Všechny holky, kterými jsem byla

Všechny holky, kterými jsem byla https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489532/bmid_vsechny-holky-kterymi-jsem-byla-Ngw-489532.jpg 4 49 13

Tři teenageři. Dva bankovní lupiči. Jediná cesta ven. Nora O’Malleyová už byla v kůži hodně holek. Jako dcera mistryně podfuků se musela převtělit do mnoha různých já. Ovšem ve chvíli, kdy se její matka do posledního cíle zamiluje, místo aby ho obrala, se Nora rozhodne provést nemyslitelné: oblafnout vlastní matku a utéct. Pět let se Nora snaží vést normální život. Ale pak se najednou octne v situaci, kdy potřebuje oprášit své někdejší dovednosti, protože musí zachránit nejen sebe, ale také dva lidi, které miluje, ze spárů bankovních lupičů. Nora O’Malleyová už byla v kůži hodně holek. Jako dcera mistryně podfuků se musela převtělit do mnoha různých já. Ovšem ve chvíli, kdy se její matka do posledního cíle zamiluje, místo aby ho obrala, se Nora rozhodne provést nemyslitelné: oblafnout vlastní matku a utéct. Pět let se Nora snaží vést normální život. Ale pak se najednou octne v situaci, kdy potřebuje oprášit své někdejší dovednosti, protože musí čelit třem problémům: č. 1: Její ex ji načapal s její holkou. I když se spolu všichni tři kamarádí, Wes o ní a Iris nevěděl. č. 2: Den potom, co ji Wes s Iris načapal, spolu všichni tři musejí uložit v bance peníze, které vybrali na zvířecí útulek. A tahle noční můra se ještě mnohonásobně zhorší, protože: č. 3: Hned poté, co vejdou do banky, ji dva maníci začnou vykrádat. Ti dva ovšem ještě netuší, s čím si zahrávají a koho si to vlastně vzali za rukojmí.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The Girls I've Been , 2021


více info...

Přidat komentář

lucakuca
22.01.2024 5 z 5

Nadšená! Brutální Nikita se vrátila! Kdo že proboha?
Tak znovu a lépe :-)
Dívka, co si poradí v každé situaci, spíš lže než mluví pravdu, ovládá tisíc způsobů všeho...
Tak tahle dívka se omylem připlete k přepadení banky a jupiii kniha je na světě.
A jak že se stalo, že tohle všechno umí? No to si počkej, taky to na sebe Nora vyžvaní....

oblakaknih
20.08.2023 4 z 5

Výjimečné ovlivnění sociálními sítěmi, jelikož do této knihy jsem se primárně ani nechtěla pouštět. Nebudu lhát, byla by to obrovská chyba! Tohle je totiž pecka hned v několika ohledech. Kniha je zajímavá jak v nápadu samotném, jeho zpracováním, jeho přesahem i grafikou.
V knize sledujeme hlavní hrdinku, která to v životě rozhodně nemá lehké. Za svůj život vystřídala hned několik identit, její matka je podvodnice,... A to je jen zlomek jejího příběhu. Hned v úvodu knihy se ocitne jako rukojmí při bankovním přepadení.
Tohle je jedna z knih, na jejíž postavy budu ještě nějakou dobu myslet. Každá z nich má za sebou nějakou minulost, která ji ovlivňuje a se kterou se snaží vypořádat.
Kniha se četla až příliš dobře, nemohla jsem se od ní odtrhnout a nejradši bych se vše dozvěděla najednou! Ale pozvolné odkrývání pravdy mělo něco do sebe.
V příběhu se prolíná minulost s budoucností. Sledujeme děj v bance a zároveň nás hlavní hrdinka seznamuje se svými osobnostmi. Musím opravdu vyzdvihnout, jak skvěle graficky zpracovaná kniha je. Díky tomu bylo velmi jednoduché se v knize zorientovat a pokud bylo potřeba, k jednotlivým identitám se bez složitého hledání vrátit.
Máme zde romantickou linku, která se ale nevyrovná té přátelské. Motiv přátelství pro mě byl tím nejkrásnějším na celém příběhu!
Osobně mě trošku zklamal konec, který mi přišel lehce překombinovaný a jaksi nepatřičný.
Celkově jsem z knihy ale nadšená a rozhodně ji doporučuji!


LenkaPet
04.03.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila hlavně stylem, jakým je napsaná. Současnost a mezi tím vyprávění o minulosti, postupné odkrývání proč je hlavní hrdinka právě taková jaká je. Je to takové vyprávění, ale myšlenka hluboká.

spencer
08.01.2023 4 z 5

Tato kniha se sice může zdát jako obyčejný příběh o dívce, která se stane spolu s jejími blízkými jednou z rukojmích v bance, ale není tomu tak. Není totiž obyčejnou dívkou a především ne klasickým rukojmím. Díky své minulosti umí dobře manipulovat s ostatními a hrát hry. Otázkou tak zůstává, kdo bude v tomto případě tahat všechna esa z rukávu.

Hlavní hrdinka Nora je vskutku pozoruhodnou postavou. Nejenže je nebojácná, ale má vše podrobně promyšlené. V průběhu čtení nahlédnete do její minulosti a pochopíte, jak a čím ji ovlivnila. Autorka si skvěle poradila s tematikou traumatu a týrání. Téma rozebírá citlivě, ale zároveň nic nezlehčuje.
Krátké kapitoly a střídání přítomnosti s minulostí vás přinutí číst dál. Hodně oceňuji, že jsou kapitoly odehrávající se předtím na šedém papíře, takže automaticky budete vědět, že se ta určitá příhoda už stala.

Titul se mi líbil, ale nevadilo by mi, kdybychom více času trávili v přítomnosti s Wesem a Iris. Vztahy mezi těmito postavami byly komplexní a ději by pomohlo je blíže prozkoumat. Dále mám drobnou připomínku ke konci, od kterého jsem čekala trochu víc. Nemůžu však říct, že by byl špatným zakončením Nořiny cesty. Pouze jsem si přála velkolepější finále.

Všechny holky, kterými jsem byla vám tedy můžu určitě doporučit. Děj by se dal přirovnat k horské dráze a určitě si s příběhu mnohé odnesete. Nejenže má queer reprezentaci, ale nacházejí se v něm postavy, s jejichž problémy budete soucítit.

blackoutzuzi
04.11.2022 2 z 5

Já už knihy pro mládež takřka nečtu, občas ale udělám výjimku, jako třeba s touto knihou, u které mě nalákal fakt, že se jedná o thriller. Kniha odpovídá své cílové skupině, je velmi jednoduše napsaná, hlavní hrdinové jsou teenageři a cením i originální námět, ale BACHA, je v ní vyobrazeno násilí a to mnohokrát a v různých podobách! Tudíž to rozhodně není young adult, ale new adult! Bohužel mě ale vůbec nebavila :( Zdlouhavé, občas přitažené za vlasy, postavy mě absolutně neoslovily.. Bohužel. Docela zklamání.

Kuxka
31.10.2022 5 z 5

Neměla jsem vysoké očekávání, ale byla to bomba! Čekala jsem drama v milostném trojúhelníku (pravda, úplně pozorně jsem nečetla, o čem to bude), a ne napínavou vloupačku, šest holek s neuvěřitelnými příběhy a promyšlenost toho všeho..
Určitě doporučuju!

baru_lienka
20.09.2022 4 z 5

Ještě že si autorka uměla všechno tak dobře načasovat. Tajemství a zvraty se skvěle střídaly v současné i minulé dějové lince a společně tvořily skvělé napětí, protože ve výsledku by si kniha zasloužila spíš 3*.

Kniha je lehce feministicky laděná- ochranitelskou starší sestrou počínaje a nepříjemnostmi menstruačního cyklu konče. Já tohle téma v knihách naprosto miluju, ale množství otců/tyranů v tomhle příběhu se mi zdálo nějak podezřelé, kdyby jednou z důležitých postav nebyl Wes, myslela bych si, že autorka nenávidí všechny muže na planetě.

"Jenže tyhle děti nikdo neučí, co mají dělat při bankovní loupeži. Tyhle děti se učí, co mají dělat při střelbě ve škole."

Tak tyhle dvě věty způsobily to, že mě mrazí za krkem. Příběh se sice odehrává ve zločineckém prostředí, ale vážně mě zaskočilo, že znalost "jak se chovat při útoku na školu" se USA už bere za něco normálního a autorka to dokonce používá jako argument ve stylu: V pohodě, že brečíš při loupeži, hlavní je, že víš, co dělat při střelbě ve škole.

knihomolka27
25.08.2022 2 z 5

(SPOILER) Já vlastně mám trochu problém tuto knihu hodnotit. Na jednu stranu ocenuji celkem originální a neotřelý nápad, na druhou stranu m tahle kniha skoro vůbec nebavila.
Téma bankovních lupičů, kteří shodou okolností mají za rukojmí jednu z největších a nejpřekvapivějších podfukářek mi přišlo opravdu hodně zajímavé a přitažlivé, ale to zpracování mi nějak nesedlo. Nedokázala jsem se moc ztotožnit nebo si oblíbit hlavní hrdinku natož její kamarády, retrospektivní pasáže s identitami byly zajímavé a určitě nejčtivější, ale i tak jsem z toho nebyla nijak odvařená. Já nevím no...mně prostě kniha příliš nesedla, hodně těžko jsem se tím prokousávala, styl psaní mi přišel strašně rozvleklý, vadilo mi, že tam bylo hodně hovorů o ničem a nebo stále o tom samým, chvílemi mi přišlo skoro až směšné jak z hlavní hrdinky všichni dělali to největší tajemství ever... každopádně některá témata co tam jsou, mi přijdou hodně zajímavá....třeba to předstírání hodné holčičky a oběti, která musí snášet i šikanu, jelikož je to součást plánu, tedy vlastní hrdost vs peníze.....Jestli z toho bude film, tak to pro mě bude určitě stravitelnější než knížka. Za mě obří zklamání....skoro až o ničem. Tak to na mě působilo.

KatChiss
02.06.2022 5 z 5

4,5

Přečteno 40 minut po půlnoci, ale budeme dělat, že jsem ji přečetla za jeden den, oukej?

Rebecca. Půvabná, příjemná a tichá. Samantha. Kouzelná, křehká a krotká. Haley. Pokorná, oddaná a skromná. Katie. Roztomilá, odvážná a chytrá. Ashley. Nora.
.
Tenhle young adul thriller jsem přečetla během jednoho dne. Příběh byl tak napínavý a zajímavý, že jsem se od něj nemohla odtrhnout. Na začátku se setkáváme s Norou, jejím bývalým přítelem Wesem a její nynější přítelkyní Iris v bance, kam jdou uložit peníze. Jsou už skoro na řadě, když banku přepadnou dva ozbrojení lupiči. Nora zachová chladnou hlavu a snaží se zachránit jak situaci, tak všechny přítomné. Do toho všeho se vloží Nořina starší sestra aka soukromá vyšetřovatelka. Takže je tu velmi dobře zastoupena #girlpower
.
“Jsme holky, co jsou vždy připravené na bouři.”
.
Kapitoly v bance střídají tzv. flash-backy aneb vzpomínky / pohledy do minulosti hlavní protagonistky - Nory. Dozvídáme se, že byla matkou nucena měnit identitu a hrát podle jejích pravidel. Jednou byla krotká, jindy zase odvážná. Musela obelhávat lidi. Krást. A pak si jednoho dne řekla dost!
.
“Obě jsme zlomené holky dorůstající v ženy s prasklinami zacelenými něčím drsným místo jemného uhlazeného povrchu.”
.
Kniha obsahuje, alespoň dle mého názoru, originální prvek. Příběh vypráví Nora a na začátku kapitol odehrávajících se v bance vypisuje, co všechno mají u sebe a kolikátý plán právě probíhá. Bavilo mě to sledovat a porovnávat jednotlivé kapitoly. Zároveň se mi líbilo, že retrospektivní kapitoly byly psané na šedém papíře. Celkově byla grafická stránka velmi povedená. Třešničkou na dortu je krásná obálka.
.
“Byla jsem vychovaná jako prase na porážku. Místo toho jsem se stala lovkyní. Takovou, která nikdy nemine cíl. Za žádnou cenu. Rebecca a Samantha byly na potrénování. Haley a Katie už byly naostro. A Ashley? Tak ta už byla nebezpečná.”

broskev28
31.05.2022 4 z 5

Tak já jsem se k této knize dostala díky recenzi mé oblíbené uživatelky Podlavicí, a jsem jí za to tuze vděčná - sama bych ji asi neobjevila.
Příběh je velmi překvapivý, zajímavý, napínavý, a k tomu všemu naťukne spoustu důležitých témat. Jednu hvězdu jsem odebrala proto, že jsem měla pocit, jako by příběh ke konci ztrácel tempo i náboj, navíc ta kumulace h . . . . . v roli otců mi nesedla, ale to je čistě osobní záležitost. A naopak velmi povedené jsou zmínky o Nořině terapii a terapeutce.
Každopádně doporučuju přečíst, protože příběh Nory, Iris a Wese za to určitě stojí. A první řádek anotace vás na něj spolehlivě naláká, ten se opravdu povedl.

Nesnáším to rčení: "Co tě nezabije, to tě posílí". Je to hovadina. Někdy je to, co vás nezabije, mnohem horší. A to, co vás zabije, se jeví jako lepší varianta. Protože to, co vás nezabije, vás poškodí natolik, že je těžké probojovat se životem s tím, co vám zůstalo.

KristieSpacil
16.05.2022 5 z 5

Ve spolupráci s Albatros Media.

A nebudu lhát, knihu Všechny holky, kterými jsem byla od Tess Sharpe jsem se rozhodla zkusit především proto, že Netflix chystá adaptaci a hlavní roli si má střihnout Millie Bobby Brown aka Eleven či Enola Holmes. No kromě toho, že to má být thriller, že má být hlavní hrdinka nějaká zlodějka, jsem o knize vlastně nic nevěděla. Asi i proto mě totálně překvapila! A naprosto nadchla, hele.
Tak předně jsem to vůbec nemohla přestat číst. Má to výborné tempo, autorka skvěle udržuje napětí, protože umí scénu utnout ve správné chvíli a zároveň uskočit v ději tam, kde je to stejně zajímavé. Navíc vám už od začátku hází drobečky informací, které když si začnete skládat dohromady, začnete tušit, že vás čeká něco pořádně mrazivého.
Ta kniha má vlastně dvě dějové linie. V té současné se setkáváme s Norou v momentě, kdy se se svou současnou přítelkyní a s ex-přítelem ocitá uprostřed bankovní loupeže, kterou se bude snažit přežít. V druhé linii sledujeme její dětství a dospívání, kdy ji její vlastní matka používá jako nástroj k okradení pochybných mužských.
A že ta druhá linka je pořádně drsná. Bacha na TW, těch různých forem násilí a týrání je tam docela dost.
Nicméně je hrozně super, že tam autorka ukazuje, že s podobným traumatem je možné se poprat. Je tu poměrně velký důraz na terapii, za to palec nahoru.
Hrozně mě to nadchlo i v různých drobnostech. Často má ten příběh silně feministický podtón, boj proti patriarchátu je tu vyjádřený dost jasně. Taky tu jedna z hrdinek menstruuje! Mluví o svém menstruačním kalíšku. Vzhledem k tomu, jaké tabu menstruace podle mě stále je, přišlo mi skvělé, že to tam autorka dala. Řeší se tu i sex, nechtěné těhotenství a potrat. Za mě další plusové body.

Zkrátka - zkuste tuhle knihu! Trochu mám pocit, že se zařadí spíš k těm méně čteným titulům, protože to není žádný mainstream, ale za mě to bylo fakt super a doporučuji vám jí dát šanci.

Libris_Na_Ex
27.04.2022 4 z 5

Na thrillery moc nejsem, ale tenhle mě svou anotací velmi zaujal, takže jsem se rozhodla po něm sáhnout a rozhodně toho nelituju. příběh otvírá mnoho vážných témat a silných příběhů, které mě rozhodně nenechávaly chladnou a myslím, že nad knihou budu ještě dlouho přemýšlet.
Přesto se ale našlo něco co mi nevyhovovalo. Kniha hned ze začátku pošle svoje hlavní hrdiny do nebezpečí, což má ve čtenáři vzbudit napětí a touhu pokračovat. Jenže já potřebuju více času s hrdiny v jejich "klidovém režimu", abych je měla možnost poznat. Ze začátku jsem proto s hrdiny moc propojená nebyla. Časem se ale dozvídáme o postavách víc a mě i samotná kniha začala více bavit. Nějaký čas to ale trvalo.

Shaxx
25.04.2022 4 z 5

Zajímavý příběh a super zpracování. Styl psaní je čtivý, autorka dobře pracuje s odhalováním informací. Hlavní hrdinka má za sebou rozhodně netypickou minulost.
Líbilo se mi, že části s Nořinými osobnostmi z minulosti byly psány na světle šedém papíře, takže se snadno odlišilo, v jaké časové ose příběhu se nacházíme, to je moc hezký detail.
Celkově se tohle povedlo, bylo to zas něco nového, co nejelo podle nějaké osvědčené šablony.
Jestli se to skutečně bude zfilmované, moc ráda se na to mrknu (a Millie Bobby Brown si do role hlavní hrdinky dokážu určitě představit :) ).
A od autorky si toho ráda přečtu víc.

Štítky knihy

lupiči pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy knížky

2022  86%Všechny holky, kterými jsem byla

Kniha Všechny holky, kterými jsem byla je v

Právě čtených2x
Přečtených65x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených3x
Knihotéce74x
Chystám se číst69x
Chci si koupit20x
dalších seznamech2x