Vůně Francie

Vůně Francie https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360281/bmid_vune-francie-XXO-360281.jpg 3 53 20

Angličanka Iris má už dost šedého a nudného Londýna, a tak když její přítelkyně objeví inzerát s nabídkou práce stenografky v jižní Francii, neváhá a vydává se na cestu. Ubytuje se v exkluzivním hotýlku plném zvláštních a výstředních aristokratů. Brzy zjišťuje, že nic není tak, jak si představovala. Její zaměstnavatel Hammond Brooke je záhadný muž, který skrývá mnohá tajemství. Když Iris zjistí, kdo Hammond doopravdy je, je na jednu stranu šokovaná a ohromená, ale cítí se poctěná, že pro něj pracuje. Iris se brzy ponoří do tajemného světa výroby parfémů, do světa intrik a klamu. Postupně odhaluje pravdu a začíná si uvědomovat pravý význam slov láska, loajalita a zrada…... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Baronet
Originální název:

The French Perfumer , 2017


více info...

Přidat komentář

martineknatasa
25.03.2022 5 z 5

Pěkné, opravdu pěkné, hezky se čte.

čef
28.11.2021 5 z 5

Konečně ženský román, který se mi líbí skoro bez výhrad. Milý příběh, vyprávěný v 1. osobě bez časových skoků lineárně, je dostatečně poutavý a místy i záhadný. Láska, zamotané vztahy, parfémy a společenské události jsou zde též a nechybí ani story z války. Vše je tedy připraveno pro dobré čtení.


mcabr
17.08.2021 5 z 5

Moc pěkné, oddychové čtení

katst
28.05.2021 2 z 5

Nalákala mě hezká obálka knihy a že je z prostředí Francie a popravdě, je to i po přečtení to jediné, co se mi líbilo.
Námět by nebyl špatný, ale samotný děj se vleče a je, pro mě, málo propracovaný.
A když k tomu přidám postavy, kdy ani k jedné nepocituju žádné sympatie, jsem ráda, že jsem zvládla dočíst…

novakovaterka22
05.05.2021 3 z 5

Tak tohle byl hodně zajímavý příběh. Pokud máte rádi příběhy, kde jsou střípky války tak si knihu přečtěte. Já osobně jsem od knížky čekala úplně něco jiného. Poklidnou romantiku s malým množstvím tajemství. No to jsem se teda hodně sekla. Tohle totiž není romantika jak by se z obálky mohlo zdát. Tohle je příběh, kde se řeší spoustu témat od násilí v rodině až po hledání sama sebe. Pár věcí bych, ale chtěla dotáhnout takže proto hodnotím lepším průměrem. Jsem zvědavá na další knihu od autorky.

Bebe2004
11.04.2021 4 z 5

Ze začátku jsem se musela do čtení nutit, ale zhruba v jedné třetině mě to začalo bavit. Postavy byly celkem fajn, příběh zajímavý a odhalování informací v průběhu příběhu fungovalo.

Majka1979
10.01.2021 5 z 5

Možno trošku z iného súdka, ale určite som rada, že som si knihu prečítala a mám ju. :)
Iris sa rozhodne zmeniť prostredie a prijíma prácu vo Francúzsku. Cestuje z Anglicka do Francúzska pracovať pre niekoho, koho nepozná a od začiatku netuší, čo tam bude robiť.
Zisťuje veľa zaujímavých faktov z minulosti tajomného pána Brooka a jeho žena, ktorá sa vydáva za jeho sestru, tak tá sa vykreslí ako riadna mrcha a žena, ktorá pre peniaze urobí všetko.
Iris stretáva aj lásku, aj tam sú však prekážky.
Všetko sa krásne rozpletie na konci, kde pán Brook urobí niečo, čo prekvapí aj samotnú Iris. A láska k mužovi, ktorý sa jej prizná k niečomu, čo urobil, aj tak dostáva šancu a či ju využije a obetuje všetko, to už je otázka, na ktorú dostanete odpoveď v tejto knihe :)

Meryl555
21.11.2020

Kniha se mi moc líbila, očekávala jsem naprosto něco jiného, ale byla jsem vtažena do děje "tajemství výroby parfémů". Naprosto nečekaný závěr, nebudu prozrazovat, knihu doporučuji.

Werja7
30.05.2020 5 z 5

Knížka se mi líbila, byla velmi čtivá. Epilog mě příjemně překvapil dodal příběhu váhu.

knihovnička007
12.05.2020 2 z 5

Není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem a totéž platí i o knihách...
Miluji knihy o Francii, v Nice i v Monacu jsem byla, ale kniha mne nedokázala vtáhnout do děje, bohužel :(
Iris je ve svých 35 letech tak naivní, až to občas hodně bolí. Kniha je psaná jako deník a většinou mi přišlo, že to píše nějaká zamilovaná puberťačka školou povinná.
Téměř celou knihu se toho moc neděje, Iris si pořád balí a vybaluje kufry. V knize spousta (zbytečných) postav, ale to, co na konci objeví, by chtělo více propracovat a přišlo mi, že to autorka chce mít rychle z krku. Konec bych si představovala plynulejší s detaily. Tady to na nás autorka vypálila na pár stránkách rychlostí blesku.
Nádherná obálka, příběh z krásného prostředí jižní Francie, ale... příběh více než kulhal :(

zuzka5372
26.04.2020 4 z 5

Byla jsem mile překvapena, příběh se mi velice líbil...

handulli
21.07.2019 3 z 5

* 3,5
Od knihy jsem očekávala něco jiného, proto jsem byla zpočátku překvapená a trochu zklamaná. Po polovině knihy jsem si na autorčin styl psaní zvykla a závěr se mi moc líbil. Jen ten začátek byl takový nijaký.

viki77
15.03.2019 5 z 5

Mě se kniha líbila hezký příběh.

alnahu
25.10.2018 2 z 5

Také jsem se na tuto knihu těšila , nalákala mi krásná obálka. Ale příběh mi neoslovil, nemohla jsem se pořádně do děje začíst. Příběh Iris začínal velmi slibně, kdy opustí Anglii a vydá se na jih do Francie, aby zde našla práci a snad i lásku. Je zaměstnána jako stenografka u bohaté aristokratické rodiny Brookeů ,kde pomalu rozmotává tajemství, které tuto rodinu obestírají. Ale nečeká ji nic pěkného, svět této rodiny je plný lží a intrik.

MirrorIsis
16.08.2018

Báječná oddechovka, jedním dechem...

Ditules
09.07.2018 2 z 5

Čekala jsem trošku něco jiného. Nedokázala jsem se začíst... :(

i.stefany
28.06.2018 4 z 5

Dojemně voňavý příběh z pobřeží jižní Francie 60. let minulého století je plný tajemství, otazníků a překvapení. Mně osobně se velmi pěkně četl. Není to žádné drámo, ale vyprávění hlavní hrdinky o části svého života, formou deníku. Moc se mi líbí obálka knihy.

Channach
08.06.2018 4 z 5

Očekávala jsem lehký, voňavý románek, který by byl jako lehoučká letní jednohubka. Dostala jsem něco úplně jiného. Román Amandy Hamspon v sobě kloubí malebnost Francie, lahodné vůně a luxus s krutostí a maskou anglické smetánky i pohnutými osudy lidí, kteří přežili ne jednu, ale dvě světové války.
Více v mé recenzi v záložkách.

Modrina
17.05.2018 3 z 5

Čekala jsem lehkou oddychovku a nebyla jsem zklamaná. Jen mohla autorka některé vedlejší dějové linie více propracovat.

mariva
23.04.2018 3 z 5

Trvalo mi hodně dlouho, než jsem se do knihy začetla a než se v ní začalo něco dít, trochu víc mě kniha začala bavit teprve v závěru. Zvláštní postavy, nic neříkající dialogy, a pak najednou v poslední třetině knihy docela zajímavý děj. Škoda, že taková nebyla celá kniha, dost jsem se na ni těšila a čekala jsem víc.

Štítky knihy

romantika

Autorovy další knížky

Amanda Hampson
novozélandská
2018  69%Vůně Francie
2019  63%Tajemství žlutého domu