Všechno, co potřebuješ, jsou uši

Všechno, co potřebuješ, jsou uši https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273047/bmid_all-you-need-is-ears-vsechno-co-pot-Mk9-273047.jpg 4 14 7

Příběh muže, který stvořil Beatles. Hudební producent George Martin je právem přezdívaný Pátý Beatle. Byl to právě on, kdo liverpoolskou čtveřici doplnil svým klasickým hudebním vzděláním a citem pro aranžmá a harmonii. Dnes již nesmrtelné skladby mu vděčí za mnohý šťastný nápad: Yesterday by bez něj nikdy nezaznělo smyčcové kvarteto a není nadsázkou tvrdit, že by Beatles zněli zcela jinak. Beatles však byli jen jednou kapitolou v jeho životě. Martin vzpomíná i na své začátky a s taktem pravého britského gentlemana dává prostor všem lidem, kteří pro něj byli významní. Jeho příběh je tak i příběhem nahrávacího průmyslu a všech převratných změn, které prodělal ve druhé polovině dvacátého století.... celý text

Literatura naučná Umění
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

All You Need Is Ears: The inside personal story of the genius who created The Beatles , 1979


více info...

Přidat komentář

Pítrs85
28.04.2022 4 z 5

Knížka, resp. to, co je v ní popisováno, samozřejmě zestárlo, ale jako náhled na dobovou techniku a inovace je tenhle životopis muže, jenž stvořil Beatles, víc než zajímavá. Navíc psána tak, jaký byl George Martin sám- vkusně, profesionálně, s lehkým humorem a nadhledem. George byl velký člověk a to nejen v tom, co za sebou na poli hudební produkce zanechal, pravý anglický gentleman. A knížka mi ukázala dvě věci- Beatles byli banda nevděčných spratků (ale zatraceně talentovaných) a prostředí hudebního průmyslu je jedna velká žumpa, o nic menší než třeba svět právníků nebo bankéřů.

lucifess
22.10.2021 2 z 5

Bohužel nesdílím úplné nadšení z knihy. Velké množství pasáží je velice odborných, běžnému čtenáři naprosto nic neříkající. Bylo zajímavé číst příběh, ale nad většinou knihy jsem se spíš trápila.


RoBertino27
18.08.2020 4 z 5

George Martin možná soupeřil s Brianem Epsteinem o titul "pátý Beatle". Pro fanoušky liverpoolské čtyřky bude možná zklamáním, že Martinovo vyprávění o spolupráci s nimi představuje větší část knihy, ten zbytek je možná pro běžného laika až příliš odborný, ale na druhou stranu - jak víme třeba z líčení Antonína Matznera - Martin byl především technik a vždy si s ním člověk popovídal mnohem více, když se zeptal na novinky v nahrávací oblasti než " jak to bylo s Beatles". Každopádně pro fanoušky Fab Four zcela určitě povinnost.

iskovsky
09.06.2020 5 z 5

George Martin ... čo dodať ? chce sa mi povedať ono východniarske: "naľejce temu čľovekoj !"

Grepp
16.03.2019 4 z 5

Kniha pre fajnšmekrov..

hystericwidow
11.03.2017 4 z 5

Poutavý pohled do zákulisí (nejenom) písní The Beatles. Pan George Martin svému řemeslu skutečně rozumí, i přes své zásluhy je před čtenářem ale plný pokory. Hůře se mi četly pouze kapitoly, kde byl podrobně popisován technický proces nahrávání. O tom žádná - Martin během psaní věděl, že ho bude číst spousta laiků a vše vysvětluje polopaticky a s lehkostí. Coby naprostý fyzikální analfabet jsem tyto části knihy však stejně četla s přemáháním. Na stranu druhou si myslím, že každý, kdo se považuje za pravého hudebního fanouška (čti: ne jenom konzumního posluchače), by měl mít aspoň zběžné povědomí i o těchto věcech.

karel9045
21.02.2016 5 z 5

Skvěle napsaná autobiografie jednoho z největších hudebních producentů a také nebývale skromného gentlemana, který o své životní cestě vypráví s humorným nadhledem. Už v dětství pochopil, že se narodil pro hudbu a rozhodl se jít za svým snem, stát se klavíristou. "Myslel jsem, že Rachmaninov je něco jako můj kolega" píše s velkou dávkou sebeironie o svých hudebních začátcích. Doba a nejspíš ani finanční situace mu neumožňovala se soustavně vzdělávat a tak se stal autodidaktem. Teprve po válce mohl nastoupit k řádnému studiu na hudební škole Guildhall School of Music v Londýně. Získal klasické hudební vzdělání a brzy poté nastoupil do hudebního impéria EMI. Píše-li o Beatles, (ale zdaleka ne jen o nich) jasně říká, že John Lennon a Paul McCartney byli skuteční hudební géniové a teprve za ně řadí George Harrisona, Ringo Starra a také svoji maličkost. Je však jisté, že bez jeho vkladu a nápaditosti by slavná čtyřka nikdy nezněla tak, jak ji známe. Martin dále vzpomíná na spoustu dalších slavných (P. Sellers) i dávno zapomenutých umělců, s nimiž spolupracoval na jejich nahrávkách. Seznamuje čtenáře s prací hudebního producenta a s tím, jak se náplň toho povolání postupem času proměňovala. Vysvětluje, jakým vývojem prošly technologie nahrávání a studiové práce od dob jeho začátků v padesátých letech, až po konec sedmdesátých, kdy kniha vznikla.

Štítky knihy

Beatles

Autoři knihy

George Martin
britská, 1926

Kniha Všechno, co potřebuješ, jsou uši je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce18x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x