duševně nevyzrálé postavy od začátku do konce. Ačkoli si mé sympatie nezískala žádná z nich, kniha zaujme. Je plná akčnosti, nečekaných zvratů v chování i smýšlení poměrně děsivých postav, závěr je brutální a nečekaný. Přemýšlím, kolik takových psychopatů žije mezi námi...

MiskaMa
23.05.2023 4 z 5

Výměna byla skvělá. Od začátku až do konce. Stalkující puberťačka mi trochu připomínala Deltu z knížky Fotografka od Mary Dixie Carter. Jinak závěr se dal tak nějak předpokládat...

Danago
11.04.2023 5 z 5

Kniha mě vtáhla do děje a nepustila. Podle mě hodně dobrý psycho thriller. Zajímavé šokující zvraty a překvapivý závěr. Kniha je opravdu hodně psycho. Ale bavila mě a překvapila. Děj je dost originální.

Parwana
29.01.2023 4 z 5

Hodně dobrý vztahový thriller, zápletka se stalkující puberťačkou, agresivní instabitch a párem toužícím po dítěti byl atraktivní koktejl, který po pár stránkách uháněl jako splašený k tragickému konci. Jednu hvězdu ubírám za překlad, který byl místy dost mimo, jinak velká spokojenost.

tess.de.veles
16.01.2023 3 z 5

Nebylo to špatné....

Emma27
10.01.2023 5 z 5

Kniha se mi líbila.Napínava,čtivá ,konec byl nečekaný.

L.Helena
26.12.2022 5 z 5

Nemohla jsem se odtrhnout, knížka mě až neskutečně bavila, přečetla jsem ji během jednoho dne. Snad v češtině vyjdou i ostatní autorčiny knihy.

Julinka679
18.11.2022 1 z 5

Jeden psychopat vedle druhého, nemohla jsem soucítit ani s jednou postavou protože mi všechny lezly příšerně na nervy... Kapitolami jsem přeskakovala až na konec a jsem bohužel zklamaná.
Někoho možná knížky s psychopaty baví, nic proti samozřejmě, já se mezi ně ale neřadím.
Za mě naprosto promarněný potenciál a hodnotím 1* :-/

Veju007
17.11.2022 2 z 5

Ve Výměně sledujeme dva manželské páry a puberťačku, která je posedlá jednou z manželek. Páry si na jednu noc dohodnou “výměnu” partnerů, kterou ovšem ne všichni dokážou zpracovat. Ke všemu zmatku jedna z manželek po této noci otěhotní…

No, to možná zní i vcelku zajímavě, ale opak je pravdou. Všichni se chovají nelogicky, pitomě a nedospěle. Když už si myslíte, že se někdo konečně začne chovat normálně, okamžitě provede nějakou strašnou číčovinu a já v těch pěti hlavních postavách marně hledám někoho rozumného.

Celou dobu jsem byla ochotná tomu dát průměrné 3 hvězdy, ale korunu všemu nasadil pitomej a stupidní konec to stahuje na 2.

Ugh, jsem vytočená. Jo a thriller to fakt není, i když vlasů si pár vyrvete - ale spíš nervama, než napětím.

Aiden888
13.11.2022 5 z 5

Tohle bylo skvělý. Upřímně nechápu negativní komentáře vůči hlavním postavám. Jo…byly to krávy a člověk by jim s chutí dal pár facek. Neseděla mi ani jedna a měla jsem k nim šílenou averzi. Ale o to lepší čtení to bylo. Závistivá a žárlivá teenagerka, sobecká, chladná a prolhaná kráska a jedna relativně normální ženská, toužící po dítěti. Trojice hlavních postav, u které jste od začátku nevěděly, která je vlastně dobrá a která špatná. Tohle není takový ten typický thriller, u kterého napětím ani nedýcháte. Tohle je thriller, postavený na toxických charakterech a jejich ještě toxičtějších vztazích. Určitě stojí za přečtení.

Jane333
11.06.2022 5 z 5

Dvě manipulátorky a jedna blbka, ale mně se to četlo dobře, já mám tyhle knížky, kde jsou skoro všichni psychopati ráda

Irsaf
30.04.2022 4 z 5

Nějak jsem od knížky čekala něco jiného…
Anotace mě nalákala…
Začátek mě bavil, prostředek byl slabší…
Závěr se dal tak trochu čekat…

mysterygirl
30.04.2022

Na knihu jsem se dlouho tesila, az vyjde. A zklamani. Zacatek se tahl, potom me kniha prestala bavit. Kdyz jsem si přečetla posledni 2 strany, jsem rada, ze jsem ji odlozila.

nela3812
27.04.2022 5 z 5

Výměna je napínavým thrillerem s neotřelou zápletkou, která opakovaně zamotává děj. Příběh je vyprávěn z pohledu 5 hlavních hrdinů, nikdy se však děj neopakuje. Naopak se krásně doplňuje o myšlenky jednotlivých aktérů příběhu.

To je doplněno zcela zvrácenou myslí hlavní hrdinky Ofky, která je naprosto posedlá Freyou a je ochotná udělat cokoliv, aby mohla být v její přítomnosti. Myšlenky Ofky jsou chvíli naprosto zvrácené a o několik chvil později vyvolávají ve čtenáři lítost a pochopení.

Ani myšlenky ostatních nejsou zcela čisté. I oni mají místy velmi zvrácené myšlenky a dělají dost hloupých rozhodnutích. Pro příběh jsou všechny postavy charakterově naprosto dokonalé.

Co se zpočátku zdá jako psychologický či paranoidní thriller se v závěru otočí ve velmi akční až téměř krvavý thriller. Celou dobu autorka čtenáře udržuje v napětí a děj se každou chvíli mění. Avšak závěr je úplnou třešničkou na dortu, kdy nás všechny hlavní postavy překvapí svým chováním a naposledy úplně zamichají dějem.

‼️Zmíním ještě téma polyamorie, které prostupuje celou knihou a některým čtenářům by nemuselo být příjemné.

Knize ubírám body za neustále se opakující slova: avšak, ovšem, tedy. Jinak nemám co vytknout a hodnotím 4,5/5. ⭐️