Vyhasínání mozku Martina Kleina

Vyhasínání mozku Martina Kleina https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46556/bmid_vyhasinani-mozku-martina-kleina-7FM-46556.jpg 4 52 13

Postupující demence v záznamech starého postiženého muže. Naléhavý a užitečný text holandského mistra. Jak píše v doslovu Jiřina Šiklová: tělesnému chátrání ve stáří jsme připraveni rozumět, toho psychického se děsíme.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Za tratí
Originální název:

Hersenschimmen , 1984


více info...

Emik87
Emik87
13.02.2024 5 z 5

Skvělé zpracování velmi těžkého tématu. Dokonce tak těžkého, že nevím, jestli budu někdy schopná si čtení zopakovat. Jsem ale ráda, že jsem zvládla dočíst. Rozhodně to stálo za to.

knihyKeMne
knihyKeMne
26.10.2021 4 z 5

Zajímavá sonda do mozku čím dál víc podléhajícímu demenci. Otázkou jen je, do jaké míry je pravdivá. Nedokážu uvěřit, že by autor tak dobře tuto problematiku znal, hlavně v konečném stadiu nemoci. Myslím, že v tom období nevíme nikdo, co se tam uvnitř honí za myšlenky. Jako pokus dobrý.


Rihatama
Rihatama
22.07.2021 4 z 5

Již dvakrát jsem byla ve své rodině konfrontována se stařeckou demencí. Poprvé jsem byla ještě moc mladá, podruhé pak nedostatečně připravená na to vidět blízkého člověka, jak jeho mysl postupně odchází. Poznává vás, a přece světu přestává rozumět. Jenže to nevzdává a snaží se, tak moc se snaží "být s vámi" a přitom nechápe, že mu nerozumíte. Nevypadá proto rozladěně, jenom bezmocně, což v člověku budí nesmírný smutek a je udolán vlastní neschopností mu jakkoli vyjít vstříc. Bylo proto pro mě nesmírně užitečné sledovat vnitřní pochody mysli člověka, jehož duše odchází mnohem dříve než jeho tělo. Pochopení toho, jak se takový člověk cítí mi pomáhá vyrovnat se s vlastními prožitky. Veskrze smutné čtení, když člověk ví, jak to asi skončí. Nevím, do jaké míry se shodují vlastní Kleinovy zápisky s obsahem knihy, přece jenom si obtížně dokážu představit, jak ve svém stavu zachytí rozpor mezi věděním a následným nevěděním, ale jsem vážně ráda, že jsem se Martinem Kleinem seznámila.

Janek
Janek
14.07.2021 4 z 5

(Audiokniha) Neumím se moc soustředit na poslech, v tomto případě jde vůbec o první audioknihu, kterou se mi podařilo doposlouchat do konce. I když mi občas myšlenky utíkaly jinam, "příběh" byl silný a působivý. Občas vyprávění působilo chaoticky, ale koneckonců i Martin Klein byl obdobnému chaosu vystaven. Je dobré si občas uvědomit, přiznat a přijmout, že jsme křehcí - nejen tělesně, ale také mentálně. Rovněž doporučuji knihu Starý král ve vyhnanství.

Pampeliška83
Pampeliška83
09.07.2021 4 z 5

Působivá, zajímavá kniha, psaná opravdu velmi uvěřitelně. Trochu bych snad vytkla, že je děj dost koncentrovaný, myslím že demence nepostupuje většinou až tak rychle...ale určitě doporučuji ke čtení všem, které tematika ztrácení kognitivních funkcí a stárnutí zajímá. Jinak na podobné téma je taky moc hezká kniha Starý král ve vyhnanství, kde autor píše o svém otci.

m.zirhut
m.zirhut
27.05.2021 3 z 5

(audiokniha) Rozhodně zajímavý vhled do problematiky demence. Bohužel mi ale až moc často utíkala pozornost a velkou část poslechu jsem byl myšlenkami trochu mimo. Navíc jsem se nemohl zbavit pocitu, že by Martinovi výrazně pomohla alespoň nějaká konfrontace s jeho nemocí. Takto zbytečně neustále tápal, proč se k němu lidé z okolí chovají tak  "divně". 

Co mě však zaujalo, byl jeho, řekl bych až, harmonický vztah s Věrou, který trval i po padesáti letech manželství a nebyl v podstatě narušen ani tak závažným zásahem, jako byla závažná psychická nemoc jednoho z partnerů.

ZuzanaK.
ZuzanaK.
06.08.2020 5 z 5

Strhující. Čtení nejen pro ty, kteří mají v rodině člověka s Alzeihmerovou chorobou a i díky této knize mají větší šanci pochopit, co se uvnitř člověka odehrává.
Doporučuji i jako audioknihu načtenou J. Kačerem.

tazkykamen
tazkykamen
31.12.2019 3 z 5

Revue svetovej literatúry 2005/1 ,Bernlef - Chiméry, Prekl. Bžoch
" Podobá sa to na nejakú morskú chorobu v mojom myslení.Pod týmto životom klokoce iný,kde sa navzájom miesia všetky časy,názvy a miesta, a kde už ako osoba neexistujem "
Veľmi mi to pripomína Nolanove Memento, ale na rozdiel od filmu tento príbeh hovorí aj o stratení sa v labyrinte minulosti. Scéna s opätovným vlámaním sa do cudzieho domu je vrcholom po ktorom bohužial nasleduje aspoň pre mňa neuspokojivý koniec. Hrdina, na jednej strane uchovávajúci si svoje vedomé ja akoby sa stal nejakou bezmocnou pasívnou guličkou, ktorú si medzi sebou posúvajú nepochopitelné tvory. Rovnaký nesprávny pohľad sa vyskytuje aj v Ruži pre Algernon(Keyes) a na konci Temného obrazu (P.K.Dick)

verulaj
verulaj
10.01.2016 3 z 5

Krátké, ale velice těžké čtení plné zmatenosti, nepochopení a bezmocnosti obou stran.

fruitbueno
fruitbueno
26.12.2015 5 z 5

Těžké čtení o nepěkných věcech...

chamyl
chamyl
08.05.2014 5 z 5

Velmi silné čtení o postupující Alzheimerově chorobě z pohledu pacienta. Bernlef je neuvěřitelně autentický a uvěřitelný, až člověk podléhá nemožnému dojmu, že to všechno musel na vlastní kůži zažít. Smutný zápas okolí se záludným nepřítelem lidského mozku, kterého nemocný vůbec nevidí a proto s ním ani sám nijak nemůže bojovat.

Eidalon
Eidalon
19.11.2013 3 z 5

Ikdyž název zní až strašidelně, podstatu románu plně vystihuje. Kniha vyšla poprvé v roce 1985 a z nizozemského originálu Hersenschimmen byla přeložena a vydána v Čechách v roce 1996 pod názvem Zatmění mozku. Mimo jiné se dočkala ve světě spousty dalších vydání, byla zfilmována a převedena na divadelní jeviště, přesto české vydání z roku 1996 zůstalo mimo sféru zájmu veřejnosti a tak trochu zapadlo pod tíhou jiných událostí. Nyní tedy vychází znovu (2010) pod novým názvem Vyhasínání mozku Martina Kleina.

Nizozemský spisovatel Hendrich Jan Marsman, který vydává svá díla a stejně tak i tento román pod pseudonymem Bernlef (to, aby nedocházelo k záměně se shodným příjmením jiného slavného nizozemského básníka) jej napsal jako výpověď o tom, jak zlá a nekompromisní je diagnoza Alzheimerovy choroby, této neúprosné nemoci o stařecké demenci.

Diagnostika nemoci v současnosti hrůzně narůstá s tím, jak se prodlužuje délka lidského života, a tím se stává znovu velmi aktuální. O Alzheimerově chorobě si dnes může přečíst spoustu nejrůznějších pojednání a více či méně odborných publikací (což v době, kdy kniha vyšla možné nebylo), pan Bernlef zde však předkládá vynikající a velmi dramatický popis situace, který prožívá hlavní hrdina románu Martin Klein, který se od úsměvné zapomnětlivosti rychle dostává do stavu, kdy nedovede své jednání vysvětlit.

Z pohledu postiženého člověka je popisován průběh nemoci, postupné ztráta paměti, identity, snaha o rozpomínání, tragika ztráty a nedostatečnosti slov popsat své pocity, svůj stav až do diagnozy trvalé demence, kdy se život scvrkne do souslednosti dějů, které sám postižený již vnímá jen jakousi činnost bez jakéhokoli pochopení.

Román je ale i o ostatních kolem nemocného, o jejich reakcích a vnímání o tom, jak postupně přestávají nemocného zvládat a ten končí mimo jakoukoli realitu všedního dne. Je to velmi smutný konec identity člověka, navíc konec, který vyvolá strach ve všech zdravých, že jednou dopadnou stejně, neboť tělesnou křehkost stáří dneska umíme pochopit, té duševní se stále velmi děsíme a nedovedeme ji přijmout.

Kniha tak poodhaluje mnohem víc, než jen číslo diagnozy v lékařské zprávě, než všechny průvodní jevy a symptomy. Není to kniha jen o chátrání duše, jde tu také o partnerskou lásku a dlouhotrvající rodinné vztahy a vazby, které jsou v konečné míře určující.

Těžko se mne hodnotí takováto četba. Četba frustrující, ale velmi výživná především pro všechny ty, kteří se ještě nesklonili a v pokoře nepřijali, že život umí být i takto krutý a že tito lidé, ale především rodiny potřebují pomoc okolí víc než kdy před tím.

Zavírat se před realitou světa nelze, knihu by si měli přečíst snad všichni, neboť všichni se dostaneme ve svém životě do stavu, kdy budeme mít staré rodiče, kteří budou možná potřebovat naši pomoc a pak zestárneme sami a pokud nepředáme vše dobré do další generace, zůstaneme v tom naprosto sami.

Márinka
Márinka
30.11.-0001 5 z 5

Neméně silné jako kniha s ženskou hrdinkou "Ještě jsem to já" od Lisy Genovy.

Štítky knihy

stáří nizozemská literatura psychologické romány senioři demence (nemoc) Alzheimerova choroba

Autorovy další knížky

J. Bernlef
nizozemská, 1937 - 2012
2010  85%Vyhasínání mozku Martina Kleina
2007  80%Stratený syn

Kniha Vyhasínání mozku Martina Kleina je v

Přečtených62x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených10x
Knihotéce12x
Chystám se číst49x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x