Vykoupení Černé vlaštovky

Vykoupení Černé vlaštovky https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494841/bmid_vykoupeni-cerne-vlastovky-Nx4-494841.png 4 18 10

Dobrodružný námořnický román z 18. století vypráví příběh dvou zcela odlišných hrdinů. Ti budou kvůli vidině bohatství nuceni bojovat nejen v bitvách, ale i o přátelství a lásku. „Kéž by radši svět z nás nikdy neudělal to, čím jsme.“ Pirát Edward Tenner a velitel britského námořnictva Henry Johnson proti sobě stanou v honu za pokladem, který pro každého nese jiný význam. Je zde ale i někdo jiný – bezejmenný Francouz, ochotný jít i přes mrtvoly. Kdo z nich bude úspěšný a najde ztracené španělské bohatství jako první? A co všechno budou ochotni obětovat a za jakou cenu zradit své přátele, posádku i principy, aby se dostali ke svému cíli?... celý text

Přidat komentář

veverrka11
21.01.2024

Knížka je celkem útlá, ale i tak má příběh spád a dobré tempo. Ačkoli se v ději vyskytuje spousta odbornějších námořnických výrazů a popisů lodí, ve kterých se neznalý čtenář může ztrácet. Naštěstí jsou na začátku popsané i s nákresem lodi.

Postavy jsou sympatické a mají za sebou silné příběhy. V průběhu čtení se odkrývají a vy začněte s postavami sympatizovat. Charaktery postav se prohlubují a mění. V knize hraje velkou roli i nepsaný kodex cti a pirátských pravidel.

Knížka se čte poměrně lehce a je to příjemná oddechovka, kde o akci není nouze. A v jeden moment vyhrknou slzy do očí.

Doporučuji všem, kteří mají rádi moře a piráty. Také těm, kteří mají rádi příběhy odehrávající se v minulosti, ale odpustí příběhu nějakou tu historickou nepřesnost. A také těm, kteří rádi podpoří začínajícího českého autora

Dela90
31.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Pirát Edward Tenner společně se svou posádkou a velitel britského lodi Henry Johnson se utkají proti sobě v honbě za ztraceným pokladem. Je tu však jakýsi Francouz a jeho loď, která se nebojí jít přes mrtvoly, aby dostal to co chce. Jakou cenu však zaplatí za nalezení pokladu a co všechno ztratí?

Piráti Skvělá, dobrodružná knížka s piráty! Dobrodružství v honbě za pokladem.
Já si knihu moc užila. Musím říct, že po všech romanťárnách byla tohle opravdu příjemná změna.

Kniha je vyprávěna z pohledu dvou ústředních postav. První je pirát Edward Tenner, kterého postupem času poznáváme blíž. Během příběhu jsem si ho opravdu hodně oblíbila. Ačkoliv to nebyl takový ten krvežíznivý pirát, prostě měl charakter.

A na druhé straně velitel britské lodě Henry Johnson, který sice plnil rozkazy, ale především, to byl chlap se srdcem na pravém místě.

Co mi vadilo bylo, že u jednotlivých kapitol nebylo označeno o jakou linku jde.
Co musím naopak pochválit, bylo grafické znázornění takeláže fregaty a tu nádhernou obálku!

Skvěle promyšlený příběh do posledního detailu. Napínavé dobrodružství, které Vás vtáhne do děje a nepustí až do konce knihy. V závěru knížky jsem trnula hrůzou, jak to všechno dopadne. Chvílemi to sice trošku připomínalo Piráty z Karibiku, ale vlastně mi to vůbec nevadilo, právě naopak.

Doufám, že to nebyla autorova poslední kniha, protože tohle bylo přesně podle mého gusta a já děkuji za úžasný pirátský příběh.

Hodnocení: 4/5


katallinka
08.04.2023 4 z 5

Velmi povedená prvotina. Na začátku mi kniha připadala hodně dětská a naivní, takže jsem měla malinko pochybnosti o tom do čeho jsem se to pustila. Pak se to změnilo a kniha byla hodně napínavá a nakonec i místy drsná. Celý příběh byl podobný filmu Piráti z Karibiku, což mi maximálně vyhovovalo, protože je můj oblíbený. Doufám, že si od autora ještě něco přečtu.

tereza1198
08.01.2023 3 z 5

Celkově váhám s hodnocením. Příběh se mi zdál dost naivní. Ale na druhou stranu jde o prvotinu, je to o mých milovaných lodích a pirátů není nikdy dost. Být mladší, tak jsem z knihu úplně uchvácená.

farys_books
04.01.2023 4 z 5

Na Vykoupení Černé vlaštovky jsem se těšila už od chvíle, kdy jsem zjistila, že půjde o námořní dobrodružství ve stylu Julese Verna. A nebyla jsem zklamaná. Knížka má sice svoje mouchy, ale vrátila mě do dětství a připomněla mi knížky, které jsem tehdy četla a měla moc ráda.
Máme tu dva hlavní hrdiny - piráta Edwarda a důstojníka britského námořnictva Henryho. Oba mi byli sympatičtí, ale Edward přeci jenom o trochu víc.
Celou knihu provází námořní prostředí a mně se moc líbilo, že se autor nebál jít i trochu do odbornějších podrobností ohledně lodního názvosloví, fungování námořnictva a podobně. Na začátku knihy najdete i obrázek lodi i s popisky, které části se jak říká, což se určitě hodilo.
Děj knížky příjemně ubíhá, občas předvídatelně, ale občas i velmi nepředvídatelně. Takhle jsem byla velmi překvapená při konečné akci, kdy jsem opravdu nečekala, že to celé dopadne právě tak, jak to dopadlo. Celkový závěr byl na mě moc "šťastný", ale prý je to kvůli pokračování, takže to tak úplně nevadí :)

Jane2016
11.12.2022 4 z 5

Už je to nějaký ten pátek, kdy jsem se naposledy začetla do románu z námořnického prostředí, pokud se nepletu, naposledy jsem takto po moři putovala po boku Jula Verna a jeho 20 tisíci mílemi pod mořem. Neskutečně moc jsem si tuhle cestu opět užila na Černé vlaštovce a počas celého čtení na mě dýchala příjemná, vzrušující a akční atmosféra.

Hned na začátku samotného čtení nastalo příjemné překvapení z ilustrace Černé vlaštovky, zjistila jsem, kde jsou například přední a zadní stěžně či vratiplachta. Ilustraci lodi jsem během celého čtení měla v paměti a představovala si ji na vlnách napříč celým příběhem.

Musím uznat, že na to, že se jedná o autorovu první knihu, jsem opravdu velmi příjemně překvapená. Popisy prostředí mi přišly skutečně velmi detailní. Kdyby člověk zavřel oči, měl by v hlavě, nebojím se říct, film. Co se týče postav – piráta Edwarda Tennera a velitele britského námořnictva Henryho Johnsona. Myslím, že ti Vás k sobě vtáhnou jako magnet a nepustí, dokud nepřečtete poslední stranu. Jsou to přeci piráti! Ti ví, jak hodit udici!

Knihu doporučuji všema deseti! A všemi dvaceti, pokud máte rádi Verneovky.

MamaBookstagram
25.11.2022 4 z 5

Oceňuji autorův vytříbený styl psaní. Vzhledem k tomu, že se jedná o jeho prvotinu, tak musím říct, že je velmi povedená. Dal si záležet na znalosti námořního prostředí, popisu částí lodí, míst, kde se děj odehrává i období konce 18.století. Krásně se zde prolínají dvě dějové linky, které udržují pozornost čtenáře. Nechybí ani bitvy a napětí.
Z hlavních postav si mě získal svým příběhem hlavně pirát Edward.
Také mě potěšila obálka knihy. Je krásně zpracovaná a myslím, že i ona dokáže čtenáře nalákat.
Osobně tento typ knih nevyhledávám. Myslím, že bude bavit, hlavně mladší čtenáře a především milovníky dobrodružství a pirátského prostředí.

baru_lienka
16.11.2022 4 z 5

Až si k nám do knihkupectví zase přijde nějaký rodič pro tip na dobrou knihu pro kluky okolo věku 13 let, tak jim s klidem na srdci budu moct doporučit Černou vlaštovku (ale jsem si jistá, že příběh se bude líbit i ostatním čtenářům).
Nejvíce na knize oceňuju krásné vykreslení boje "dobra" a "zla", respektive příběh čtenáře nakonec navede k tomu, že nic není černobílé (já jsem od začátku držela palce Edwardovi). Žádné složité intriky ani politikaření nečekejte, takže jestli máte teď na podzim chuť na pirátskou jednohubku, určitě se do knihy pusťte.
Děkuji autorovi za zaslání recenzního výtisku.

ester4597
11.11.2022 5 z 5

V březnu mě @fiseru.martin představil svou první knihu a tehdy jsem byla velmi překvapená a ráda, že mi někdo nabídl takovou příležitost. Od té doby jsem byla s Martinem v kontaktu a vícekrát jsme si napsali a povídali o jeho knize.
A konečně v říjnu byla hotová a putovala ke čtenářům.
Hned na začátku bych zmínila krásnou a výstižnou obálku, kterou snad ocení každý.

A teď k samotné knize.
Prvně jsem se bála, že tenhle typ knihy mou pozornost dlouho neudrží, ale naštěstí jsem se zmýlila. Styl psaní mi sedl perfektně a celkově děj svižně ubíhal, takže se mi četl velmi dobře.

Na první stránce si můžeme povšimnout skvělého náčrtu lodě pro lepší orientaci během čtení příběhu. O pár stránek dál se nám představí mladík jménem Henry. Z počátku tu máme víc informací, takže je pochopitelné, že bude chvíli trvat než se zorientujeme. Dozvídáme se více o hlavním hrdinovi a odkrývá se nám pomalinku směr, kterým se bude kniha ubírat. Henry se mi jevil jako chytrý, cílevědomí a sebejistý mladík.
V druhé kapitole se nám představí pirát jménem Edward Tenner. Nejspíš si pod pirátem představíte nemotorného záporáka, který se plaví jen za pokladem a je zahleděný do sebe, avšak tady je to úplně jinak. Strašně se mi líbilo jak Martin dokázal z piráta udělat sympatického a hodného člověka . Musím říct, že čtení jeho pasáží mě bavily více, byly více propracovanější a celkově zajímavé.

Máme tu dvě dějové linky, takže pomalinku pozorujeme tajemství, na které každý hrdina přijde jiným způsobem. V příběhu nechybí ani samotné bitvy, akce a velké zvraty, také se příběh neobejde ani bez oběti, takže pokud jste velmi citliví raději si vezměte kapesníčky.
Jediná výtka kterou jsem si během čtení všimla je nedostačující popis osob, ale věřím, že v příští autorově knize žádná výtka nebude.
V poslední řadě bych ještě dodala, že se mi opravdu líbily pasáže, kde se Henry setkal s Edwardem. (Byly opravdu skvělé a hlavně velmi zajímavé!)

Jsem strašně ráda, že se Martinovi kniha povedla a doufám, že se kniha bude vyjímat na více poličkách než na té mojí.️

nela3812
10.11.2022 4 z 5

Už je to pár let, co jsem naposledy přečetla dobrodružnou knihu a proto byl tento příběh nejen zpříjemněním podzimních večerů, ale také příjemným návratem do dětství. Příběh se nese na pohodové, dobrodružné a hlavně promyšlené vlně a já jsem ráda, že i v dnešní době lze sáhnut po knize bez sexu a extrémního násilí. Právě proto by to mohlo oslovit i velmi mladé čtenáře.

Příběh je vyprávěn pohledem na 2 hlavní hrdiny a v tomto ohledu mi zde chybělo označení, v jaké dějové lince se zrovna nacházíme. Byly kapitoly, kdy mi v tomto ohledu orientace trvala trochu déle. Nicméně i přes tuto drobnou komplikaci jsem si oba hlavní hrdiny oblíbila. Samostatně mi přišli trochu neslaní a nemastní, ale dohromady vytvořili poměrně silné Duo a pro ostré slovo nešli daleko, i když jsou to ve skrytu duše velmi přátelští jedinci.

Zápletka je zajímavá a do samého konce příběhu lze opravdu jen těžko hádat, jak to celé dopadne. Pravděpodobně to bude mnoha čtenářům připomínat Vernerovky, já jsem však zatím neměla tu čest, ale ze svého skromného pohledu mohu říci, že až do poslední chvíle se situace neustále otáčí ve prospěch někoho jiného, že jsem vůbec netušila, jak to může dopadnout. Z mého pohledu je to opravdu dobře promyšlené.

Co mě na knize zaujalo nejvíc, jsou detailní popisy prostředí, lodí a všech akcí, ke kterým v knize dojde. Vše je pečlivě popsáno s důrazem na detail, ale přesto je to pořád čtivé a jako čtenáři se necítíte přehlceni informacemi, které vám ve výsledku k ničemu nebudou. Jsem vodomilka, takže jsem si prostředí lodí a moře moc užila a pokud to máte stejně, rozhodně už jen kvůli tomu musíte po knize sáhnout.

Přihlédnu-li k tomu, že se jedná o autorovu prvotinu, musím říct že se celkové zpracování příběhu povedlo. Jazyk, myšlenka, zápletka...celkově dává příběh smysl a velmi mile mě překvapil. Po přečtení mám chuť podívat se na piráty z Karibiku a asi konečně už sáhnu po nějaké Vernerovce, ať to do příště můžu porovnat.

Hodnotím 4/5 a doufám, že se od tohoto autora brzy dočkáme dalšího příběhu v podobném duchu.

Štítky knihy

18. století poklady piráti námořníci dobrodružné romány

Autorovy knížky

Martin Fišer
česká, 2001
2022  76%Vykoupení Černé vlaštovky

Kniha Vykoupení Černé vlaštovky je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce33x
Chystám se číst22x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x