Výlety (nejen) s dětmi

Výlety (nejen) s dětmi https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472534/bmid_vylety-nejen-s-detmi-z9Q-472534.jpg 4 11 6

1 600 tipů, kam vyrazit po Česku. Knížka se stovkami stručně popsaných výletních tipů, příběhů, zajímavostí a cestovatelských super špeků bude skvělým pomocníkem na vašich cestách, až budete chtít prozkoumat nejrůznější zákoutí naší republiky, ať už s partou přátel, s dětmi nebo třeba sami. Kromě osvědčených cílů, jako jsou hrady, zámky, aquaparky nebo muzea v ní najdete i spousty skvělých a hlavně dosud neobjevených míst, kde se často budete toulat sami.... celý text

Přidat komentář

Elenče
28.01.2022 1 z 5

Tak tady se musím přidat k hodnocení Shashlicka, vyhledávání je opravdu hrozné. Ale narazila jsem na mnohem větší problém. Když zohledním chyby, na něž jsem narazila u míst, které znám, docela se bojím, jak to vypadá s věrohodností informací u míst, kam bych vyrazila jen dle knihy. Především heslo pro zoo Ostrava autorka zřejmě ve svých publikacích neaktualizovala několik let. Láká do ní na nosorožce, kteří se v Ostravě nechovají už od roku 2010. Jako ilustrační fotografie je zvolen tygr, přitom poslední tygřice ze zoo Ostrava odjela v roce 2016. Nelze se tedy vymlouvat, že by šlo o informace, které v roce 2021 nebyly známé, nebo události k nimž došlo těsně před vydáním knihy. Rešerše tedy vypadají dost odfláknutě.

Shashlick
02.01.2022 1 z 5

Knihu jsem dostal jako dárek. Neliší se významně od dalších podobných výběrů výletních cílů Česka. I když oproti ostatním, které jsem dosud potkal má jeden - o to však podstatnější - nedostatek. Nedá se v ní rozumně vyhledávat.

Obvykle totiž hledám cíle v okolí konkrétního místa - například ubytování. Jenže v této knize jsem nenašel způsob, jak taková místa snadno vyhledat, aniž bych musel procházet celou oblast (nebo více, pokud bych měl tu smůlu a ubytoval se na jejich rozhraní).

Na konci knihy je sice rejstřík, ale ten je v podstatě k ničemu. Od rejstříku očekávám, že zde najdu hledané místo/město podle jeho názvu. A také to, že bude seřazen podle abecedy. Což zde není.
Rejstříky jsou zde totiž dva. První je rozdělen podle oblastí použitých v knize a druhý podle typu objektu (muzeum, přírodní památka, atd.)

Hesly rejstříku jsou ale názvy článků, takže musíte předem vědět, jak autorka medailonek místa pojmenovala. Například v rejstříku nenajdu heslo "Hořice", ale "Masarykova věž samostatnosti v Hořicích". Místo dvou nepoužitelných rejstříků by určitě byl lepší jeden propracovaný.

Navíc v knize chybí i mapa popisovaných míst, která by výše uvedený problém eliminovala. Pokud tedy chcete náhodně listovat a nechat se zaujmout fotkou nebo popisem k návštěvě nějakého místa, knihu možná oceníte. Pokud ale chcete opravdu nějaký výlet naplánovat, zvolte raději jinou publikaci.


Knižní střípky
30.12.2021 5 z 5

Tuto výpravnou publikaci od joty VÝLETY (NEJEN) S DĚTMI jsem si nemohla nechat ujít, neboť pokud něco milujeme jako rodina, tak to je právě objevování krás naší vlasti. A naše dvě děti nám byly odmalička společníky v tomto putování. Po podrobném prostudování jsem velmi spokojena. Co se mi líbí asi nejvíce, je to, že necílí pouze na ta stokrát profláknutá a všemi známá místa a památky, ale právě je zde i spoustu tipů na méně známé lokality.

Kniha je rozčleněna na 16 kapitol dle regionů, kde máme vždy ke každé oblasti tipy na výlety na hrady, zámky, muzea a další pamětihodnosti, a máme zde i tipy na výlety do různých zábavních parků, aquaparků, koupališť apod. Každý z 1600 tipů je představen v krátkém odstavci doplněném fotkou a informacemi o otevírací době, odkazu na web, zda se platí vstupné či je vstup zdarma, zda je povolen vstup psím mazlíčkům či je v místě nějaká možnost občerstvení. Pro rodiny s opravdu malými dětmi je velmi cenná i informace, zda je místo dostupné s kočárkem, to se mi moc líbilo, byť mi děti kočárku již dávno odrostly. Články to jsou opravdu kratičké, ale tak akorát dostačující na vzbuzení zájmu a pak už si dohledám další info. Za ty roky, co cestujeme po naší zemi, jsme toho shlédli opravdu hodně, ale díky této knize vím, že je toho před námi k vidění ještě spoustu.

lena.o.knihach
20.09.2021 3 z 5

Léto sice skončilo, ale kdo nerad cestuje v horkých letních dnech, je podzim ideální čas na výlety.

Eva Obůrková dala dohromady 1 600 tipů, kam vyrazit po Česku. Jsou tam místa více i méně známá a u každého z nich je uvedená i webová stránka, pokud by čtenáři nestačily informace v knize.

K ještě lepšímu přehledu slouží piktogramy, takže na první pohled vidíte, zda na výlet můžete jít s kočárkem, jestli vás může doprovodit psí mazlíček nebo si musíte zabalit svačinu, protože na místě není žádná restaurace.

Jedná se o kvalitní pevnou vazbu a díky své obsáhlosti není vhodná na celodenní nošení v batohu, proto bych doporučovala si trasu a výlet naplánovat doma.

Ani v mém okolí jsem neznala všechny památky a tipy, které autorka v knize uvedla. Mě rozhodně Výlety (nejen) s dětmi příjemně překvapily.

veruptackova
15.08.2021 4 z 5

Publikace je rozdělená do jednotlivých částí naší krásné republiky a je plná různorodých tipů, díky čemuž si každý výletník najde to své. Kniha má v názvu "nejen s dětmi" a opravdu není orientovaná pouze na rodiny s dětmi, ale na turisty všeho druhu. Najdete v ní to nejzajímavější ať už preferujete výlety za hrady a zámky, turistiku, zoo nebo dětská hřiště.
Oceňuji i přítomnost piktogramů, se kterými to autorka nepřeháněla, ale naopak je do knihy zaznamenávala s citem (např. pokud se jedná o turistickou trasu, kde by vás možná nenapadlo vzít kočárek nebo pejska) a díky tomu jsou snadné na orientaci a donutí čtenáře si jich opravdu všimnout. Samotný popis jednotlivých výletů je stručný, ale výstižný a doplněný o odkaz, kde můžete najít více informací.

Nejvíce jsem byla zvědavá, jak autorka byla důkladná a jaké tipy najdu ve svém nejbližsím okolí. Musím uznat, že výlety vybrala opravdu zajímavé a jsem opravdu ráda, že nesáhla pouze po těch nejznámějších.

Jediným mínusem knihy je její váha. Tohle opravdu není průvodce, který s sebou budete na výlety vozit v batohu. Má totiž kvalitní vazbu a je opravdu obsáhlá, takže i poměrně těžká. Doporučuji proto výlet naplánovat z pohodlí domova. :-)

JanaDor
28.06.2021 5 z 5

Mám ráda plánování a k tomu patří něco, co mi dává tipy. Internet je super, ale větší radost mi dělá listování a potom, když přibližně vím kde, tak dohledávám podrobnosti – jak, kdy a co. Takže mít knihu v ruce jako je tato, je pro mě super úžasné. Dělá mi radost si v ní jen listovat. Je krásně výpravná a 1600 tipů na výlety po česku, je velká inspirace.
Je rozdělena na 16 dílů, kde každý je věnován určité oblasti jako je Vysočina, Zlín a Východní morava nebo Brno a Jižní morava. Líbí se mi, že je určitému výletu věnován krátký, stručný, ale výstižný odstavec, takže se na jednu stranu vejde třeba 6 tipů. Vždy je pod odstavcem heslovitá informace o webových stránkách, otevírací době a piktogramy, zda se je otevřeno nepřetržitě, jestli tam jde jít s kočárkem nebo volný vstup atd.

Štítky knihy

toulky, výlety toulky, výlety s dětmi

Autorovy další knížky

Eva Obůrková
česká, 1967
2010  94%Výlety s dětmi
2021  76%Výlety (nejen) s dětmi
2009  60%Kudy z nudy
2006  97%Kam v Praze
2007  95%Kam na Šumavě