Všeobecné spiknutí

Všeobecné spiknutí https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80964/vseobecne-spiknuti-80964.jpg 4 33 4

Smutně ironická zpověď o hledání naděje. Román, obsahující četné autobiografické souvislosti, je vrcholným dílem českého spisovatele. Spletitý děj knihy je osnován se smyslem pro tajemnost a napětí. Skutečnost se prolíná s horečnatými přeludy, časové podněty jsou spojeny s otázkami po smyslu lidského života a hledáním základních jistot. Psychologicky náročné dílo, které dosáhlo v zahraničí významného úspěchu a bylo též zfilmováno.... celý text

Přidat komentář

Birter
19.07.2022 5 z 5

Špička. Vše a více, co od románu chcete. Napětí, původní zápletky a figury, filozofická jasnozřivost, vysoký vypravěčský talent. Už dlouho jsem nečetl tak skvělé dílo. Hostovský na Čechy nezapomněl, a my bychom neměli zapomenout na něj.

LucieT.
30.01.2020 4 z 5

"Octne-li se člověk Janova druhu proti své vůli mezi blázny, má tři možnosti: buď čekat, až se také zblázní, což ovšem nezáleží na jeho vůli, nebo předstírat nové, originální šílenství, aby opravdoví blázni nad ním nakonec udělali kříž a dali mu pokoj, i když si ho napřed nějak podrobí a zajistí. Nebo za třetí a nakonec může takový nešťastník blázny přelstít tím, že se uzavře, že žije dvojím životem, jiným navenek a jiným v sobě, a že do katakomb svého úkrytu zavede až po dlouhém čase poustevničení jen lidi neschopné na něm zrady. A Jan se uchýlil k posledním dvěma možnostem. Jednak předstírá bláznovství, možná i sobě, a jednak se snaží blázny přelstít."

Úzkost a osamělost jedné rozvrácené duše, tajemno, napětí, nedůvěra, groteskno a hlavně ty stavy mysli a emoce! Stejně jako román Neviditelný Jaroslava Havlíčka, výborná psychologická próza.


Teckovana
22.11.2019 5 z 5

Je smutné, že tato výborná kniha téměř upadla v zapomnění, stejně jako její autor. Hostovský účtuje s Československem, Amerikou i se svým dosavadním životem nemilosrdně, ale s nadhledem, za pomoci chytrého humoru a ironie. Pokud nepovažujete dvacáté století za pravěk a nenecháte se odradit lehce zastaralým slovníkem, metaforickými pasážemi a paranoidními představami hlavního hrdiny, budete s velkou pravděpodobností spokojení. Zaujalo mě, že se tu dvakrát mihnul prezident Beneš, který zde kupodivu nepůsobí jako mučedník či národní hrdina, ale spíše jako obyčejný člověk vláčený dějinami, který věří ve svou neomylnost a není zvyklý naslouchat jiným.
Jen na okraj: Egon Hostovský se narodil ve východočeském městě Hronov, stejně jako Jirásek, ale na rozdíl od něj se stále dá číst a nenudí. :-)

Jelitovna
19.03.2019 5 z 5

Četla jsem příšerně dávno, hodnotím podle toho, jak se mi knížka líbila tehdá.