Všechno, na čem záleží

Všechno, na čem záleží https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488993/bmid_vsechno-na-cem-zalezi-2gJ-488993.jpg 3 11 6

Julie a Adrián. Ona přežila trauma, na které si nepamatuje, přesto ji pronásleduje jako dotěrný stín. On přišel o bezstarostné dospívání vinou osudu. Oba milují tanec a když se do sebe zamilují, zdá se, že jejich láska je záchranným kruhem v chaotickém světě. Bohužel v životě není nic ideální. Adrián je Cikán, a přestože pochází ze slušné rodiny, někdy to nestačí. Zejména pokud si někdo myslí, že může ovládat životy jiných. Ani jeden se nechce toho druhého vzdát, protože si jsou vzájemně vším, na čem záleží. Nevyzpytatelný osud znovu zasáhne. Zachrání ji Adriánova silná láska? Nebo zůstane navždy uvězněná v hrůze z minulosti?... celý text

Přidat komentář

1v8na
26.12.2022 3 z 5

Příběh v knize nebyl špatný, měl sám o sobě dobrý nápad. Ale měla jsem jeden velký zásadní problém. Nevadilo mi to, že byl konec na můj vkus překombinovaný a useknutý. Vadilo že mi to, že začátek byl hodně pozvolný, místy až nudný. O to víc se snažila nacpat akci a zazivnost na konec knihy, což podle mě nevyšlo.

stju
24.10.2022 2 z 5

Poměrně brzy, když jsem se do knihy pustila, jsem zjistila, že jsem tentokrát neměla při výběru úplně šťastnou ruku. Nejspíš nejsem ta správná věková kategorie, kterou by tato kniha oslovila. Já sama bych ji asi zařadila mezi "young adult" literaturu.
Výběr byl můj problém, ale ani tak mi neseděl styl autorčina psaní, připadal mi takový příliš jednoduchý, stejně jako vykreslení postav - ploché, bez života. Nechci být xenofobní, ale i ten Adrianův původ mi přijde trochu prvoplánový. Bohužel se ta trochu urputná snaha o "zajímavost" týká celého příběhu, včetně až "odbytě" působícího závěru, což tu už několikrát zaznělo.
Podle mého názoru, knize neprospěl ani překlad Marcely Kohoutové do češtiny. Zdál se mi takový toporný, místy působil až "nečesky", včetně chyb, kdy se jednou chlapec jmenoval Čierník a podruhé Černík...
A jen můj dojem na závěr - Adrián oslovoval a mluvil o babičce jako o babce. Připadá mi, že v češtině toto oslovení působí jinak než ve slovenštině. Ale to je opravdu jen můj názor, mohu se plést, protože jako Češce mi ten "cit" pro jiný jazyk nutně chybí.


MariN14
15.06.2022 2 z 5

Ze začátku mě kniha chytla, ale asi tak od poloviny už to podle mě ztratilo šmrnc. A konec knihy mi přišel takový náhlý, příliš otevřený... Očekávala bych určitě zajímavější rozuzlení. Nicméně přečetla jsem to za pár hodin - prostě romantická oddychovka.

Zuzulinka
28.05.2022 4 z 5

Čtivý příběh. Na mne až moc červená knihovna, proto 4*.

E.T.007
10.05.2022 3 z 5

Fajn príbeh. Číta sa ľahko, dej plynie rýchlo. Páčila sa mi hlavná myšlienka - že nie je Róm ako Róm. Ja som si to trochu zovšeobecnila, lebo nie len Rómov hádžeme do jedného vreca. Človek sa neraz stretne s neopodstatnenou nevraživosťou voči ľuďom inej farby pleti, národnosti či etnickej skupiny. A ja nechápem, prečo to tak je. Lebo ani farba pleti, ani národnosť neurčuje, či je niekto lepší alebo horší človek. Všade sa nájdu aj dobrí, aj zlí ľudia.
Lebo ako autorka napísala: "V každom z nás je zlo, chlapče. Je len na nás, či ho v sebe umlčíme alebo vypustíme von."

Čo by som tomuto príbehu vytkla je koniec - zdal sa mi taký unáhlený. Ja osobne by som uvítala, keby tam bola ešte jedna kapitola, ktorá by nám prezradila, kde celý ten čas Júliina mama bola. Ako a kde žila a čo bolo dôvodom jej odchodu - odišla sama, alebo ju Juraj Dolský vyhodil?

ElikaBendova
19.02.2022 5 z 5

Všechno, na čem záleží je velice povedený příběh, který bohužel není pro každého. Už z anotace víme, že hlavní hrdina je cikán a automaticky ji to neprávem škatulkuje. Lucia Braunová nám věnovala příběh o dvou mladých dospívajících srdcí, kteří se do sebe i přes své vnitřní démony zamilují a musí čelit nástrahám života. Ne však zlodějům, drogám, vrahům, ale mnohem nebezpečnějším věcem. Lidem z našeho okolí a společnosti, ve které žijeme. Příběh nám ukazuje, jak se lidé rodí s čistou myslí a s čistým štítem. To co z nás dělá špatné lidi jsou sami lidé plné předsudků, xenofobie a neprávem všeobecně přijatými názory, že to či ono je špatné. Samozřejmě další problém je rasismus, ke kterému nás postupně učí. Tady v příběhu i samotný učitel. Adrián je skvělý kluk, který se narodil jako rom a pyká za to. Přestože je to naprosto skvělý člověk, od kterého bychom se mohli učit. Dnes spoustu lidí očerňuje "černé", ale neuvědomují si, že je na světě mnohem víc odporných bytostí bílé rasy. Obě dvě postavy mají krásně napsaný charakter a líbí se mi, že autorka nakousla i téma domácího násilí, kterého bohužel přibívá. Já můžu za knihu jenom poděkovat a určitě si ji přečtu znovu. Sama mám spoustu přátel, kteří jsou "černí" a dala bych za ně život.

Autorovy další knížky

2016  69%V zajatí vášne
2017  70%V zajatí strachu
2015  63%Desivé odhalenie
2014  64%Nič krajšie už nepríde
2022  55%Všechno, na čem záleží

Kniha Všechno, na čem záleží je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce58x
Chystám se číst13x
Chci si koupit6x