Vteřiny života

Vteřiny života https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516618/bmid_vteriny-zivota-I0y-516618.jpg 4 22 4

Příběh první německé novinářské fotografky a vrcholové gymnastky z NDR – pohnutý kus historie. Když Angeliku Steinovou v patnácti letech vyhodí ze školy, zdá se, že se její sen rozplynul. Žádný fotograf v Kasselu nechce přijmout do učení dívku, navíc ještě s nedokončenou školou. Angelika se ale nevzdává – a nakonec jí dá šanci fotograf, který před nedávnem utekl z NDR. Ve stejné době vrcholová gymnastka Kristýna Magoldová ve Východním Berlíně pilně trénuje, aby mohla NDR reprezentovat na olympijských hrách. Je to ale opravdu její sen? Při stavbě Berlínské zdi v roce 1961 se obě ženy za dramatických okolností setkávají. Katharina Fuchs vypráví s velkým smyslem pro detail a empatií příběh dvou stejně umíněných i odvážných mladých žen odehrávající se v Západním Německu a NDR. Nedávná historie ožívá spolu se dvěma pohnutými ženskými osudy.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Red
Originální název:

Lebenssekunden , 2022


více info...

Přidat komentář

ctenarTanDa
22.04.2024 5 z 5

Život dvou cílevědomých dívek v rozděleném poválečném Německu. Kristýna Magoldová tvrdě trénuje gymnastiku ve Východním Berlíně na úkor svého zdraví a mládí, aby mohla reprezentovat na olympijských hrách. Angelika Steinová žije v Západním Berlíně a chce být fotografkou.Podaří se jí prosadit se jako žena v tomto oboru?Politická situace holkám nenahrává k bezstarostnému mládí.Vteřina při cvičení stejně důležitá jako vteřina při zmáčknutí spouště. Poutavý,čtivý příběh z 50.let 20.století.

Mandlevest
14.04.2024 5 z 5

Moje oblíbená autorka a její další literární sonda do života v poválečně rozděleném Německu, primárně v Berlíně. A opět, jako v předchozích knihách, se věnuje reálným hrdinkám, první německé fotografce Angelice Steinové a německé reprezentantce v gymnastice Kristýně Magoldové. A je to tedy síla, zejména osudy Kristýny, žijící v tehdejším NDR, jen pár desítek metrů za čarou, kde v závěru knihy vzniká stavba Berlínské zdi, která na mnoho let násilně rozdělila životy a osudy lidí a rodin, dosud žijících v jednom městě. Je zde také popsán přístup k talentovaným děvčatům, gymnastkám v bývalé NDR a opravdu z toho mrazí. Drsné čtení, ale dnes, když se často nostalgicky vzpomíná na čas života za železnou oponou, více jak potřebné, abychom , v této těžké a neklidné době, nezapomínali. Výborná kniha, která graduje, navíc, v závěru, doplněna krátce o informace o dalším osudu hlavních postav. Jediné, co vytknu, je obálka. Je hezká, ale nějak, pro mě, vůbec nekoresponduje s tímto dramatickým příběhem.


Ambo
23.10.2023 5 z 5

Hezký příběh i tom, že nevzdávat se, se vyplatí.

iška
24.09.2023 3 z 5

Celkem dobře se to četlo. Zajímavé bylo pozadí - konec 50. let, vznik Berlínské zdi v roce 1961 i náhlédnutí do sportovního zákulisí NDR. Prošla jsem spoustu fotografií, a i když vím, že cesty na západ byly rozličné, ne vše je asi dohledatelné. Své čtenáře si ale titul určitě najde.